Előfizetés

Orbán fél - Már tegnap lezáratta a Zeneakadémia környékét

Publikálás dátuma
2015.01.21. 13:55
Forrás: Együtt/Facebook
Orbán fél. A hírek szerint a Zeneakadémiára jön a Magyar Kultúra napján. Az egész Nagymező utca (?!) le van ürítve és mondanom se kell, a közterületesek megkezdték a mindig az Együtt irodája mellett pihenő hajléktalan kiszorítását - írja a Facebook-on Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke. 

"Ma este a Zeneakadémián beszédet mond Orbán Viktor. Ezért másfél napig halandó ember nem parkolhat sem a Király, sem a Nagymező utcában. Egyenlőbbek az egyenlőknél?" - olvasható az Együtt oldalán. 

Forrás: Együtt/Facebook

Forrás: Együtt/Facebook

Ami pedig a programot illeti, este a Zeneakadémián mutatkozik be a nagyközönség előtt az un. csodazongora a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő gálán, amelyen ott lesz a miniszterelnök is. Noha Orbán Viktor a hangszert már megszemlélhette, tavaly novemberben ugyanis egy éjszaka szűk körben bemutatták a zongorát, az eseményen a kormányfő és egy kisebb, kormányzati vezetőkből és üzletemberekből álló társaságnak lehetett jelen. 

Az új fejlesztésű, futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült hangversenyzongorán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játszik ma este. 

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játszik új fejlesztésű, futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült hangversenyzongoráján MTI Fotó: Mohai Balázs

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játszik új fejlesztésű, futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült hangversenyzongoráján MTI Fotó: Mohai Balázs

A "csodazongora" állami támogatással készült: a Zengafons Kft. 126 millió forintot nyert a hangszer fejlesztésére uniós pályázaton, de az önrészhez a vállalkozás további 60 millió forintot kapott a Magyar Nemzeti Banktól.

Marad Goodfriend mentessége... és Vida is

Publikálás dátuma
2015.01.21. 13:34
André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége követtanácsosa távozik a Külügyminisztérium épületéből 2015. januá
Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte amerikai kollégájától, John Kerrytől. Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke tett az ügyvivő ellen, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt - jegyezte meg.

A mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba belépés jogától.

Hozzátette: André Goodfriend - mivel nem vonják vissza a diplomáciai mentességét - nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni.

Az államtitkár elmondta, John Kerry válaszlevelét a nap folyamán kapták meg, az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti. Kifejtette: a kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna.

Korábban megírtuk, hogy Orbán Viktor nyílt hadüzenetet fogalmazott meg az Egyesült Államok számára még a karácsonyi ünnep előestéjére időzítve. A kormányfő azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy Vida Ildikó adóhatósági elnök és öt társának kitiltása, valamint a példátlan korrupciós gyanú mindössze "egy fedőtörténet", amely része az Egyesült Államok befolyásszerzési kísérletének. 

Szerinte ezt onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége.

Akkor arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán azt felelte: nincs ilyen konkrét terv, de "a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének". Ezzel a kormányfő lényegében elismerte, hogy a játék arra mehet ki: miután az Egyesült Államok nem függeszti fel Goodfriend diplomáciai mentességét, a magyar hatóságok a Magyarországról való távozásra kényszeríthessék az ügyvivőt.

Lapunk már hetekkel ezelőtt megírta: előfordulhat, hogy a Goodfriend ellen épp Orbán által kikényszerített büntetőeljárás célja az, hogy egy "alapos gyanút" követően a kormány nem kívánatossá nyilváníthassa a diplomatát, aki ellen eljárás nem indul. Orbán ugyanis még december elején azt válaszolta a "magyar kitiltási listára" vonatkozó kérdésre, hogy úgy fognak eljárni, ahogy egy függetlenségére büszke államnak el kell járnia. Később ezt szó szerint megismételte Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére a parlamentben megerősítette, lesz magyar kitiltási lista, s készül valamiféle törvénymódosítás is az ügyben. 

DK: független szervezet világítsa át a közmunkaprogramot!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy a kormány egy független szervezettel világítsa át a közmunkaprogramot, továbbá annak hatékonyságát egy eseti parlamenti bizottság is tekintse át.

Zaveczki Tibor, az ellenzéki párt szociális munkacsoportjának vezetője emlékeztetett, a Baranya megyei Gyöngyfa polgármestere a közelmúltban azért mondott le, mert úgy ítélte meg, a közmunkaprogram értelmetlen feladatokra irányul és hazugságokra kényszeríti a települések vezetőit.

"A korrupt kormány tehát egy korrupt rendszerbe kényszeríti bele a polgármestereket" - mondta Zaveczki Tibor, aki szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkajogi kutatócsoportja alkalmas lehet a közmunkaprogram felülvizsgálatára, a visszaélések feltárására. A DK emellett azt is szeretné elérni, hogy az Országgyűlés alakítson egy a közmunkát vizsgáló eseti bizottságot.