Újabb korrupciós ügyeket tussolhatnak el a fideszesek

Megszüntette a nyomozást a debreceni fideszes önkormányzati képviselők és önkormányzati alkalmazottak tavalyelőtti floridai utaztatásával összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - az ORFK Kommunikációs Szolgálata erről vasárnap tájékoztatott.

A távirati iroda azt követően kereste meg a rendőrséget, hogy az Együtt - A Korszakváltók Pártja a vagy.hu beszámolójára hivatkozva felháborodásának adott hangot az akkori politikusuk, Káposznyák István feljelentése nyomán indult nyomozás megszüntetésével kapcsolatban. 

A debreceni delegáció 2013 novemberében utazott egy floridai energiakonferenciára, az utazáson az önkormányzat és számos városi cég vezetői, néhány hivatalnok, köztük a város jegyzője, valamint Pajna Zoltán alpolgármester is részt vett. Később kiderült: az utazás előtt Kósa Lajos akkori fideszes polgármester úgy döntött, minden résztvevőnek a saját költségén, a szabadságra terhére kell utaznia. 

Az Együtt még tavaly augusztusban közölte: feljelentésükre az utazásával összefüggésben hűtlen kezelés bűntette és közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt folytat eljárást a Nyíregyházi Járási Ügyészség. A nyomozás megszüntetését a rendőrség vasárnap nem indokolta. 

Az Együtt a nyomozás megszüntetésére közleményben úgy reagált: felháborítónak tartja, hogy a hatóságok asszisztálnak a fideszes politikusok korrupciós ügyeihez. "Tiltakozunk az ellen a gyakorlat ellen, hogy a rendőrség és az ügyészség kettős mércét folytatva, fideszes korrupciós ügyekben nem végez tisztességes munkát. Követeljük, hogy vizsgálják ki a fideszes lopásokat is!" - olvasható a Együtt vasárnapi közleményében.

Polt visszatartja a vizsgálatokat?

Korábban az átlátszó.hu statisztikái alapján írtuk, hogy a Legfőbb Ügyészség el sem indítja vagy szinte azonnal megszünteti a politikai korrupciós ügyekben indított eljárásokat, mióta Polt Péter vezeti a hatóságot. A 2006 és 2014 közötti adatokból látszik, hogy Polt 2010-es kinevezése óta – bár a feljelentések száma felére, harmadára csökkent – a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások elutasításának száma viszont háromszorosára nőtt.

Az Átlátszó azért kezdett kutatásba, mert mint írja: "kommentekben, fórumokon, itt-ott azt a vélekedést olvassuk, hogy Polt Péter ügyészségén nincs értelme feljelentést tenni hivatali korrupció miatt, hiszen az ilyen eljárások jó eséllyel a kormánypártnak ártanának, ezért az ügyészség inkább el sem indítja őket". A statisztikák alátámasztják a közvélekedést: mivel a feljelentések csökkentek Polt vezetése alatt lehet, hogy valóban kevesebb a korrupciós botrány, de az is lehet, hogy az állampolgárok egyszerűen nem látják értelmét feljelentést tenni, sőt esetleg a retorziótól is tarthatnak.

A Legfőbb Ügyészség visszautasította a vádakat
A Legfőbb Ügyészség közleményükben úgy fogalmaz, hogy az Együtt társelnöke egy hírportálra hivatkozva megalapozatlan, hamis látszatot kelt egyes általános bűnügyi statisztikai adatokkal kapcsolatban. A politikus az egységes rendőrségi-ügyészségi, bűnügyi statisztika egyes adataiból vont le az ügyészségre nézve hamis, megalapozatlan következtetéseket.
Hangsúlyozzák, hogy az ügyészség törvényesen, jogszabályok alapján, pártatlanul végzi a tevékenységét és amennyiben a tények és a bizonyítékok azt megalapozottan alátámasztják, minden esetben vádat emel. Az ügyészség elkötelezett küzdelmet vív a korrupciós bűncselekmények, ezen belül is a hivatalos személyek által elkövetett ilyen típusú bűncselekmények ellen. 

Együtt: Polt "Fideszhez kötődő gazdasági bűnözőket véd?"

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke felszólította a legfőbb ügyészt, hogy a parlament előtt adjon számot arról, miért nőtt háromszorosára az elutasított feljelentések aránya. Ez azért történik-e, mert ennyire lecsökkent a korrupció vagy pedig azért, mert fideszes politikusokat, "Fideszhez kötődő gazdasági bűnözőket véd" - kérdezte a társelnök. Szerinte Polt Péter azzal, hogy "falaz a fideszeseknek" méltatlanná vált a hivatalára, ahonnan az Együtt - amennyiben a párt kormányzati pozícióba kerül - el fogja távolíttatni.

Szerző

Válságban a cukoripar? Emelkedhetnek az árak

Publikálás dátuma
2015.02.08. 12:42
Fotó: Thinkstock
A szűkülő kínálat és a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília adóemelései megtörhetik a cukor árának 2011 közepe tartó csökkenését - közölte Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Elmondta: már a harmadik egymást követő évben mérséklődhet a világ cukortermelése a 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban. A cukor árának 2011 közepe óta tartó folyamatos csökkenése miatt cukorfeldolgozók zárhatnak be, ami jelentős kínálatcsökkenést idézhet elő. A globális cukortermelés a mostani termelési szezonban 5,25 millió tonnával maradhat el a kereslettől, ez hat éve nem látott mértékű különbség - hívta fel a figyelmet Juhász Gergely. 

A Conclude vezérigazgatója felidézte, hogy a cukortermelés a 2012-13-as szezonban még 180,67 millió tonnát tett ki, a szeptember végén záruló mostani szezonban 179,1 millió tonnát, a következő időszakban pedig további 2 millió tonnával, 177,1 millió tonnára eshet, elsősorban azért, mert a kitartóan alacsony értékesítési árak miatt a cukorgyárak számára a termelés kevésbé kifizetődő.

Ennek következménye a feldolgozók csődje Brazíliában, a cukornád-termés folyamatos csökkenése Indiában és Pakisztánban, az alacsonyabb beruházási ráták és ültetvény-teljesítmények Mexikóban és Brazíliában, valamint a kisebb termőterület az Európai Unióban - mutatott rá a Conclude vezérigazgatója. A fogyasztás is csak a korábbinál valamelyest elmaradó arányban, 1,7 százalékkal nőtt, mivel az alacsonyabb olajárak a cukor nagyobb vásárlóinak számító olajexportőr országok közül többnek - például Nigériának és Oroszországnak - a keresletét is visszavetette. 

Juhász Gergely elmondta: a világ legnagyobb, évente 38,8 millió tonna cukrot előállító termelője, Brazília ugyan különböző adóváltoztatásokat hajtott végre, növelve ezzel a dél-amerikai ország nehéz helyzetben lévő cukornád-feldolgozóinak nyereségességét, a tőzsdén azonban a cukor fontja 15 dollár alatt forog (1 font=45,35 dekagramm). 

A cukor Magyarországon decemberben átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 195 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 250 forinttal. A kristálycukor kilója már csaknem feleannyiba kerül, mint a válság 2008 őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában, amikor átlagban 352 forintot kellett fizetni érte.

Szerző

Kész Zoltán: Veszprém igényeit Budapest és Brüsszel felé képviselném

Kész Zoltán országgyűlési képviselővé választása esetén a helyiek érdekeit képviselné Budapest és Brüsszel felé egyaránt - mondta a független jelöltként, de több ellenzéki párt és civil szervezet támogatásával induló politikus szombaton Veszprémben Gianni Pittella, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője és Ujhelyi István, a szocialisták EP képviselője társaságában tartott sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott: "amennyiben február 22-én a választók akaratából képviselő leszek Budapesten, nemcsak Budapest felé tudom képviselni Veszprémet és az 1-es számú választókerületet, hanem első számú szövetségeseink és partnereink az Európai Unión belül is megtapasztalhatják azt, hogy feléjük is képviselem ezt a régiót". 

Gianni Pittella szerint azért támogatható az európai szocialisták számára Kész Zoltán, mert az értékek, amelyek mentén gondolkodnak azonosak. Ezek alatt az európai értékeket, a szociális piacgazdaságot és mindazt jelölte meg, "melyet európainak pozitív értelemben nevezhetünk". Az EP szocialista frakcióvezetője szerint Magyarországnak azért van szüksége változásra, hogy megmeneküljön mély válságából. 

Ujhelyi István, a szocialisták EP képviselője kijelentette, péntek óta "tudjuk, személyesen Simicska Lajostól, hogy az amit Orbán Viktor épít, az egy diktatúra". Hozzátette: a rendszer lebontásában az egyik fordulópont a veszprémi választás lehet. Kérdésre válaszolva Kész Zoltán reagált Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője sajtótájékoztatóján elhangzottakra, - melyek szerint a képviselőjelölt korábban a demokrácia elveivel alapvetően ellentétes nyilatkozatokat tett - azt mondta: "az, hogy én mit gondolok és mit tudok a világról, nem titok. Az elmúlt években rengeteget nyilatkoztam, előadásokat tartottam, konferenciákon vettem részt. Ezek elérhetők bárhol az interneten". Hozzátette, ellenfelével, Némedi Lajossal szívesen leülne egy vitára ezekről a kérdésekről. 

Ujhelyi István hangsúlyozta: "pontosan tudjuk, hogy nem egy szocialista jelölt mögé, hanem egy független, szabadon gondolkodó, de Veszprémért és a térségért dolgozni akaró ember mögé álltunk be", több párttal együtt. Hihetetlennek nevezte, hogy milyen manipulációt folytat Kész Zoltánnal szemben néhány szóba kapaszkodva - kiragadott szövegkörnyezetből - a magyar állami média. 

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. Az időközi voksolás - melyre a választási bizottság 12 jelöltet vett nyilvántartásba - 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd,Veszprém és Vilonya választói.

Szerző