Hétvégén irány Szentendre, nyit a Skanzen

Publikálás dátuma
2015.02.13. 17:46
Fotó: Népszava
Szerelmes köntösbe bújtatott farsangi népszokásokkal nyitja meg idei évét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton – tájékoztatott az intézmény sajtóreferense.

Arnóti Edit elmondta, hogy bár az angolszász területről átvett Valentin- vagy Bálint-napi szokások viszonylag új keletűek Magyarországon, és nem részei a magyar néphagyományoknak, a farsang és a Bálint-nap egybeesésének apropóján a szerelemmel kapcsolatos a népszokások is fókuszba kerülnek. 

Hozzátette: a szerelem témája nem idegen a magyar farsangi hagyományoktól, hiszen az udvarlás, a párválasztás és főképp a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a farsang időszaka volt. A hosszú téli estéken tartott mulatozások a fonóban, a pajkos játékok, a rejtetten erotikus töltetű dalok éneklése, a tánc nyújtotta testi közelség sok-sok szerelmi kapcsolat katalizátoraként szolgált – magyarázta az intézmény munkatársa.

Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja párját – mondta Arnóti Edit, hozzátéve, hogy a Skanzen boszorkánykonyhájában szerelemkeltő és szerelmi bánatot gyógyító bájital készül, de beavatják az érdeklődőket a szerelmeslevél nevű sütemény készítésének rejtelmeibe, s a két nap során óriás bábok szerelmes jelenetei is színesítik a szabadtéri néprajzi múzeum farsangját.

A programok felidézik a farsangi alakoskodás szokását is, amikor a legények mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek fel mások szórakoztatására, riogatására, de fontos eleme a hétvégének a télbúcsúztatás is - emelte ki a Skanzen munkatársa. A hosszú telet megelégelve farsang végén téltemetést tartottak, s "mi is meggyújtjuk a téltemető máglyát, arra biztatva mindenkit, hogy vesse papírra mindazt, amitől szeretne megszabadulni, és dobja a lángok közé".

A gasztronómiai kínálatban ezúttal két hagyományos farsangi étel, a böjti molnárkalács és a csörögefánk kerül a középpontba.

Szerző

Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál

Publikálás dátuma
2015.02.13. 16:36
Forrás: Facebook
Kezdetét vette a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál, amelynek programjában pénteken és szombaton, valamint a február 20-21-i hétvégén harmincnál is több kortárs irodalmon alapuló alkotás mutatkozik be az RS9 Színházban.

Kőváry Katalin rendező, a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke a fesztivál pénteki megnyitóján felidézte: a kortárs, irodalmi adaptációra épülő zenei és színházi produkciókat öttagú zsűri bírálja el, de megváltott jegyeivel a közönség is szavazhat a neki legjobban tetsző előadásokra.

Hozzátette: a verseny fődíja 300 ezer forint, amelyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes, valamint a díj mellé fellépési lehetőség is társul az RS9 Színházban, a Vígszínházban, a Pinceszínházban és a Nyitott Műhelyben. A fesztivál programja minden nap 13 órakor kezdődik, az előadások 500 forintos jeggyel látogathatók, de az összes előadásra érvényes fesztiválbérlet is válthatnak az érdeklődők.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Az eredményhirdetést és a díjkiosztót február 21-én este tartják meg az RS9 Színházban, a ceremónia előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett című projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia hozta létre. A produkcióban felvételről hallható és látható lesz a szonett is, amelyet tizenhárom kortárs költő írt Vallai Péter tiszteletére.

Vallai Péter 2012 novemberében bekövetkezett váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója; Verasztó Lajos, a Dover nyelviskola ügyvezető igazgatója, a művész egykori főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű alternatív formációt - úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, a kortárs irodalom népszerűsítésére.

A fesztivál ötlete Dobay Dezsőtől származott, aki tavaly ősszel váratlanul elhunyt. Munkáját az RS9 új igazgatója, Lábán Katalin folytatta. Az idei rendezvénnyel a szervezők egyúttal a fesztivál szellemi atyjának is emléket állítanak. A fesztiválra előválogatás és műfaji megkötés nélkül várták a kortárs irodalomból merítő produkciók jelentkezését. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt 2015 februárjára halasztották.

A fesztiválon szereplő produkciókat öttagú zsűri bírálja el, amelynek elnöke Turczi István költő; tagja Igó Éva, a Vígszínház színművésze; Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze; valamint Bíró Dénes a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről.

Turczi István, költő, a zsűri elnöke és Igó Éva színművész, a zsűri tagja a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál megnyitóján Budapesten, az RS9 Színházban 2015. február 13-án. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Turczi István, költő, a zsűri elnöke és Igó Éva színművész, a zsűri tagja a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál megnyitóján Budapesten, az RS9 Színházban 2015. február 13-án. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A megnyitón Esterházy Péter Kossuth-díjas író felidézte a fesztivál névadójának, Vallai Péternek az alakját. Úgy fogalmazott: Vallai nagyon "valóságos színész volt", olyan, aki mindig eltűnt a szerepben, "de ki-ki nézett belőle". Mint mondta, "a színész a pillanat embere", de ha egy ilyen fesztivál valóban meg tud születni, akkor az "fölveszi majd Vallai arcát".

Koltai Lajos operatőr, rendező, aki egykori diáktársa volt a színésznek azt mondta: Vallai Péter tetőtől talpig színész volt, olyan színész aki mindig "jelen volt, be tudott jönni, le tudott ülni és kimenni is tudott", ami az egyik legnehezebb dolog.

Szerző

Elhunyt a híres popzenész

Publikálás dátuma
2015.02.13. 11:35
FOTÓ: Anthony Harvey/Getty Images
Ötvenöt éves korában elhunyt Steve Strange, a 1980-as években kibontakozott New Romantic brit popkulturális irányzat egyik vezéralakja, a Visage nevű brit popegyüttes frontembere.

A walesi zenész csütörtökön halt meg szívroham következtében az egyiptomi Sarm-es-Sejk egyik kórházában. A Visage egykori tagjait, Midge Ure-t és Rusty Egant lesújtotta barátjuk halálának híre. Mint elmondták: "Steve volt az 1980-as évek egyik vezéralakja". Boy George, a Duran Duran-frontember Simon Le Bon, Billy Idol és a Spandau Ballet a Twitteren gyászolta a zenészt - adta hírül a BBC News.

Környezete tisztában volt vele, hogy Strange-nek voltak egészségügyi problémái, ám semmi olyanról nem tudtak, ami előre vetítette volna korai halálát. "A barátai és a családja is teljesen megdöbbent, fogalmunk sem volt róla, hogy ilyen tragédia közeleg" - fogalmazott Strange ügynöke, Pete Bassett. 

A Steven Harrington néven Newbridge-ben született zenészt a Sex Pistols 1976-os koncertje után szippantotta magába a zeneipar. Londonba ment, hogy a Sex Pistols menedzserének, Malcolm McClarennek dolgozzon, majd megalapította a Blitz Clubot, amely a New Romantic irányzat egyik központjává nőtte ki magát, és olyan együttesek bölcsője lett, mint a Duran Duran, a Spandau Ballet és a Culture Club. 

Strange bandája, a Visage, 1979-ben alakult és Fade To Grey című számuk előkelő helyet szerzett a nagy-britanniai kislemez-ranglistán 1981-ben. A zenész szerepelt barátja, David Bowie Ashes to Ashes című listavezető számához készült klipjében is, amely a maga idejében a történelem legdrágább popzenei videója volt.

Strange, aki a nyolcvanas években hosszú ideig drogproblémákkal küzdött, 2013 májusában új Visage-albummal rukkolt elő Hearts and Knives címmel és az új felállásban működő banda tavaly a Fade To Grey egy feldolgozását is elkészítette. A zenész az elmúlt években számos televíziós műsorban is feltűnt.

Szerző