Előfizetés

Áramkikapcsolás: csak szigorú feltételekkel

Publikálás dátuma
2015.04.02. 07:12
A kép illusztráció. FOTÓ: Vajda József
Az áram csak szigorú feltételekkel kapcsolható ki a fogyasztók ingatlanaiban, több energiaszolgáltató mégsem veszi ezt figyelembe - áll a Budapesti Békéltető Testület közleményében. A szolgáltató csak akkor kezdeményezheti a lakossági felhasználó kikapcsolását, ha az 60 napot meghaladó fizetési késedelembe esett, és a fogyasztó a fizetési haladékról vagy a részletfizetési lehetőségről egyeztetést kezdeményezett, s ezek nem vezetett eredményre.

További feltétel, hogy a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a fogyasztót legalább kétszer írásban értesíteni kell. Az első értesítésben fel kell hívni a figyelmét a szociálisan rászoruló fogyasztókat megillető kedvezményekre, és az előrefizetős mérő felszerelésének a lehetőségére is.

Hangsúlyozták: kikapcsolást csak akkor lehet kezdeményezni, ha a fenti feltételek együttesen és kétséget kizáró módon fennállnak, más esetben jogtalan a fogyasztó kikapcsolása, amiért akár kötbérre is jogosult lehet a lakossági felhasználó. Ha pedig a fogyasztó nem szerepelt a védendő fogyasztók nyilvántartásában szociálisan rászoruló fogyasztóként és tartozása van, akkor az első írásbeli értesítéskor arról is tájékoztatni kell, hogy a szociálisan rászoruló fogyasztókat milyen kedvezmények illetik meg pontosan. Kötelező a fogyasztót tájékoztatni arról is, hogyan kezdeményezheti a nyilvántartásba történő felvételét, s a kérelemhez meg kell kapnia az adatlapot is.

A második értesítéssel együtt a szolgáltatónak közölnie kell azt is, mikor kerül sor a kikapcsolásra - erre 5 munkanapos időszakot kell meghatározni. Fel kell hívni a fogyasztó figyelmét a tartozása nagyságára és eredeti fizetési határidejére is. E tájékoztatásnál, ha "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a tértivevényes levél, akkor azt kézbesítettnek csak a postai kézbesítés megkísérlésének napját követő 10. munkanapon lehet tekinteni - írta a testület. További feltétel, hogy a fizetési kötelezettség határidejének lejártát követő 63. napon lehet csak legkorábban kezdeményezni a kikapcsolást.

Jogszabályt sért az az áramszolgáltató, amely a fogyasztót a szolgáltatásból munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti napot vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon vagy éppen pihenőnapon zárja ki.

A pótlékokon spórol az MTVA

Az állami médiába is begyűrűzött a vasárnapi zárva tartás. Lapunk értesülései szerint az MTVA elkezdte összébb húzni nadrágszíját, és a távirati irodánál eddig a hétvégi ügyeletekért, vasárnapi munkáért járó több ezer forintos pótlékokat március utolsó két hétvégéjén már nem akarták kifizetni a munkatársaknak. 

Ezt az MTVA több dolgozója is megerősítette lapunknak, az ugyanakkor nem egyértelmű számukra sem, hogy ez a jövőben is így marad, és valóban megszüntetik az amúgy jelentős kedvezményt, ugyanis van olyan dolgozó, aki ennek ellenére kapott pótlékot. Forrásaink szerint eddig „valóságos tülekedés” ment a hétvégi ügyeletekért, túlórákért, hiszen a vezetőség ezt mindig jutalmazta, ám két hete egy munkavállalót gyakorlatilag nem engedtek dolgozni a főnökei, mondván: így a pótlékot meg lehet spórolni.

A 80,5 milliárdból gazdálkodó MTVA idén csak 61 milliárdot műsorok költségvetésére fordít, noha egyes külső gyártókkal – így a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó, több népszerű műsort, a Maradj talpon!-t és a Magyarország szeretlek!-et gyártó Hung-Ister Zrt.-vel – már szerződést bontott, hogy „belső gyártásban” folytassa a műsorokat. A működési kiadásokra 19 milliárd jut, miközben a Médiatanács 2,2 milliárdból gazdálkodhat, a közmédiumok – a tévécsatornák és a Magyar Rádió – költségei is hasonló összeget tesznek ki, 2,4 milliárdot. Igaz, ebből a legtöbb - 700 millió - az MTI-nek juthatott, ráadásul idén a Duna Tv-be olvadt az összes közmédium. Simicskát egyébként olyannyira igyekeznek kiszorítani, hogy a Hung-Istertől már a Szerencseszombat gyártását is elvennék: a Blikk szerint ugyan 2019-ig érvényes szerződésük van a köztévével, ám a Kehi váratlanul vizsgálatot kezdeményezett a céggel szemben.

A spórolás fontosnak tűnik, hiszen az Origo novemberben távozott vezérigazgatója, Vaszily Miklós lesz "az MTVA vezérigazgatójának javaslata alapján" az MTVA egyik új vezetője, operatív vezérigazgató-helyettesként. Vaszilytől épp azt várja munkáltatója, hogy az MTVA vagyongazdálkodása, üzemeltetési és adminisztrációs tevékenysége hatékonyabb legyen. Vaszilyről az Origo botrányos körülmények között menesztett főszerkesztője, Sáling Gergő állította: a politikai jellegű kérések közvetlenül hozzá futottak be.

Tapolcán sem zsarolhat a Fidesz

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.04.02. 07:07
Kósa Lajos Ajkán. MTI Fotó: Nagy Lajos
Kósa Lajos tegnap Ajkán megdöbbentőnek nevezte, hogy Pad Ferenc baloldali képviselőjelölt "támogatói nem szavazták meg" azt a Fidesz által benyújtott javaslatot, hogy a brókercégek teljes vagyonukkal feleljenek a befektetők pénzéért. A Fidesz ügyvezető alelnöke a kampány jegyében arról beszélt, hogy az MSZP és a DK szerint a brókercégek vezetőinek nem kell a teljes vagyonukkal felelniük a befektetők pénzéért, azt nyugodtan offshore-cégekbe menekíthetik ki, más kezére átjátszhatják és bejelentették: a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá a törvényt

A Fidelitas a Jobbik képviselőjelöltjét, Rig Lajost kérdezte arról, van-e köze a "kalasnyikovos bandához". A Fidesz ifjúsági szervezete szerint nem csak Rig tetoválása, hanem számos korábbi esemény is azt bizonyítja, hogy a jelölt és társasága "szalonképtelen". 2013 nyarán ugyanis a rendőrség közúti ellenőrzés során Kalasnyikovot és lőszereket talált egy autóban, ahol mások mellett a sümegi Jobbik egyik alapítója utazott. A fidelitasosok arra várnak választ, hogy a képviselőjelölt, aki október óta Tapolca alpolgármestere, ismeri-e a "kalasnyikovos banda tagjait", van-e tudomása arról, hogy a szélsőséges társaság mire akarta használni a fegyvert, Rig szokott-e Kalasnyikovval borozni, illetve véleménye szerint mindez hogyan illeszkedik a "Vona Gábor által meghirdetett vizslás cukiságkampányba".

A körzetben, ahol április 12-én választják meg a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő utódát, egyre mocskosabb kampány folyik. A kormánypárt szinte naponta támadja Pad Ferencet, az MSZP-DK országgyűlési képviselőjelöltjét, de a jobbikos Rig Lajost sem kímélik. A Fidesz számára ugyanis jelenleg "létkérdés" a győzelem. Kormánypárti körből úgy értesültünk, hogy a húsvéti ünnepeket kivéve "teljes gőzzel" támadni akarják a baloldali és a szélsőjobbos jelöltet, mert felméréseik szerint mind a ketten jobban állnak, mint a fideszes Fenyvesi Zoltán. Ezért "zsarolják" a választókerület településeinek lakóit azzal, hogy az ellenzéki képviselő nem tud majd pénzt szerezni az uniós forrásból. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint ez "kételyeket támaszthat azzal kapcsolatban, hogy az uniós források elosztása teljes mértékben a vonatkozó hatályos európai szabályokkal összhangban, illetve az áttekinthetőség alapelvének maradéktalan tiszteletben tartásával történik-e". A Hivatal ezt az MSZP-s Ujhelyi István megkeresésére válaszolta még a veszprémi választás előtt.