Szenzáció mesterfokon: a nagycirkusz új világszáma - Képekben

Publikálás dátuma
2015.04.17. 19:54

Több világszám is van a Fővárosi Nagycirkusz, egészen augusztus végéig látható, Circussimo című műsorában. Szép orosz nők kecsesen repkednek a légben, egy svájci úr fergeteges dobolás közben zsonglőrködik, kínai artistaművészek egymás vállára állva ugróköteleznek. Roppant játékos fókák pedig jókedvre derítik a közönséget. Évek óta nem láthattunk ennyire színvonalas műsort a Városligetben. A képre kattintva galéria nyílik!

FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/NÉPSZAVA

A műsorról szóló cikket itt olvashatja!

Szerző

Orbán veje 230 millióért világítja ki a tatabányai stadiont

Publikálás dátuma
2015.04.17. 19:13
Orbán Ráhel és Tiborcz István egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
Az Elios Zrt. két másik céggel alkotott konzorciuma nyerte a tatabányai stadion kivilágítására kiírt közbeszerzést - írja a 444.hu.

Az Elios ajánlata igen jutányos volt, hiszen eredetileg 250 milliósnak tervezték a fejlesztést, de a győztesek már 230 millióért elvállalták a munkát. A beszerzést a tatabányai önkormányzat írta ki, de a pénz a Nemzeti Stadionfejlesztési Programból van.

A Tatabányai Grosics Gyula Labdarúgó Stadion centerpályáját újítják fel, és még a pályavilágítást is kialakítják, hogy sötétben is lehessen meccset rendezni - írja a 444.hu.

Orbán vejének cége legutóbb a Megyeri úti Szusza Ferenc stadion pályavilágításának rekonstrukciójára kiírt 109 millió értékű közbeszerzési pályázatot nyerte meg.

Tiborcz István nevét csak 2013-ban ismerhette meg a közvélemény, amikor feleségül vette a miniszterelnök legidősebb lányát, Orbán Ráhelt. Cége, az Elios Innovatív Zrt. Magyarország zöldenergia-iparának egyik piacvezető tagja, amely az állami megrendeléseknek köszönhető. 2010 óta több mint 10 milliárd forint értékben nyertek meg állami tendereket – javarészt települések közvilágítását korszerűsítették. Az Átlátszó mutatott rá arra, hogy 2013-14-ben több önkormányzat is azzal a céggel készíttette el a pályázati kiírásokat, melynek tulajdonosa, Hamar Endre az Eliosban is érdekelt volt. Ezeket a tendereket az Elios nyerte meg. A vállalat a 2010-ben elkönyvelt, 686 milliós árbevételét 2012-re már 3 milliárd forintra tornázta fel.

Szerző

Brókerbotrány: a jegybank visszavonta a Quaestor engedélyét

Publikálás dátuma
2015.04.17. 19:09
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MNB a mai napon visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a vállalkozás jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfelei felé. A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani - írja az MNB közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa mai határozatával döntött a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

A jegybank azért döntött a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Quaestor Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Mint ismert, azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Quaestor Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektető ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentős részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett.

A Quaestornál értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, kártalanításra jogosult befektetőket az kárrendezést szabályozó – Országgyűlés által elfogadott – törvény értelmében a Befektető-védelmi Alap (BEVA), illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forint értékig - írja az MNB közleményében.

Szerző