Nem tudni magyar áldozatról Katmanduban

Publikálás dátuma
2015.04.26. 10:16
Nepál, Katmandu 2015 április 25 Fotó: Omar Havanna/Getty Images
Kapcsolatba lépett az újdelhi magyar nagykövetséggel a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud. 

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ott- tartózkodó magyarokkal. Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. 

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Szerző

Pásztor István marad a VMSZ elnöke

Publikálás dátuma
2015.04.25. 19:18
A küldöttek megtapsolják Pásztor Istvánt, a szövetség újra megválasztott elnökét a Vajdasági Magyar Szövetség XVII. tisztújító
Újabb négy évre Pásztor Istvánt választották meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a legnagyobb délvidéki magyar párt szombati tisztújító közgyűlésén. A politikus sikeresnek értékelte a párt utóbbi négy évét.

Az elnöki tisztségre az egyetlen jelölt Pásztor István volt, akire a jelen lévő 281 küldött közül 274-en szavaztak a magyarcsernyei tisztújítón. Pásztor István szerint pártja sikerét a legjobban a közösség elfogadása bizonyítja. Úgy fogalmazott: a VMSZ "az elmúlt 4 évben teljesítményével újra kivívta a vajdasági magyar közösség egyértelmű támogatását". Kiemelte, hogy a vajdasági magyarságon kívül az anyaországi és a szerbiai politika is elfogadta a pártot, valamint Kárpát-medencei vonatkozásban is elismerést vívott ki. 

Programbeszédében kifejtette: a VMSZ-nek a következő négy évben is polgári értékeket felvállaló, néppárti jellegű, regionális magyar pártnak kell maradnia, amely "egy asztalhoz tudja ültetni azokat, akik a vajdasági magyar közösségen belül a politikai paletta különböző színeit képviselik".

Szerző

Tragédia Nepálban - Már 2400 fölé nőtt áldozatok száma (videó)

Publikálás dátuma
2015.04.25. 16:10
Erős földrengés sújtotta Katmandut Fotó: Omar Havanna/Getty Images
Nagy erejű,  7,9-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Nepált, a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt. A vasárnap délutáni  összesítések szerint a katasztrófának több mint 2400 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

A szombat dél körül bekövetkezett 7,9-es erejű rengés a nepáli fővárost és a sűrűn lakott Katmandu-völgyet rázta meg, az epicentrum a nepáli fővárostól mintegy 80 kilométerre volt. A természeti csapás a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban, a szomszédos Indiában és Bangladesben is szedett áldozatokat. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt.

Az amatőr videó a rengés pillanatait mutatja: 

Az állami rádió arra kérte a helyieket, hogy maradjanak a szabadban és ne menjenek vissza otthonaikba. A hatóságok erős utórengésektől tartanak, több valóban be is következett. A térségben ez volt az utóbbi több mint 80 év legnagyobb földrengése. Nagyon sok épület vált rommá, a kutatás a túlélők és az áldozatok után folyamatosan zajlik. A földmozgás a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg. Sok sebesültet a katmandui központi kórházba szállították, de voltak, akiket az utcán kellett ellátni.

A földrengés miatt összedőlt az óvárosban a 19. századi, híres Dharahara Torony. Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított épület, amelyet az 1800-as években építettek, romhalmazzá vált. A főváros központjában több száz éves templomok és tornyok váltak semmivé a természeti csapásban. Jelentések szerint sokan a romok alatt rekedtek.

Az áldozatok száma még növekedhet- sok terület nehezen megközelíthető a mentő- és kutatóegységek számára a hegyvidéki országban. A mentést az is nehezíti, hogy a kommunikációs hálózatok több helyütt nem működnek.

forrás:Euronews

Három magyar hegymászó biztosan Nepálban volt a földrengés idején - hangzott el a köztévében. Közülük egy, Mécs László Kathmaduban élte át a földmozgást, ő e-mailen jelezte, hogy jól van. Két másik magyar hegymászóról egyelőre nincs hír. Félő, hogy mindketten az Everest alaptáborának közelében voltak. Évente egyébként 350-400 magyar utazik Nepálba, többségük spirituális célból utazik a himalájai országba, a többieket a világ legmagasabb hegycsúcsai vonzzák. A legtöbben tavasszal érkeznek. 

Hegymászók haltak meg
A lavina sújtotta Mount Everest-i alaptábornál legkevesebb 17 hegymászó halt meg a szombati nepáli földrengés következtében. A lavina a Mount Kumoriról, egy a Mount Everesthez közeli hegyről indult el, és az Everesten maga alá temette az alaptábor egy részét. Eddig hivatalosan 17 halálos áldozatról és 61 sérültről tudnak, de arról még becslések sincsenek hogy hány ember tűnt el. A halálos áldozatok között van a 33 éves amerikai Dan Fredinburg, a Google egyik vezetője. A hegyen körülbelül 700 hegymászó tartózkodik, közülük mintegy 300-an lehetnek az alaptáborban. A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, akik az 1-es és a 2-es táborban voltak, amikor a földrengés történt, biztonságban vannak, de az alaptáborba visszavezető utat tönkretette a lavina. A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint jól van a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt. 

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul vasárnap azt közölte, hogy ismeretei szerint a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik Katmanduban. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs. Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről.

A tervek szerint vasárnap indult volna haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott. Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője vasárnap reggel közölte: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. Azt remélték, hogy mihamarabb el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra, ezt azonban egy vasárnapi utórengés meghiúsította. 

Szerző
Frissítve: 2015.04.26. 19:49