Előfizetés

Itt tartunk: fiatal lányt és nagymamáját verték meg, mert cigányok

Kedden délután saját házukban támadtak meg egy roma családot Egerben. A támadók boxerrel estek egy tizenhat éves lánynak, nagymamáját összerugdosták és megsebesítették a kezén és a nyakán. Az őrjöngő, cigányozó támadókat a rendőrség kihallgatta, majd szabadon engedte - írja a Roma Sajtóközpont. 

A Két fiatal először a kerítésen keresztül szidalmazta és cigányozta a család egyik udvaron teregető női tagját,  majd a kapun átmászva behatoltak az udvarra. Ott először az éppen hazaérkező, egyébként rendőrnek tanuló tizenhat éves lányon élték ki dühüket, többször is fejbe ütötték, valószínűleg boxerrel. Ezután berontottak a családi házba, ahol a nagymama próbálta védeni a nappaliban lévő 7 éves unokáit az elmondása szerint őrjöngő, cigányozó fiatalok elől. A dulakodás közben a földre került, ahol megrugdosták és egy éles tárggyal is megsebesítették a kezén és a nyakán. Az áldozatokat kórházba szállították, ahol látlelet is készült, már jobban vannak - számol be az esetről a Roma Sajtóközpont.

A rendőrség elfogta a támadókat, akik szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottakról a sajtóközpont úgy tudja, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói.

A rendőrség közleménye szerint az eljárást magánlaksértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indították meg a 23- és  24 éves miskolci lakosok ellen. A támadás áldozatainak jogi képviseletét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda látja el. Dr. Udvari Márton, a NEKI ügyvédje szerint a magánlaksértésnél  jóval többről van szó, hiszen személyi sérülés történt, és nyilvánvalóan felmerül a gyűlölet-bűncselekmény gyanúja is.

forrás: Roma Sajtóközpont

Baleset több sérülttel a 39-esen

Összeütközött két gépkocsi a 39-es főút Abaújszántó és Abaújkér közötti szakaszán szerda délután, az első információk szerint a balesetben többen megsérültek. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a két autó közül az egyik az árokba hajtott és felborult, ennek vezetője sérült meg.  A főúton már folyamatos a forgalom.

Halálra gázolta a három hónapos ikerpárt - Bíró előtt a tettes

Publikálás dátuma
2015.04.29. 17:31
Illusztráció/Thinkstock
Megkezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken szerdán annak a nőnek a másodfokú pere, aki 2012 nyarán Érden az autójával elsodort egy ikerbabakocsit, és ezzel két kisgyermek halálát okozta.

A 65 éves nőt tavaly októberben halálos közúti baleset gondatlan okozásában mondta ki bűnösnek a Budaörsi Járásbíróság, s ezért 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint négy évre eltiltotta a járművezetéstől. Emellett több mint 1,3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. A kiszabott szabadságvesztés második felének végrehajtását három évre felfüggesztették. Az akkori ítélet szerint a vádlott a letöltendő egy év három hónap alatt feltételesen sem bocsátható szabadlábra. 

Mivel a nő és védője a határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, az ítélet nem vált jogerőssé. A másodfokú pert tárgyaló, Stubeczky Sarolta vezette büntetőtanács szerdán a nem jogerős ítélet ismertetésével kezdte a munkát. A vádlott és ügyvédje azután jelezték, fenntartják a hatályon kívül helyezésre vonatkozó indítványukat, ugyanakkor más indítvány nem hangzott el.

Az érdi nő 2012. június 18-án este a helyi Szövő utcában autójával elsodort az úttest jobb szélén egy babakocsit, amelyben egy három hónapos ikerpárt tolt az édesanyjuk. Az egyik gyerek a baleset napján, a másik pedig két nap múlva meghalt a kórházban.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nő az autóval nem sokkal este 8 óra után mintegy 36-43 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, vele szemben, az úttestnek ugyanazon az oldalán, annak szélen tolta babakocsiban az ikreit az édesanya, férje kissé lemaradva követte őket. Amikor a vádlott a kocsijával az utca enyhén emelkedő szakaszához ért, az emelkedő mögül előtűnő, lenyugvóban lévő nap korlátozta a látási viszonyokat, de ő változatlan sebességgel haladt tovább. Figyelmét ráadásul nem az úttestre, hanem lefelé, az utastér bal első ajtajára fordította.

Az anya észrevette a közeledő járművet, ezért megállt, hogy megvárja, amíg az autó kikerüli őt. Amikor érzékelte, hogy a gépkocsi változatlan sebességgel halad, az út melletti füves, tujás területre lépett, és megpróbálta a babakocsit is hátrafelé felhúzni oda. Az elsőfokú perben kiderült, hogy a sofőr egyáltalán nem vette észre az úttest szélén gyaloglókat és a babakocsit (noha a szembe sütő nap vakító hatása ellenére mintegy húsz méterről észlelnie kellett volna mindezt). Autója jobb első részével nekiütközött az ekkor már ferdén álló babakocsi elejének. Az ikrek az út melletti füves, tujákkal beültetett területre zuhantak, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük még aznap, a másik pedig június 20-án meghalt a kórházban.

A Budaörsi Járásbíróság megállapította, hogy az anya nem tehető felelőssé, azért haladt az úttesten, mert a járdán nem fért el a babakocsival, és szabályosan közlekedett. A vádlott korábban azt mondta vallomásában, hogy teljesen üres volt a Szövő utca azon a hétfő estén. "Az emelkedő előtt hirtelen felbukkant a napkorong, ami másodpercekre elvakított, így automatikusan fékeztem, és lehajtottam a napellenzőt is" - taglalta. Fokozatosan nyerte vissza a látását, de mindvégig erősen az útra és a jobb oldalra figyelt, majd nem sokkal ezután, már jó látási viszonyok közepette csattanást-súrlódást hallott, amit nem értett, így fokozatosan lassítva megállt, kiszállt, majd hátrébb ment - állította. Ekkor vette észre a két kisgyermeket a tuják előtt a földön, mellettük a síró anyát és az őt vigasztaló apát - tette hozzá. "A mai napig nem értem, hogyan történhetett ez" - ismételte többször, és vétlennek vallotta magát. Ezt az álláspontot jelenleg is fenntartja.

A másodfokú per tárgyalása május 19-én tanúk meghallgatásával folytatódik.