Kormányszóvivő: beszélni kell a halálbüntetésről

A politikának kötelessége beszélni arról, ami az embereket érdekli, mert ha nem hallgatja meg őket, elveszíti kapcsolatát a realitással - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

A kormányszóvivő elmondta: amikor egy brutális és értelmetlen gyilkosság után a közvéleményt foglalkoztat egy kérdés, a politikának muszáj róla beszélnie. Még akkor is, ha olyan dologról van szó, "amiről, ha úgy tetszik, a jogszabályok, írott és íratlan szabályok alapján sokan azt mondják, hogy nem szabad beszélni". Hozzátette: jó válaszokat ugyanis csak úgy lehet adni, ha minden részletében megbeszélik ezeket a kérdéseket. 

Kovács Zoltán érdekesnek nevezte, hogy már arról is vita van Magyarországon és külföldön is, egyáltalán szabad-e szóba hozni a halálbüntetést. "Kísértetiesen emlékezteti ez az embert arra, hogy szabad-e az illegális bevándorlás kérdésének bizonyos aspektusait egyáltalán feleleveníteni" - jegyezte meg. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a vita elején tisztává és egyértelművé tették, hogy Magyarország minden olyan kötelezettséget betart, amelyet ezzel kapcsolatban vállalt. Ettől függetlenül lehet és kell beszélni olyan kérdésekről, amelyek az embereket érdeklik.

A jogalkotónak is érdeke a trafikban dolgozók biztonsága

A kormányszóvivő a trafiktörvénnyel kapcsolatban azt mondta: "kiderült, hogy félreértés vagy bizonyos értelemben egy olyan automatizmus volt a trafikok kialakításával kapcsolatban, amit a jogszabály a szó szerinti formájában nem ír elő".

A jogalkotónak is érdeke, hogy az eredeti szándék - az, hogy a dohánytermékeket ne lehessen látni az utcáról, elzárva legyenek a fiatalkorúak elől - találkozzon azzal a szemponttal, hogy a bent dolgozók biztonsága is garantált legyen - hangsúlyozta.

Emlékeztetett rá: amikor sok évvel ezelőtt elszaporodtak a benzinkútrablások és a bankrablások, akkor a szakma és a biztonsági szakemberek megtalálták azokat a formákat és eszközöket, amelyekkel lehetett növelni a biztonságot. Most is erre van szükség - jelentette ki.

Szerző

Kúszik fölfelé az üzemanyagok ára

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 377-378 forintra, a gázolajé 378-379 forintra nőtt. A Mol legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal emelte, a gázolajé nem változott.     A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015 január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi három hónapban ugyanakkor fokozatosan 50 forinttal emelkedett.    

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta 30 forinttal lett magasabb. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző

Menekült a kancelláriaminiszter is – az érdemi válaszadás elől

Kérdésünkre a sajtótájékoztatót tartó Lázár János nem tudott beszámolni egyetlen, a hódmezővásárhelyi menekültszállás nyomán kialakult, konkrét problémáról sem, noha korábban azt állította: naponta kapja a jelzéseket a menekült státuszért folyamodók megnövekedett érkezésével összefüggő problémákról a választókörzetében.

 „A társadalmi együttélés szabályainak nem tudnak megfelelni” – ismételgette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, de nem volt hajlandó példát mondani erre, csupán arra invitálta munkatársunkat, hogy menjen el vele Hódmezővásárhelyre, s hallgassa meg a helyieket, vagy forduljon a Csongrád megyei Rendőr-főkapitánysághoz.

Lázár egyébként a menekültügy kapcsán arról beszélt heti szokásos tájékoztatóján, hogy azért kell társadalmi párbeszédet (értsd: nemzeti konzultációt – a szerk.) folytatni ebben a kérdésben, mert megsokszorozódott a menekültstátuszért folyamodó bevándorlók száma, s ez szerinte komoly társadalmi fenyegetettséget jelent, hiszen komoly problémák vannak a menekültekkel. Erre szerinte csak az ő választókörzetében tucatnyi példát lehetne felhozni. Noha idevágó kérdéseink elől tehát kitért, Lázár azt hangsúlyozta: nem magyar, hanem európai vita zajlik a menekültkérdés kezeléséről, hiszen a probléma uniós szintű. Az Orbán Viktor arcképével és aláírásával postázott, kifejezetten gyűlöletkeltő konzultációs kérdőív tartalmáról a miniszter egyetlen szót sem ejtett, s hárította a párt- és frakciótársa, a fideszes Pósán László idevágó nyilatkozatának rasszista voltára tett kérdést is.

Szerző