Éljen május elseje! Ilyen volt a majális - Videó!

Publikálás dátuma
2015.05.02. 15:44
MTI Fotó: Balázs Attila
Nincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van. Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke mondta a városligeti Nagyréten, a Princess együttes koncertje után, de még az előtt, hogy Tóbiás József pártelnök színpadra lépett volna. Valamivel arrébb a kormányra készülő Gyurcsány Ferenc minimális ingyen áramot és ivóvizet ígért, ennek ellenére a Ligetben nem a politikáé volt a főszerep. A majálisról készített összeállításunkat itt olvashatja!

A felvételt készítette: Kökényesi Gábor

Szerző

Hol késik Orbán Viktor megbuktatása?

Publikálás dátuma
2015.05.02. 15:03
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Rossz jelnek tekintik egyes fideszesek, hogy Orbán Viktor most már az Echo tévét is használja; eddig a kormányfő igyekezett távol tartani magát az állítólag általa is szélsőségesnek tartott Széles-féle médiavállalkozásoktól. Pedig a Magyar Hírlap és az Echo tévé, némi Jobbik irányba tett tétova lépés után immár évek óta hűségesen szolgálja Orbán Viktort és a Fideszt; a főszerkesztő váltás még markánsabb kormánypártiságot hozott a hajdan volt liberális lapnál, a Magyar Hírlapnál. Harsány címekben állnak ki a miniszterelnök minden lépése mellett és rendkívüli harciassággal küzdenek az ellenzék ellen. 

Mondják: Széles nem minden egyéni ambíció nélkül lépett erre az útra; szerepet akart vállalni Orbán kormányában. Ez a vágya ugyan nem teljesült, de a Békemenet létrehozásával, azaz a tömeges kiállással, a sikeres kormánypárti demonstrációkkal elévülhetetlen szolgálatokat tett, amelynek – állami hirdetések formájában – meg is lett a foganatja. A médiavállalkozás, bár nézettségben és olvasottságban nem tudott áttörést elérni, nagyot lépett az anyagi stabilitás felé.

Orbán azonban, azon túl, hogy a hirdetéseket, feltételezhetően az ő engedélyével, viszontlátta a tévében, újságban, maga nem közeledett egyik felé sem. Talán a politikai ízlése nem engedte, vagy a tanácsadói nem javallották neki, mindenestre távolságot tartott a szélsőjobbra tolódott orgánumoktól.

Mostanra azonban ez is megváltozott. Azért is, mert a kormányfő folyamatos jobbra csúszását már korábban is érzékelni lehetett, az időközi országgyűlési képviselő választásokon elszenvedett vereségek, főként a tapolcai fiaskó, már mintha egyértelmű utat jelöltek volna ki számára – a szélsőség felé. A menekült-ügy év eleji veszély-forrássá stilizálása, majd most a halálbüntetés témává emelése egyértelmű jelzés: Orbán a Jobbik hívek körében látja Fidesz utánpótlását, illetve onnan akarja visszaterelni az elkóborolt szavazókat. Ezért ment most el az Echo tévébe és beszélt ott, többek között az új jobboldali média megteremtésének szükségességéről ; egyes elemzők és józan Fidesz-politikusok szerint így akarja comme il faut-vá emelni a vállalkozó médiaportfóliáját. A Napi Gazdaság, a majdan létrehozandó, Századvég által kezelt egyéb sajtótermékek és az Echo tévé, illetve a Magyar Hírlap, a miniszterelnök megítélése szerint, elegendő ellensúly lesz a Simicska-birodalommal szemben.

Ezzel együtt egyre többen aggódnak, már a Fideszen belül is, a kormánypárt elnökének megnyilatkozásai miatt és bár az általa uralt politikusok nagy részét magával tudja rángatni – Rogán, Lázás, Kósa, például – azért a többség szeretne inkább hallgatni, de – forrásaink szerint – néhányan már szeretnék kifejezésre juttatni ellenvéleményüket. A halálbüntetéssel kapcsolatban például már a KDNP-sek sem simultak bele az orbáni retorikába, de a menekült-ügy kezelését is többen veszélyesnek tartják. Az persze látható, hogy Orbán uralja még a Fideszt és az is érzékelhető, hogy az Európai Unió, a sokasodó viták ellenére sem tud mit kezdeni a magyar kormányfővel.

Jó fél ével ezelőtt írtuk: Fideszhez közeli elemzők és félpolitikai szereplők nagyjából tavasz végére, nyár elejére prognosztizálták Orbán bukását. Nos ez a jóslat aligha fog beválni; sem a Fideszen belüli belső ellenzék, sem a tényleges politikai ellenzék, sem a civil mozgalmak, sem pedig – mint jeleztük az előbb – az Európai Unió nem elég erős ahhoz, hogy megálljt parancsoljon Orbán Viktornak. Márpedig így nem várható más, mint a további csúszás jobbra egy egyre inkább kiszámíthatóan kiszámíthatatlan miniszterelnökkel. 

Szerző

A taxisok örülnek a Uber elleni NAV-vizsgálatnak

Publikálás dátuma
2015.05.02. 14:49
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Az Országos Taxis Szövetség üdvözli, hogy adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég és az engedély nélkül fuvarozó sofőrök ellen.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a cég nem használ a szakmának, a személyszállításnak és az ország megítélésének. A gépkocsivezetők nincsenek bejelentve, nem rendelkeznek megfelelő képesítésekkel, taxiórával, adószámmal, szabadjelzővel - fogalmazott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közölte, hogy Varga Mihály miniszter utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen, amely érdemi adófizetés és sok esetben a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesítése nélkül végzi tevékenységét.

Szerző
Témák
taxi NAV Uber taxi