Előfizetés

Gripen: a katapult sem működött megfelelően (Videó)

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:10

A hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben a honvédség Gripen vadászgépei mégis a földön maradtak a szerdai újabb baleset nyomán – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a már említett futómű-meghibásodás mellett a katapultülés sem működött tökéletesen.

 A közzétett felvételeken jól látszik, hogy a katapultálás után az ülés nem válik le a pilótáról, pedig normál esetben ennek úgy kellett volna történnie. Így az ejtőernyőt egy 80 kilós többletsúly húzta a föld felé, sokkal gyorsabb zuhanást eredményezve. A pilóta valószínűleg részben az ülésre eshetett rá, s emiatt következett be gerincsérülése. Az sem kizárható, hogy a katapultálás során a túl durva lökés okozta a sérülést. Ez azért is fontos, mert az életmentő rendszer a vadászgépek alapvető felszerelése, így ha működésükkel kapcsolatban bármilyen probléma felmerül, akkor kikerülhetetlen a repülési tilalom bevezetése. Kádár Sándor őrnagyot, a Gripen pilótáját a budapesti Honvédkórházban ápolják, sérülése állítólag súlyosabb, mint korábban közölték, felépülésére sajtóhírek szerint fél évet is várni kell, az pedig kérdéses, hogy egyáltalán vezethet-e még vadászrepülőt

A Gripen-balesetekkel összefüggésben egyébként csütörtökön jelent meg először a nyilvánosság előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki frissen készült képeket mutatott, alátámasztandó, hogy a balesetben érintett Gripen javítható. A gépet ezek szerint már „talpra is állították” Kecskeméten, azaz felemelték, és kinyitották beszorult futóművét.

A Magyar Nemzet egyik nevét nem vállaló forrása működésképtelennek nevezte a Magyar Honvédség repülésbiztonsági rendszerét, egy másik informátor pedig úgy fogalmazott, a kormány által 2011-től bevezetett működési modell egyszerűen alkalmatlanná tette a honvédséget a repülőtechnika biztonságos üzemben tartására.

Ha még nem látta volna az említett videót:

7-en a 7-ről - Ön is bérelne lakást a Palazzo Dorottyában?

Arató András, Klubrádió

Az illető megélhetési vagy menekülő bérlő? A szövegszerkesztőm a Habony szót pirossal aláhúzta, és nem javasolt helyette másikat. A Guccsit, a Vüitton Lajost és a Bulgárit a gugli nem dobta ki a hungarikum gyűjtő kifejezés alatt. Ellenben a Rózsa fogalmát tudja értelmezni, mert ért a képekből, ha nincsenek is. A „rossz szomszédság, török átok” aranyköpést ide sem citálom, nehogy ártsak bimbózó újkeletű újkeleti barátságainknak frissen megkeresztelt földrészünk eme kicsiny, ám meghatározó szegletében.

Avar János, újságíró

Nem. Több okból sem. Nincs kisebbségi érzésem, amit kivagyisággal, luxuslakással vagy luxusautóval kellene kompenzálnom, mint azoknak, akik senkikként akarnak Valakinek látszani, s kell nekik egy előkelő lakcím. Másfelől éppen az ilyenek szomszédsága taszító, semmi kedvem naponta köszöngetni olyanoknak, akiknek gyanúm szerint nem palotában, hanem rácsos ablakú házban lenne helyük.

Bolgár György, rádiós újságíró

Inkább megvenném az egész Palazzo-t. Sokkal jobban érezném magam, ha bérbe adhatnék egy lakást Habonynak. A mellette lévő lakásban mindenesetre nem szeretnék lakni, még a végén összefutnék Orbánnal is. Egyébként így is Habonnyal kelek, vele fekszem, belé ütközöm az utcán, amikor az idegengyűlölő plakátjait olvasom, és természetesen őt látom, hallom, amikor az állami tévé meg rádió bármelyik műsorába botlom. Szomszédok vagyunk, sajnos.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Ennél jobb országimázs nem kell: nálunk a munkanélkülieknek is belvárosi palotájuk van. Én tudom, honnan, legalábbis egy jó része, de nem akarok bíróságra járni, s bizonyítani is nehéz. Mibul, Cicvarek, mibul? - kérdezte egykor Benedek Tibor olimpiai bajnok hasonnevű nagypapája. Ma csak pár napig kérdi a sajtó, aztán jön a következő, ahelyett, hogy egyszer valaminek a végére járnánk és végre valaki menne, ahová való. Apropó, ha lenne eszük, már épülne egy kényelmes börtön, sosem lehet tudni.

Horváth István, hírlapíró

Miért bérelnék? Enyém az egész palota. Habonyon kívül itt lakik még Orbán, Szijjártó, Lázár, Rogán. Most készülök eladni az egészet Simicskának. Csak az árban nem tudunk megalkudni, mert állandóan azt mondja, hogy sok a geci a bérlők között.

Horváth Zoltán, újságíró

Az én arisztokratikus kultúrámnak ez bérelgetés túlságosan is pórias. Ezért, ha úri kedvem úgy diktálja megveszem az egészet tokkal, vonóval - Habonyostul. Aztán nyilván azonnal fel is mondanék neki, mert nem nagyon kedvelem a megélhetési idegeneket a házamban.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Kizárólag akkor, ha nem kéne fizetni érte, és két hónap múlva mélyen áron alul meg is vehetném, vagy jó pénzért átjátszhatnám valami maffiózónak. De csakis törvényesen ám! Viszont látva korábbi bérlőtársai listáját, Habony szomszédjának lenni hovatovább szégyenletesebb, mint Habonynak lenni. Ennél már csak Habony tanácsmegfogadójának lenni gyalázatosabb státusz.

Éles szakszervezeti kormánykritika

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:07
Illusztráció: Thinkstock
Élesen kritizálta a magyar kormány szakszervezet-ellenes politikáját az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) genfi konferenciáján Székely Tamás. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a 190 csatlakozott tagállam munkaadóit, munkavállalóit és kormányokat tömörítő szervezet éves tanácskozásán beszélt a magyar munkavállalók egyre rosszabb helyzetéről, a hatalomnak az érdekvédelmi szervezeteket erősen megosztó politikájáról, valamint a drámaian romló munkavédelmi állapotokról.

Magyarországon az elmúlt években a kormány leépítette az ILO által védett munkaügyi standardokat, s a hatalom minden elkövet, hogy meggyengítse a szakszervezetek erejét – mondta Székely. Az új munka törvénykönyve drámaian szűkítette a kollektív jogokat, drasztikusan korlátozta a szakszervezetek működési feltételeit, valamint a kollektív szerződéskötési lehetőségeket. Székely a nemzetközi gyakorlatban példátlannak nevezte a magyar közszféra területén uralkodó állapotokat, miszerint a kormány olyan, kötelező tagságon alapuló, kamara jellegű „karokat” hozott létre, amelyek az ILO egyezményben biztosított szakszervezeti jogosultságokat is megkapták, s ezzel teljesen megszűnt a valódi érdekegyeztetés.