Előfizetés

Zombor jó híre a védőnőknek (fotók)

Publikálás dátuma
2015.06.13. 16:01
FOTÓ: Thinkstock
A szakmai kollégiumi rendszeren belül önálló védőnői tagozat jön létre, és a vállalkozásban dolgozó védőnők is mentesülhetnek az iparűzési adó megfizetése alól - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szombaton a Parlamentben.

A védőnői szolgálat százéves fennállása alkalmából tartott rendezvényen Zombor Gábor kijelentette, az elmúlt időszakban olyan kapcsolatrendszer alakult ki a védőnői szervezetekkel, amely komoly reményre ad okot, és az alapellátási törvénytervezet egyik fontos célja, hogy a védőnői szolgálatot megerősítse. Az államtitkár kifejtette, bízik abban, hogy olyan jogszabályrendszer tudnak létrehozni, amelyben a védőnők jobban érzik magukat, növelni tudják szakmai presztízsüket, és minden többletfeladatot plusz juttatásokkal tudnak majd finanszírozni. 

Jelezte azt is, hogy számítanak a védőnőkre a népegészségügyi szűrőprogramok lebonyolításában, amelyre 15 milliárd forintot tudnak a jövőben elkölteni. Zombor Gábor elmondta: az elkövetkező időszakban csak munkát tud ígérni és kérni.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a védőnői szolgálat fennállásának száz éve alatt a védőnők bebizonyították, hogy sokkal többek eredeti vállalásuknál, hiszen egy személyben néha orvosok, pszichológusok, tanítók, lelki támaszt nyújtók a gondozott családoknak.

Megköszönve munkájukat úgy fogalmazott, mindent meg kell tenni azért, hogy a védőnők a hivatásukért égjenek, de ne égjenek ki, és meg kell becsülni azt a ma már hungarikumnak számító értéket, amelyet a védőnők képviselnek, hiszen ha a szolgálat elveszti értékét, akkor csökken az ellátás színvonala.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadja a Védőnői szolgálatért-díjat Dobos Lajos Józsefnének. MTI Fotó: Soós Lajos

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadja a Védőnői szolgálatért-díjat Dobos Lajos Józsefnének. MTI Fotó: Soós Lajos

Balog Zoltán kitért arra is, hogy a védőnőknek fontos szerepük van az élet védelmében, és ez leginkább azokban a hátrányos helyzetű településeken mutatkozik meg, ahol sok minden más is "fenyegeti az életet, a megélhetést".     A védőnők egyfajta civilizációs végpontok is - mondta a miniszter -, és ha a szolgálat munkatársai ott vannak a végeken, akkor nagyobb az esély arra, hogy ott vonzóbb élhetőbb lesz az élet. Mint mondta, bízik abban, hogy olyan törvényt alkotnak majd, amely megegyezik a védőnők céljaival, mert bizalom nélkül nem lehet ezt a szakmát végezni.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, jelképes történelmi adósságot rónak most le a védőnők felé, amikor a százéves védőnői szolgálatot köszöntik. A védőnői szolgálat azon intézmények közé tartozik, amely a zaklatott történelmi korszakok és politikai rendszereken át folyamatosan végezte tevékenységét és fejlődött. A védőnői szolgálat ma alapintézmény, felbecsülhetetlen értékű emberi hálózat - emelte ki Kövér László, hozzátéve, szolgálatuk a személyes bizalmat jelenti azok számára, akik azt igénybe veszik. 

Kövér László gratulál a Védőnői szolgálatért-díjjal elismert Dobos Lajos Józsefnének MTI Fotó: Soós Lajos

Kövér László gratulál a Védőnői szolgálatért-díjjal elismert Dobos Lajos Józsefnének MTI Fotó: Soós Lajos

Az ünnepségen az idén alapított Védőnői szolgálatért-díjat Dobos Lajos Józsefné védőnő vehette át, Batthyány-Strattmann László-díjban heten részesültek, köztük Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Pro Sanitate-díjban tizenkét védőnő részesült.

Tarlós miatt tűnik el a közpénz "fideszes zsebekben?"

Publikálás dátuma
2015.06.13. 15:06
Tarlós Orbánnal a 4-es metró megnyitóján. FOTÓ: Népszava
A főpolgármester alkalmatlansága vezetett ahhoz, hogy a kormány rátette a kezét a budapesti fejlesztésekre is. Tarlós István személyes felelőssége, hogy mennyi pénz tűnik el emiatt "fideszes zsebekben" - mondta Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségének tagja, fővárosi önkormányzati képviselő szombaton.

A politikus kifejtette: Tarlós István "kegyvesztett lett a kormányzatnál", a legtöbb fontos ügyben kivették a kezéből az irányítást. Budapesten az elmúlt öt évben semmi nem történt az óbudai árvízvédelem, a gát megépítése érdekében, csak egy tervezői pályázat volt, amelyre 66 millió forintot kellett kifizetnie a fővárosnak, pedig a pályázati tervek nem használhatók - mondta.  

Gy. Németh Erzsébet szerint a kormányzat is megelégelte ezt a "tehetetlenséget", ezért a Fidesz a közelmúltban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy a gátépítést és a 3-as metró felújítását kivegyék a főváros kezéből, és kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánítsák. Ezt a javaslatot nem fővárosi fideszes képviselők adták be, hanem Gulyás Gergely, majd csak a végén íratták alá két fővárosi képviselővel, vagyis nem konzultáltak előtte erről - tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet kiemelte: Tarlós István "alkalmatlansága" nagyon sok pénzbe fog kerülni, ugyanis a két projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával nem lesz rálátás arra, miként költik el a forrásokat, pedig 200-220 milliárd forintról van szó. Ráadásul a törvény értelmében nincs helye a műszaki tanács véleményének, állampolgári kifogásnak, és a környezetvédelmi szakmát sem kell bevonni - közölte.

A képviselő a 3-as metróval kapcsolatban elmondta: "a nyilvánosság kizárásával döntöttek valahol valakik", hogy a metrókocsikat csak felújítják, nem pedig újakat vesz a főváros, és a kormány már eleve csak felújításra adott bankgaranciát, holott az új metrókocsik vásárlása hosszabb időre oldaná meg a problémát. Ez mintegy 30 százalékkal kerülne többe, de kétszer annyi ideig futhatnának a metrókocsik - fűzte hozzá.

Gy. Németh Erzsébet végül arra is kitért, hogy "megjelent a Quaestor is a fővárosban", hiszen a városigazgatóság gazdasági igazgatójává nevezték ki a cég egyik leányvállalatának üzleti igazgatóját. "Ennek a 150 milliárd forintot ellopó brókercégnek az embere ma Budapest alkalmazásában áll", ami tűrhetetlen - fogalmazott a politikus.

Kiderült: Rogán felesége nem volt ott a BL-döntőn

Publikálás dátuma
2015.06.13. 13:26
Rogán Antal, mögötte gyermekével, igaz, ez a kép nem a BL-döntőn, hanem a Videoton - Ferencváros (FTC) mérkőzésen készült. FOTÓ:
Akárcsak Orbán Viktor és fia, Gáspár, Rogán Antal és egyik fia is ott volt a június 6-i Barcelona-Juventuson - szúrta ki a 444.hu egyik olvasója egy fotón. Az eredeti információk szerint az egész család részt vett a meccsen, az ezt igazoló képet jobban megvizsgálva azonban kiderült, hogy azt hamisították, és a Fidesz frakcióvezetőjének csak az egyik gyermeke volt ott a mérkőzésen, a másik gyereket csak odamontírozták. Rogán felesége sem vett részt a BL-döntőn, ezt Kaminsky Fanni, a kormányfő Facebook-oldalának szerkesztője képpel is bizonyította.

A 444.hu azt írta, hogy Rogán Antalék nem a VIP részen, hanem közvetlenül a csapatok kispadjai mögött ültek, a Barcelona cseréi Pedro és Mathieu mögött. Az UEFA honlapja szerint ezekre a helyekre egyetlen jegy 390 euróba, azaz nagyjából 120 ezer forintba került – írta a 444.

Kaminsky Fanni azonban Facebook-oldalán reagált az oldal információjára, még hozzá úgy, hogy egy közös képet töltött fel magáról és Rogánnéról, ami a BL-döntő időpontjában készült a belvárosban, bizonyítva, hogy Rogán-Gaál Cecília nem vehetett részt a mérkőzésen.

Orbán Facebook-oldalának szerkesztője azt írta a kép alá, hogy bár a 444 azt sejteti, Rogán Cecília is jelen volt a meccsen, ez azonban hazugság, mert éppen vele volt a Belvárosi Fesztiválon, majd hozzátette: "Rogán Dani igazi illuzionista lehet szerintük. Hiszen egyszerre két kispad mögött is ült, ráadásul pontosan ugyanazzal az arckifejezéssel. Pedig a berlini stadionban nincs átjárás a két kispad mögötti lelátórészek között.Hogyan is lenne? Közöttük van az öltözőkből kivezető folyosó." - írta Kaminsky a közösségi oldalra.

A hírre a Fidesz is reagált, ők azt írták, hogy a gyermekről készült kép közlése sérti a gyermek személyiségi jogait, sőt abba a kép-és videóhamisítási törvénybe is ütközik, amely a bajai videó kapcsán született. Ezért a hétfői nap folyamán megteszik a szükséges jogi lépéseket. Közlésük szerint Rogán Antal maga finanszírozta az utat és a jegyeket a BL-döntőre, hozzátéve, hogy bár az UEFA honlapja szerint ezekre a helyekre egyetlen jegy 390 euróba kerül, a sajtóban leírt jegyár azonban nem felel meg a valóságnak, a belépők kevesebbe kerültek.

Orbán Gáspár sem maradt ki a jóból

Korábban írtuk: Orbán Viktor egykori focista fiát, Gáspárt is elvitte magával a Bajnokok Ligája szombati döntőjére Berlinbe. A 444.hu a Getty Images egyik fotóján szúrta ki a kormányfőt és fiát a díszpáholyban, méghozzá az MLSZ-elnök, egyben OTP-vezér Csányi Sándor mellett. A portál szerint a Barcelona-Juventus mérkőzésen érintett spanyol és olasz delegáció mögött a magyar csoport volt a legnépesebb. Orbán Gáspár tavaly a brazíliai focivébé döntőjét is a díszpáholyból nézte apja társaságában, majd levélben kifogásolta, hogy a 444.hu közölte az erről a hírt és a képeket. A kormányfő fia azt állította: nem közszereplő.