Előfizetés

Brit Nagydíj - Csak a Mercedes!

Publikálás dátuma
2015.07.03. 17:49
Fotó: Mark Thompson/Getty Images
Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája autózta a leggyorsabb a kört a Forma-1-es Brit Nagydíj pénteki első szabadedzésén.

Mögötte csapattársa, a világbajnoki címvédő, s a mostani pontversenyben is élen álló brit Lewis Hamilton lett a második.
A két Mercedest még csak meg sem közelítették a riválisok, a tréningen a harmadik legjobb időt elérő holland Max Verstappen eredménye is több mint egy másodperccel volt rosszabb.

Eredmények (formula1.com):
1. szabadedzés:

1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:34.274 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:34.344
3. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) 1:35.530
4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:35.588
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1:35.669
6. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:35.739

A további program:
2. szabadedzés: 15.00

szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00

vasárnap:
futam 14.00

A főépítészek a fővárosi olimpia mellett vannak

Magyarország és Budapest korábbi, illetve jelenlegi főépítészei támogatják a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Fővárosi Közgyűlés szándékát a 2024-es olimpiára benyújtandó pályázati szándéknyilatkozatra vonatkozóan.

A nyilatkozatban a szakemberek azt írták, "örömmel tapasztalták", hogy az olimpiai pályázatra és a rendezésre vonatkozó tervek "valóban szervesen illeszkednek Budapest meglévő közép-, és hosszú távú terveibe, valamint a szakmai konszenzussal elfogadott jelenlegi fejlesztési elképzelésekbe". A főépítészek szerint az olimpia, mint vezérelv "iránytű szerepet" tölthet be a város távlati fejlesztése során, a rendezés ráadásul komoly lehetőség a döntéshozók számára a fejlesztési elképzelések összehangolására, a helyi vállalkozásoknak pedig a dinamikus fejlődésre.

"Az összehangolt elképzelések megvalósítása választási ciklusokon túlnyúló rendszerező elv lehet Budapest fejlesztésében, a városlakók számára pedig az olimpiai felkészülés során megvalósuló közlekedési és egyéb infrastrukturális és zöldfelületi fejlesztések eredményeznek egy élhetőbb, a fenntartható fejlődés alapelveire építő várost" - írták a szakemberek, hozzátéve, hogy a vidéki helyszínek bevonása regionális fejlesztő hatással is bír.

A főépítészek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által tavaly decemberben elfogadott Agenda 2020 elnevezésű reformprogram elérhető közelségbe hozza azt a lehetőséget, hogy kisebb, de nemzetközi jelentőséggel bíró városok, valamint Magyarországhoz hasonló méretű országok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő, mégis nagy jelentőségű olimpiát.

"Mindez természetesen csak abban az esetben igaz, ha felelősen zajlik a tervezés, a költségek valóban az Agenda 2020 irányelveinek megfelelő racionális keretek közé szoríthatók, és mind a pályázati folyamat, mind a felkészülés a megfelelő transzparencia mellett tud megvalósulni" - áll a Fegyverneky Sándor, Schneller István, Beleznay Éva, Kerekes György és Finta Sándor által aláírt nyilatkozatban. Az Országgyűlés hétfőn dönthet a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatról.

Így várják a pilóták az Red Bull Air Race-t - Fotó!

Publikálás dátuma
2015.07.03. 12:53
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Hat év után visszatér Magyarországra a Red Bull Air Race, a műrepülők száguldó cirkusza ezúttal is a fővárosban a Duna fölött, a Parlament előtti szakaszon méri össze a tudását a hétvégén.

A mezőnyben továbbra is ott van a sorozat "keresztapja", Besenyei Péter, aki egy vadonatúj fejlesztésű Edge 540-es géppel várja a küzdelmeket, amellyel - ahogyan korábban fogalmazott - megnőttek az esélyei. Gyulay Zsolt, a promóter Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban hangoztatta, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíj mellett az Air Race a másik olyan technikai sportrendezvény, amely imázs és reklámérték szempontjából nagyon sokat hoz az országnak, éppen ezért volt fontos, hogy 2009 után visszatérjen a sorozatba a budapesti állomás.

A kísérőprogramok részeként Magyarországra érkezik a Flying Bulls számos különféle géppel, az egyik legnagyobb újdonságot azonban az Amerikai Légierő négy A10-es gépe jelenti majd. Ez az a típus, amelyet varacskos disznónak is becéznek, s ilyet még nem láttak eddig egyetlen rendezvényen sem a Duna fölött. A Magyar Honvédség, műszaki alakulatai egy harmincperces dinamikus bemutatóval készülnek helikopterekkel, vadászrepülőkkel. A gyors reagálású katonák és a különleges mentő katonák a tűzszerészet katonáival együttműködve egy kisebb hadműveletet hajtanak végre a Dunán szombaton és vasárnap is: egy úgynevezett ellenséges hajót vesznek majd birtokba, az akciót pedig a helikopterek fedezik. Legutóbb, vagyis 2009-ben 650 ezer néző figyelte a felfújható kapuk között zajló száguldást, idén is legalább ötszázezer szurkolót várnak a programra.