Előfizetés

A görögök kezében az arany ára

Drágulhat az arany, ha a görögök többsége "nemmel" voksol a vasárnapi népszavazáson - vélekedett a  nemesfémpiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Ha a "nem" szavazatok győznek a vasárnapi görög népszavazáson, annak jelentős piacmozgató hatása lenne, az arany árfolyama felfelé indulhatna el, főleg az euróval szemben erősödhetne a nemesfém - mondta Juhász Gergely az MTI érdeklődésére pénteken.

Az arany eddig meglepően keveset reagált a görög adósság körüli huzavonára, piacán a szokásos nyári alacsony kereskedési volumen és viszonylag gyenge árfolyam uralkodik. A hét eleji drágulás után csütörtökön három és fél havi mélypontra, 1162 dollárra süllyedt az arany unciánkénti ára a londoni kereskedésben. (1 uncia 31,1035 gramm). Később valamelyest erősödött, ám péntek délben még így is csak 1167 dollár körül cserélt gazdát.

A nem szavazatok győzelme esetén a piaci félelmek az egész euróövezetre kiterjedhetnek majd, emiatt indulna el felfelé az arany ára - elemezte Juhász Gergely. A Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem kellene további, nagyobb arányú áresésre számítani az arany piacán akkor sem, ha a népszavazáson az "igen" szavazatok kerülnének többségbe. Ha ugyanis a leértékelődés mértéke a dollárral és a kínai jüannal szemben elérné a 3-4 százalékot, akkor komoly vételi szándék jelentkezhetne az arany iránt.

A görög népszavazáson a mintegy 9,8 millió választásra jogosult görög állampolgárnak a következő, kissé bonyolult kérdésre kell "igen" vagy "nem" választ adnia: "El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?" Miközben Ciprasz és a görög kormány teljes vállszélességgel a nem-kampány élén áll, az európai vezetők a nem szavazatok győzelmének következményeiről festenek borús képet nyilatkozataikban. Számos európai politikus megismételte, hogy a referendumon valójában az euróövezeti tagságukról szavaznak a görögök.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.

Jövő héten vizsgálja Magyarországot a Moody's

A jövő héten vizsgálja ismét Magyarország államadós-besorolásait a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében július 10-re, jövő péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását. A Moody's ezután november 6-án vizsgálja újból a magyar besorolásokat.

A cég az idei első, márciusi felülvizsgálati időpontban nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi felülvizsgálat után, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég annak idején elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és kormányzat elkötelezettségével indokolta a költségvetési konszolidáció mellett.

 A nemzetközi hitelminősítők az idén is végrehajtottak már több pozitív lépést Magyarország esetében. A Fitch Ratings májusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést. A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől. Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál. A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik, mint például az elmúlt napokban mindhárom cég által leminősített Görögország esetében - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Nem kötelező azonban, és nem is feltétlenül bizonyos ezeken a napokon a menetrendben szereplő államadós-osztályzatok, vagy az osztályzatokra érvényes kilátás módosítása, ahogy a Moody's sem hajtott végre az idei évre kitűzött első, márciusi felülvizsgálati időpontban hitelminősítői lépést Magyarország esetében. A kijelölt időpontok csak azt jelzik, hogy ha a hitelminősítők indokoltnak látják valamely minősítési lépés végrehajtását, azt - a görögországihoz hasonló nagy horderejű, azonnali felülvizsgálatot igénylő fejleményeket nem számítva - az év mely napjain jelenthetik be.

A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek a közeljövőre további kedvező hitelminősítői intézkedéseket valószínűsítenek Magyarország esetében. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a Moody's valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot, de a besorolás kilátását már a jövő héten esedékes következő felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

Egyelőre "megkegyelmeztek" Görögországnak

Az eurózóna mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) pénteken úgy döntött, egyelőre nem követeli Görögországtól teljes tartozásának visszafizetését, miután Athén nem törlesztett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé.

Az EFSF szerdán tudatta, hogy csődeseménynek tekinti, hogy Görögország nem törlesztette a június végén esedékes, mintegy 1,5 milliárd eurós részletet az IMF-nek, és miután közösen folyósítottak hitelt Athénnek, azért a csődesemény az EFSF-től kapott görög hitelek jelentős részére is vonatkozik.

Az EFSF-nek így három lehetősége volt. A hitelszerződések azonnali felmondása és a teljes összeg, mintegy 135 milliárd euró visszakövetelése, vagy végleg lemondhatott volna erről a jogáról, vagy fenntartja magának a későbbi döntés jogát. Az euróövezet pénzügyminisztereiből álló igazgatótanács az utóbbi mellett döntött, a vezérigazgató, Klaus Regling javaslatára.