Előfizetés

Magyar-román - Razziáznak a rendőrök

A pénteki Magyarország-Románia Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzés miatt fokozott ellenőrzést lesz a fővárosban és több megyében csütörtök reggeltől - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerdán. 

A tájékoztatás szerint a Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes közigazgatási területére. A fokozott személy- és gépjármű-ellenőrzés csütörtök reggel 6 órától szombat délig tart majd, annak keretében a rendőrök embereket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség közleményében azt írta, a fokozott ellenőrzés célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése. Hozzátették: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása. A fővárosban, a Groupama Stadionban pénteken este rendezik meg a Magyarország-Románia Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzést

Újabb 200 milliós állami megbízást kapott a Századvég

Publikálás dátuma
2015.09.02. 13:32
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A nyáron az NGM-től 42 millió, az NFM-től 158 millió forint összértékű tanácsadói megbízást kapott a Századvég Gazdaságkutató, illetve a Századvég Alapítvány - írja a napi.hu. Megígérte, de ennek ellenére sem adja ki a cégcsoport kormányzati megrendelésre írt tanulmányait a kormány a vs.hu-nak.

Augusztusban újabb két állami tanácsadási megbízást kapott az "agytröszt" Századvég Gazdaságkutató Zrt., ezúttal a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). Az egyik a tárca gazdasági tárgyú döntéseinek előkészítését támogató információs keretrendszer kialakítására szól nettó 22,3 millió, míg a másik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) fejlesztési kereteinek programozására nettó 19,8 millióért.

A beszerzéseket nem hirdették meg nyilvánosan a Közbeszerzési Értesítőben (KÉ), azokat az úgynevezett háromajánlatos eljárás keretében bonyolították le, amelyeken elegendő az ajánlatkérőnek három, általa kiválasztott céget felkérni ajánlattételre. A munkákat uniós támogatás felhasználásával finanszírozzák.

A Századvég Gazdaságkutató és a Századvég Alapítvány a nyár folyamán már összesen közel 160 millió forint összértékű munkához jutott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, nyolc - az NGM-es tenderekhez hasonlóan - kis értékű, háromajánlatos közbeszerzési eljáráson.

A részletekről itt olvashat!

Lázár megígérte, mégsem adják

Nem tartja be június közepi ígéretét, és mégsem adja ki a Századvég-csoport kormányzati megrendelésre írt tanulmányait a Miniszterelnökség. A szervezetet vezető Lázár János a június 28-i kormányinfo nyilvánossága előtt jelentette be, hogy a vs.hu újságírója, Joó Hajnalka jogerősen is megnyerte a milliárdokért rendelt Századvég-tanulmányok nyilvánosságáért indított pert, a Miniszterelnökség ezért a cégcsoport 30 ezer oldalnyi, kormányzati megrendelésre írt anyagát hozzáférhetővé teszi az újságírónak.

A miniszteri ígéretet az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-áig kellett volna végrehajtani. A 30 ezer oldalt tartalmazó DVD-vel vagy papírokkal teli utánfutó helyett az újságíró egy e-mailt kapott a határidő lejárta előtti utolsó napon, amelyben közölték, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte.

Fővárosi Közgyűlés - Tarlósnak feszül az ellenzék

Publikálás dátuma
2015.09.02. 13:29
Fotó: Népszava
Szinte kizárólag a migráció kérdésével foglalkoztak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A testület hosszas vitát követően arra kérte a főpolgármestert, hogy a közgyűlés következő ülésére foglalja össze, Budapestnek milyen többletfeladatai és kiadásai keletkeznek a nagyarányú bevándorlás miatt. A DK szerint Tarlósnak is felelős a kialakult menekülthelyzetért, az LMP pedig arra kérte a főpolgármestert, hasson Orbánra, hogy jelentősen növelje meg a bevándorlási hivatal állományát. A Szolidaritás operatív bizottság felállítását javasolta a budapesti menekültkérdés megoldására, az MSZP pedig a  menekültprobléma kezelésére szólította fel a kormányt.

A testület felkérte Tarlós Istvánt, hogy a feladatellátásban részt vevő fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján valamennyi szükséges döntést terjessze be a testület következő ülésére. Tarlós István kijelentette: amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet egy "kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre.

A képviselők az ülés elején kifejezték a csatlakozási szándékot a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és fejlesztési világszervezethez, valamint ötmillió forinttal támogatták a beregszászi Európa Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt. Ezt követően elsőként az ellenzéki pártok képviselői fejtették ki a migrációval kapcsolatos álláspontjukat.

MSZP: a kormány kezelje a menekültproblémát!

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam helyett civilek adnak ételt és más segítséget a menekülteknek. A kormány nem tesz meg mindent, hogy a súlyos menekültprobléma minél kisebb fennakadást jelentsen a helyieknek - mondta, majd hozzátette, az MSZP szerint a tranzitzónáknak a határon lenne a helyük.

Horváth Csaba MTI Fotó: Kovács Tamás

Horváth Csaba MTI Fotó: Kovács Tamás

Gy. Németh nekiment Tarlósnak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.  Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a budapesti városvezetés tétlensége mellett a kormány tehetetlensége és hisztériakeltése miatt is kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet. A politikus követelte továbbá egy a 3-as metró felújítását vizsgáló bizottság felállítását, amely szerinte választ adhatna arra, hogy a városvezetés miért újítja fel az új szerelvények vásárlásánál drágábban a régi metrókocsikat.

Gy. Németh Erzsébet MTI Fotó: Kovács Tamás

Gy. Németh Erzsébet MTI Fotó: Kovács Tamás

LMP: Tarlós hasson Orbánra!

Az LMP szerint egy keresztény vezetésnek keresztény módon kellene kezelnie a menekülthelyzetet. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hasson Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy jelentősen növelje meg a bevándorlási hivatal állományát, hiszen szerinte a létszámhiány az egyik oka a menekültek feltorlódásának. Az LMP-s politikus szerint a MÁV nem megfelelő hozzáállása szintén problémát jelent, amin a kormánynak szintén változtatnia kellene.

Csárdi Antal MTI Fotó: Kovács Tamás

Csárdi Antal MTI Fotó: Kovács Tamás

Kiemelte, mostanra tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvarokon, és ha a civilek nem végeznék el az állam és a főváros feladatát, akkor még súlyosabb következményekkel kellene szembenézni. Csárdi Antal szerint az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni, inni adnia kellene a menekülteknek. Csárdi Antal szólt továbbá arról is, hogy a Verseny utcába tervezett új tranzitzóna biztosan kicsi lesz majd, ha az csak ezer férőhellyel jön létre.

Tarlós: nem mindenki szerencsétlen

A vitában Tarlós István kijelentette, amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet egy "kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre. Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni - jelentette ki Tarlós István, majd megjegyezte, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.

A Fővárosi Közgyűlés végül elfogadta az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.

Kocsis hirtelen törődik a menekültekkel?

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket. A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel - fejtette ki.

293 millió a viharkárokra

A közgyűlés alig több mint kétórás ülésének végén 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez.

Külön bizottság koordinálhatja a menekültkérdést
A Szolidaritás operatív bizottság felállítását javasolja a budapesti menekültkérdés megoldására. Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, budapesti képviselője elmondta, az új testület elsősorban koordinációval, az információk megosztásával segítheti a migrációval összefüggő problémák gyors rendezését.
A bizottságban a civil szervezetek mellett a rendőrség, az egyházak és az ÁNTSZ képviselőinek is helyet kell kapniuk - tette hozzá. Közlése szerint a Szolidaritás kezdeményezését az MSZP, az LMP, a DK és a PM támogatja.