Előfizetés

Török Ferenc 6-0-ra vezet a MOB ellen

ZS.J.K.
Publikálás dátuma
2015.09.13. 22:41
Ha már nincs érvük, marad a durvaság FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az "egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára" – állt a MOB pénteki közleményében, melyet a kétszeres olimpiai bajnoköttusázó dr. Török Ferencnek címeztek. Dr. Török azonban már a hatodik pert nyerte meg a MOB-bal szemben, mert több közgyűlést hívtak össze egy megsemmisített alapszabály alapján. A jogászi végzettséggel is rendelkező Török a durva kijelentésre nem akar hasonló stílusban reagálni, lapunknak beszélt érzéseiről az ügy kapcsán.

-Mit szólt a közleményhez?

-Megdöbbentett…Nem érdemi dolgok voltak benne, hanem egyszerűen csak valakit kínjukban bántani és megalázni akartak. Én, aki az egész életemet az öttusának és a magyar sportnak szenteltem, 13 évig vezettem a Wesselényi Sportközalapítványt is, ahol sem a tiszteletdíjamat, de még a költségtérítést sem vettem fel, nem értem miért támadnak azért, hogy törvényességért és a magyar sportért kiállok.Nem azt kell hibáztatni, aki felhívja a figyelmet ai hibákra, hanem aki elköveti azokat. Ténykérdés, hogy szabálytalanul hívták össze a közgyűlést,nem az hívta össze, aki arra jogosult volt, szabálytalan volt a lebonyolítás is. Az elnökségi tagok egy részét lemondatták, aki nem mondott le, azt egyszerűen törölték. A közgyűlési jegyzőkönyvbe valótlan nyilatkozatok kerültek, és ezen nyilatkozatok alapján jegyezte be a változásokat a Fővárosi Törvényszék a nyilvántartásba.

- Politikai ellenszenvének van valóságalapja?

- Éppen ellenkezőleg, egy olimpiai bajnokot egyáltalán nem zavar, ha egy olyan magyar kormány van hatalmon,Orbán Viktor vezetésével, mely komoly pénzeket invesztál a sportba.

- A környezete hogyan reagált?

- Óriási felháborodás volt belőle, többen felhívtak és e-maileket kaptam, még ismeretlen személyektől is.

- Korábban kértek a segítségéből?

- Mintegy 50 éves MOB tagságom alatt, számos területen segítettem a szervezetet célkitűzései megvalósításában. Ezúttal is többször is felajánlottam segítségemet a törvényes működés helyreállítás érdekében. Ezt írásba is foglaltunk, amellyel a MOB jogi bizottsága is egyetértett, de megállapodásban foglaltak végrehajtását Borkai Zsolt elnök úr végül megakadályozta. Ezt követően sem a jogi bizottság, sem az elnökség, sem pedig a közgyűlés nem tárgyalta ezt az ügyet.írásos kérelmem ellenére sem.

- A közleményben áll az is, hogy az ügyészség megállapította a MOB szabályos működését.  A Kúriát is megjárt bírósági határozatok(4 ítélet, 2 végzés) felülírják az ügyészség álláspontjátMi jelentene elégtételt?

- A bíróságnál most 6-0-ra vezetek a MOB ellen. Nem az a célom, hogy ez a szám tovább nőjön, hanem, hogy a MOB jogszerűen működjön. A MOB alapszabálya előírja, hogy a tag kötelezettsége a törvények és a szabályok betartása és azok betartatása. Ebben a kérdésben a MOB elnökének elől kellene járnia. Hibát bárki elkövethet, de azokat mielőbb helyre kell hozni. Ami pedig az olimpiai pályázatot illeti, a MOB szerint az ötkarikás játékok megrendezését ezzel a perrel akarom megakadályozni.Az első per idején, 2012-ben még a pályázásról szó sem volt, és egyébként olimpiai bajnokként én is szeretném, hogy egyszer Magyarország Olimpiát rendezzen.

Mayweather bravúros győzelemmel vonult vissza

Publikálás dátuma
2015.09.13. 21:53
Floyd Mayweather Jr. (balra) Andre Berto ellen lépett utoljára szorítóba FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartott amerikai Floyd Mayweather egyhangú pontozással megverte honfitársát, Andre Bertót. A 38 éves ökölvívó az összecsapás után bejelentette, elhatározása végleges, befejezi profi pályafutását, amelyet 49–0-s mérleggel zárt - írta a SportTV.

Nem a legélvezetesebb, de az biztos, hogy pályafutása egyik legemlékezetesebb meccsét vívta Floyd Mayweather jr., aki a Las Vegas-i gála csúcsmérkőzésén egyhangú pontozással (117–111, 118–110, 120–108) legyőzte honfitársát, Andre Bertót, ezzel profi karrierje 49., egyben utolsó meccsét is megnyerte. 

„A döntésem végleges, itt az ideje, hogy befejezzem az ökölvívást. Hamarosan negyven éves leszek, tizenkilenc éve bunyózom, minden rekordot megdöntöttem. Nincs már mit bizonyítanom” – mondta Mayweather, aki még korábban bejelentette, ha beéri Rocky Marciano 49 győzelemből álló veretlenségi sorozatát, visszavonul.

A profi bokszolóról írt összefoglalónkat itt olvashatja!

A MOB kapzsi vénembernek titulálta Török Ferencet

Publikálás dátuma
2015.09.13. 16:53
FOTÓ: Molnár Ádám
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megdöbbentő nyilatkozatot tett Török Ferencről, miután a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó újabb pert nyert a bizottsággal szemben. Szerintük Török "valamennyi sportszerető ember és az olimpiai eszme ellen folytat öncélú háborút", s lényegében kapzsi vénembernek titulálták a sportolót.

A MOB pénteki közleményében azt írta, sajnálatos, hogy az "egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára."

A szervezet a közleményben hozzátette, Török Ferenc "elfelejti azt a tényt", hogy az "Ügyészség mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését." A MOB emlékeztet rá, hogy Budapesttel közösen, teljesen szabályosan, a feltételeknek megfelelően, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszaigazolásával nyújtotta be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát, amelynek eredményeként szeptember 16-tól, azaz jövő szerdától hivatalosan is pályázó várossá lép elő.

"A Magyar Olimpiai Bizottság a sportszerűség jegyében békés nyugdíjas éveket és Magyarország szabályos olimpiai pályázatától való távolmaradást kíván Török Ferenc úrnak" - zárul a MOB közleménye. 

Korábban írtuk: Újabb pert nyert meg tegnap délelőtt első fokon a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó Török Ferenc a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) szemben. Még év elején hatályon kívül helyezték a 2012. február 26-i MOB-közgyűlés valamennyi határozatát, köztük az alapszabály módosítását és a tisztségviselők választását. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblát is megjárta, és a Kúriával együtt helyben hagyta az ítéletet. "Azóta a MOB gyakorlatilag törvénytelenül működik, ennek a következtében az azóta tartott közgyűlések is érvénytelenek, vagyis a budapesti olimpiát támogató határozat is – magyarázta lapunknak Török.

A MOB közgyűlést tartott idén május 12-én és június 10-én, melyeken különféle határozatokat hoztak, többek között a költségvetésről, és arról, hogy támogatják Budapestet a 2024-es olimpia megrendezésében. "Ezeket a határozatokat megtámadtam, mert nem törvényszerűen születtek meg. A megsemmisített alapszabály alapján hozták meg a döntéseket, és nem hajlandóak a régi szerint működni, vagy megalkotni egy újat. A bíróság ezért most mindezt érvénytelenítette" – adott tájékoztatást az ügyről Török, aki 1995-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érdemrendjét, így tiszteletbeli tagként továbbra is a MOB tagja. "Budapestnek most nincsen legitim támogatása, pedig a NOB előírja, hogy a pályázó várost a nemzeti olimpiai bizottságnak támogatnia kell, egyébként nem is állnak szóba vele" – tette világossá az 1964-es tokiói és az 1968-as mexikói ötkarikás játékok bajnoka.