Előfizetés

Jól fizetne José Mourinho kirúgása

Ég a ház a londoni Chelsea focicsapatánál azután, hogy José Mourinho együttese hétvégén már harmadik vereségét szenvedte el, ezúttal az Evertontól kapott ki idegenben. Ezzel két pont választja el a 17. pozícióban veszteglő Fabregasékat a kiesőhelytől.

Miközben Mourinho továbbra is azt hangoztatja, hogy az ő csapata nyerte meg a bajnokságot, ugyanezt jövőre már aligha jelentheti ki. Az együttest 11 pont választja el a listavezető Manchester Citytől, s amint a Daily Telegraph rámutatott, soha a Premier League történetében nem nyert ilyen siralmas kezdés után a bajnok, így a Chelsea lényegében már most kiesett az aranyért folyó harcból. A Chelsea az 1986-87-es szezon óta nem rajtolt ennyire rosszul.

Mourinho azonban szokásához híven nem magában keresi a hibát, s összeesküvés-elméleteket gyárt. Ha azonban az együttes így folytatja, Roman Abramovics, a londoniak tulajdonosa aligha ragaszkodik a személyéhez. A Betfair fogadóiroda háromszoros összeget fizetne azért, ha kirúgnák a portugál trénert. Mourinho azonban úgy véli, nincs rajta nyomás, „nyomás alatt csak a menekültek vannak” – fogalmazott.

Hírek szerint rossz a hangulat az öltözőben, s egyre többeknek van elege Mourinho stílusából, aki sajátos karakterét az Everton elleni meccs után is megcsillogtatta. Megsértődött ugyanis azon, hogy először az Everton spanyol edzője, Roberto Martinez adott interjút. Leteremtette a trénert, aki erre azzal replikázott, nem ő dönti el, hogy a Sky csatorna kit kérdez meg először. A portugál egy jól hallható káromkodással fogadta a magyarázatot. Szakértők szerint Mourinhónak is meg kellene újulnia ahhoz, hogy életet leheljen csapatába. A Telegraph elképzelhetőnek tartja, hogy a rendcsinálást azzal kezdi: kiteszi a kezdőből Fabregast, aki mintha árnyéka lenne önmagának, rá sem lehet ismerni.

Startol az L1 táncfesztivál

Publikálás dátuma
2015.09.15. 07:50
Illusztráció/Thinkstock
Hazai és külföldi táncművészek produkcióinak gazdag kínálatával, valamint workshopokkal, kiállításokkal és beszélgetésekkel várják szeptember mától szeptember 19-ig az idei L1danceFest nemzetközi kortárs táncfesztiválon a közönséget. A programban ezúttal amerikai, angol, cseh, dán, francia, japán, magyar, német, olasz, szlovák művészek lépnek fel. 

A  fesztivál ingyenes nyitóelőadása a japán származású, de Párizsban élő és alkotó Ismaera Takeo Ishii produkciója lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) japán kertjében ma délután ötkor. Este Dömötör Judit Szuterén című előadásának premierje, a francia Samuel Lefeuvre monoLOG, valamint Nagy Csilla Öböl című produkciója várja az érdeklődőket a MU Színházban. Másnap Szabo Roland szlovákiai magyar művész Visszatérés című filmjének premierje lesz látható a budapesti Szlovák Intézetben. A Bakelit Multi Art Center közönsége az amerikai származású, de Magyarországon élő és alkotó Benjamin Jarrett Spring Cleaning című előadásának premierjét, Samuel Lefeuvre produkcióját láthatja.

Szeptember 17-én az amerikai Matthew Rogers A Fragile Son című szólóelőadásával érkezik a MU Színházba, ahol ezt követően a fiatal nemzedéket erősítő olasz Francesca Foscarini, valamint az idő múlásával foglalkozó, szintén olasz Silvia Gribaudi produkcióit láthatják az érdeklődők. Szeptember 18-án - a Nemzeti Táncszínház együttműködésével - a Marczi Közösségi Tér ad otthont a képzőművészetből érkezett német koreográfus, Ilona Pászthy és az IPtanz Time4 című előadásának. A szlovák Jaro Vinarsky egy fényviszonyokkal játszó régi szólóját, valamint legfrissebb duettjét hozza el a MU Színházba. A fesztivál utolsó napján lesz a Bécsben élő és alkotó művész, táncos, Kéri Judit The Queen And The Eggs című kiállításának záró akciója a MET Galériában, amelyet egy fesztiválzáró beszélgetés követ az RS9 Színház Vallai Kert épületében.

A fesztivál kísérőprogramjaként nézhetik meg az érdeklődők Kéri Judit Love & wish letters to Hungary című kiállítását a K.A.S. Galériában, a tárlat tegnap, a fesztivál nulladik napján nyílt meg A budapesti Szlovák Intézetben lesz látható Szabo Roland portrésorozata az L1 Egyesület tagjairól. Ismaera Takeo Ishii butoh alapú kortárstánc-kurzust, Jaro Vinarsky kortárstánc-kurzust fog tartani a Magyar Táncművészeti Főiskolán, míg Kéri Judit és a kanadai Meagan O'Shea We don't need another hero című műhelygyakorlatukkal várják az érdeklődőket a Zéróplusz Táncstúdióban.

Közösségi hét Fischer Iván zenekarával

Publikálás dátuma
2015.09.15. 07:50
Korábbi felvétel. Forrás:Facebook
Újabb, ingyenes koncertekből álló közösségi hetet szervez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) szeptember 23. és október 7. között. A sorozat új koncertformával, az autizmusbarát kakaókoncerttel gazdagodik, amelyre autizmussal élő gyerekeket és családjaikat várja Fischer Iván és zenekara.

 "Azt a gyereket, aki szavakkal nehezen fejezi ki magát, zenével el lehet érni, mert az ő érzései ugyanolyanok, mint akármelyik másik ember érzései. Sok teendő van! Kutatásokra van szükség, felmérésekre, összefogásra más szakmákkal, nemzetközi konzultációkra" - idézi az együttes hétfői közleménye Fischer Iván zeneigazgatót. A budapesti autizmusbarát koncert mellett a zenekar kakaókoncerttel látogat el a többségében romák lakta Baranya megyei Cserdibe, valamint a Csongrád megyei Mindszentbe is.

Folytatódnak az elhagyott zsinagógákban szervezett koncertek is, a BFZ zenészei ezúttal a teljesen üresen álló dombóvári, a több mint 50 éve tornacsarnokként működő ceglédi, valamint a gyöngyösi zsinagógában muzsikálnak. Utóbbi korábban bútorüzlet volt, tavaly kezdték el felújítani és átalakítani kulturális térré. A zsinagógakoncertek a BFZ, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye. A közösségi hét fontos pillérei maradnak a templomi koncertek is. Bach autentikus, barokk hangszereken előadott muzsikáját a mátyásföldi Szent József katolikus plébániatemplomba, a székesfehérvári evangélikus templomba és a nyírbátori református templomba viszik el a BFZ zenészei.

Az idősotthonok lakói sem maradnak koncertélmény nélkül. Míg az első közösségi héten még csak öt, most már tizenkét helyszínen zenélnek a muzsikusok egy hét leforgása alatt Budapesttől a nógrádi Bátonyterenyén és a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön át a jászsági Újszászig. A Budapesti Fesztiválzenekar évente többször útnak indul, hogy azok is meghallgathassák játékát, akiktől egyébként anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból elérhetetlen távolságban van a koncerttermek és hangversenyek világa.