Előfizetés

Idén is Legyen köztársaság!

Publikálás dátuma
2015.10.26. 06:06
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A mindannyiunk által megalkotandó majdani köztársaság csak akkor létezhet majd, ha nevéhez híven közös jószágunk lesz. A köztársaság ugyanis nem a politikusok köztársasága, és nem is csak a bal- vagy jobboldalé, hanem mindenkié - ezzel a jelmondattal hirdette meg Legyen köztársaság! című ingyenes, nagy sikerű közéleti és kulturális fesztiválját az Eötvös Károly Intézet. 

Az idén Göncz Árpád államfő emlékének ajánlott rendezvényen nemcsak az intézet elnöke, Majtényi László tartott előadást, hanem írók, színészek, történészek és képzőművészek is.

Balhéval emlékeztek a sortűz áldozataira

Az 1956. október 25-én történt Kossuth téri sortűz teljesen új helyzetet teremtett a forradalomban, történelmi jelentősége pedig abban áll, hogy az ország határain belül egyetemessé tette a szabadságharcot - mondta Boross Péter a sortűz áldozataira emlékező Kossuth téri rendezvényen.

A volt miniszterelnök kiemelte: az ártatlanok vérét kioltó sortűz az ostoba hatalom öngyilkossága lett volna, ha az akkori hatalom mögött nem áll az a birodalom, "amelytől a terror módszereit hazai tanítványai megtanulták és éveken át gyakorolták". A Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumi elnökeként felszólaló Boross beszédét követően nagyjából száz Jobbik-szimpatizáns, Novák Előd alelnök vezetésével a Szabadság térre vonult, hogy kalapácsokkal szétverjék a szovjet emlékművet. A hatóságok gyorsan közbeléptek, nem történt komolyabb incidens.

A Kehi nem száll le az Ökotársról

Publikálás dátuma
2015.10.26. 06:04
FOTÓ: Népszava
Panasszal élt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 7-én megszüntette a nyomozást a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeit elosztó Ökotárs Alapítvány ügyében - közölte Bagoly Bettina a Magyar Nemzettel. A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint a NAV nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást, a nyomozás költsége 609 ezer forint volt, amit az állam visel, noha a Kehi tehát fellebbez.

Az ügyet kirobbantó Lázár János a múlt héten azt mondta: meggyőződése, hogy az Ökotárs törvénytelenül működik, az NCTA pénzei pedig diszkriminatív módon ugyanahhoz a körhöz kerültek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, tudja, milyen döntést hozott az adóhivatal, ám ez nem változtat véleményén. Pedig a tárcavezető tavaly még úgy nyilatkozott: amennyiben a vizsgálatok tisztázzák a szervezetet, bocsánatot fognak kérni. Szeptember elején volt egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni hadjáratot, amely azután indult, hogy Lázár még miniszterelnökségi államtitkárként kétségbe vonta a NCTA pályázatait kezelő szervezetek függetlenségét, LMP-közelinek titulálva azokat. A NAV tavaly december 19-én közölte a Magyar Nemzettel, hogy november végén elrendelték a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A Kehi tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt.