Pekinget nappal is sötétségbe borította a sűrű szmog

Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:33
FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN FRAYER
Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz.

A lakosságot óvintézkedésekre szólították fel, azt tanácsolták, aki csak teheti, maradjon zárt térben, az utcán az emberek viseljenek arcmaszkot. Az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék koncentrációját kifejező mutatók szerint Peking több pontján az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határértéknek még a 35-szörösét is kimutatták.

FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN FRAYER

FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN FRAYER

A szakemberek a kialakult helyzetért elsősorban a széntüzelést teszik felelőssé, s hozzáteszik, hogy mindehhez a jelentős autóforgalom és a komplex éghajlati viszonyok, a hideg is hozzájárult. Egy korábban nyilvánosságot kapott és azóta sokat idézett tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt.

Szerző

Közvetlen terrorveszély fenyegeti a briteket?

A szíriai katonai beavatkozásról szavazott tegnap a brit és a német törvényhozás. A berlini voksolás kimenetele nem volt kétséges, hiszen a kedd esti próbaszavazáson a több mint kétharmados többséggel rendelkező SPD – CDU/CSU támogatásáról biztosította a kormány kezdeményezését.

Londonban azonban nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. A voksolást magyar idő szerint 23 órakor rendezték meg, mintegy 10 órán át tartó parlamenti vita után. Nagy-Britannia részt vesz az amerikai vezetésű nyugati katonai koalícióban, de csak Irakban, a londoni törvényhozás ugyanis mindeddig nem hagyta jóvá a kormányzat kérését a hadművelet szíriai kiterjesztésére. Ha David Cameron kezdeményezése megszerzi a kellő többséget, az azt jelenti, hogy Európa legerősebb légiereje is bekapcsolódik a szíriai hadműveletbe.

David Cameron miniszterelnök vitaindító beszédében közvetlen terrorveszéllyel indokolta a lépés szükségességét. Beszámolt arról, hogy tavaly november óta a brit titkosszolgálatok hét különböző nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg, az IS egy éve próbálkozik nagy-britanniai merénylettel. Állította, hogy ha egy A miniszterelnök úgy érvelt, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelemben nincs értelme figyelembe venni a szíriai-iraki határt, hiszen azt a terrorszervezet sem ismeri el és nem is tartja tiszteletben.

Nemcsak a brit politikum, a lakosság is megosztott a kérdésben. A voksolás előestéjén több ezres tömeg tiltakozott Londonban a szíriai beavatkozás és egyáltalán az IS elleni háborúban való részvétel ellen.

Szerző
Frissítve: 2015.12.02. 21:29

Sarkozy elutasította az együttműködést

Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:31
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Franciaország volt államfője, Nicolas Sarkozy az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak (korábban Népi Mozgalom Uniója – UMP) elnöke szerdán elutasította egy közös balközép-jobbközép koalíció ötletét a franciaországi regionális választások december 6-i első, illetve 13-i második fordulóján, jelentette az AFP. 

A Europe 1 rádiónak nyilatkozva Sarkozy leszögezte, hogy mindenhol, ahol lehetőségük van rá, fenntartják a külön listákat. Négy nappal a választások előtt a közvélemény-kutatások újra kedvező hátszelet mértek a szélsőjobboldali Nemzeti Front számára. Úgy tűnik, Le Pen pártja két északi régióban biztosan nyerni tud, és jó eséllyel indul a déli Provenceben, ahol a pártelnök Marine Le Pen unokahúga, Marion vezeti a népszerűségi toplistát. Sarkozy úgy fogalmazott „nem híve a vegyes vezérkar gondolatának”, és úgy indokolta a szocialista-republikánus együttműködés elutasítását, hogy azzal a szélsőjobbnak tennének szívességet, mintegy bizonyítva, hogy a szocialistáknak egyetlen tényleges ellenzéke van, és az a Nemzeti Front.

Szerző
Frissítve: 2015.12.02. 21:34