Szakszervezeti akadémia sorskérdésekről

„Megváltoztatni a Magyarország-képet, s benne azt, amit a szakszervezetekről gondolunk”. Ezt tartja fő feladatának Boros Péterné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke, a SZEF Akadémia vezetője. Második előadássorozatuk most szombaton lesz a Kossuth Klubban. Borosné azt is mondja, leginkább az Akadémia jelmondata - Értékek és Érdekek - igazít el abban, mire is tesznek most kísérletet.

- Mi a célja az akadémiának?

- A legklasszikusabb értelemben szakszervezeti oktatást szervezünk állampolgároknak, tagjainknak, vezetőinknek és a véleményvezéreinknek. A SZEF Akadémia minden eseménye és a honlapján közzétett anyagok is szabadon hozzáférhetők. Sajnos egyfajta pótlást is végeznünk kell, mert a nyilvánosság meghatározó részéből kivesztek a társadalmi párbeszédre, érdekegyeztetésre, sőt az önismeretünkre is vonatkozó hírek, anyagok.

- Napjainkban nagyon széttöredezett és széteső, sokszor manipulált a hírek kínálata, a valóság elemeit ezekből alig lehet összerakni. Miért gondolják, hogy önök világlátást, helyzetértékelést, esetleg programot tudnak adni?

- Valóban ez az alaphelyzet. Az emberek elvesznek a sok médiaakció között. A hírek, a tények többsége valamilyen félreértelmező keretben, éppen a lényeget takarva kerülnek eléjük. Mi viszont a SZEF Akadémián a figyelemkoncentráció, és az idő, a feldolgozási idő fegyverét tudjuk bevetni.

- Ez elég misztikusan hangzik. Kérem, mutassa ezt be pontosabban.

- A társadalom és a szakszervezet tagjainak sorskérdéseit akarjuk megvitatni. Kéthavonta rendezünk egy akadémiai napot, előadásokkal, korreferátummal, vitával, és ezt dokumentáljuk, majd feltesszük az internetre. Ajánlunk hozzá irodalmat, háttértanulmányokat, és még hozzászólási felületet is. Nyitó rendezvényünkön, október 10-én, az Állam és társadalom témát dolgoztuk fel. Most ennek a videója, szöveges kivonata, jegyzetei ott vannak a www.szefakademia.hu címen, bárki megnézheti, utána böngészhet. Ennek a komplexitás, a tematikus tudásszervezés, a módszeresség a lényege. Arra törekszünk, hogy egy érdeklődő betanított munkás is megértse, de egy sokdiplomás is új értékek kapjon, ha előadóinkra odafigyel. És éppen ez a fontos; aki elhatározza, hogy követ minket, az egy-egy téma alapos feldolgozásához valóban kap időt: majdnem két hónapot. Akinek megtetszik, az a következő alkalommal vagy ott ül a Kossuth Klubban, vagy a friss anyagot újra végigköveti az internet segítségével.

- Mi lesz a következő téma, kiket kértek fel előadásra, mikor van a következő SZEF Akadémia?

- „A közszolgáltatások ára – emelkedő, vagy hanyatló nemzet? – ezzel a címmel hirdettük meg a második akadémiai napot, amely szombaton 10 órakor kezdődik a Kossuth Klubban. Hoffman István, Bod Péter Ákos, György Péter, Zentai Péter, Földiák András vállalták az oktatói szerepet. Azt akarjuk, tisztázni, hogy csak bér és költség a közszolgálat, az iskola, a kórház és az önkormányzati hivatal, vagy befektetés a jövőbe. Ma sokan nem értik, hogy az egész nemzet életminősége és az itt dolgozók fizetése között mi a kapcsolat. Remélem, aki a www.szefakademia.hu anyagait követi a következő években, az felismeri az összefüggéseket.

Szerző
2015.12.03 06:07

Már hét ember meghalt az influenzajárvány miatt Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:07
A védőoltás főleg az időseknél fontos
Fotó: / Tóth Gergő
A vírus egyformán veszélyes mindenkire, és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat.
Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak – közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT). Ugyanakkor kiemelte, hogy a megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak.
„Amennyiben figyelembe vesszük a növekedés ütemét és a bizonyított esetek számát, valamint azt, hogy jelenleg tetőzik az influenzajárvány, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással, elmondható, hogy ilyen számokkal az elmúlt tíz évben nem találkoztunk Horvátországban”
– hangsúlyozta a szakember.
Hozzátette, hogy ebben az évben a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben – húzta alá. Mint mondta, az A vírus egyformán veszélyes mindenkire, a fiataloknál és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat. Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Drazenovic szerint azonban aki védőoltás mellett mégis elkapja a betegséget, az könnyebben jut túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához. A tavalyi szezonban összesen 64 ezer 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.
Szerző
2019.01.18 12:07

Robbanótestet találtak egy XI. kerületi építkezésen

Publikálás dátuma
2019.01.18 11:53
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész Zászlóalj/
A földmunkák során egy 122 milliméteres szovjet repeszromboló gránát került elő.
Második világháborús robbanótestet találtak a főváros XI. kerületében, egy építkezésen – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje péntek délelőtt az MTI-vel. Gajdos Milán elmondta, hogy a Temesvári és a Talpas utca kereszteződésében a földmunkák során egy 122 milliméteres szovjet repeszromboló gránát került elő. A robbanótestet elszállítottak a helyszínről. 
Szerző
2019.01.18 11:53