A hanuka a zsidóság büszke örömünnepe

A hanuka a zsidóság büszke örömünnepe, amelyen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek - mondta el Frölich Róbert országos főrabbi a vasárnap kezdődő nyolcnapos ünnepről.

Frölich Róbert felidézte: i. e. 175-ben a Szeleukida Birodalom trónjára IV. Antiokhosz Epiphanész került, aki 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását és bálványt állíttatott a jeruzsálemi szentélybe. A zsidók azonban föllázadtak és i. e. 165-ben Júda Makkabi (közismert nevén Júdás Makkabeus) vezetésével visszafoglalták a templomot.

A templomot a pogány használat után a zsidó törvények értelmében meg kellett tisztítani, újra fel kellett avatni. Innen az ünnep neve, a hanuka, ami felavatást jelent. A megtisztítási rituálé során meg kellett gyújtani a menórát, az örökégő hétkarú lámpást, de csak egy korsónyi érintetlenül lepecsételt olajat találtak. Ekkor történt a csoda: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, egészen addig, amíg el nem készült az új olaj. "Ezért tart nyolc napig a hanuka, és ezért gyújtunk lángokat, hiszen a láng, a fény által lett nyilvánvalóvá a csoda" - fogalmazott Frölich Róbert.

Az ünnep első estéjén egy, majd minden este eggyel több lángot gyújtanak meg a kifejezetten erre az ünnepre készített és csak ilyenkor használt hanuka-menórán, hanúkián. A hanúkia a hétágú menórával szemben kilenckarú. Nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyácskának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó "szolgagyertyának". A hanuka lángjait ugyanis nem szabad hasznosítani, nem lehet velük hőt, fényt, tüzet adni, ezért van szükség a kilencedik gyertyára, amellyel meggyújtják az összes többit.

Ez az ünnep "a hősi múltat idézi föl". Az eltelt 2000 évben a zsidók nem harcosként, kardforgatóként voltak ismertek. "Átalakultunk a könyv népévé, de valahányszor meggyújtottuk a hanukalángokat, mindig ott volt bennünk a büszkeség, amiért őseink ki tudtak állni és győzni is tudtak a hitükért, a szabadságukért" - tette hozzá Frölich Róbert.

Az ünnephez kapcsolódó szokásokról az országos főrabbi elmondta: ilyenkor fánkot esznek, mert ez az étel bő olajban sül, és így emlékeztet az olajmécses csodájára.

Klasszikus hanukai játék a trenderli. A négyoldalú pörgettyű minden oldalán egy héber betű van. A négy betű a "Nagy csoda történt ott" héber mondat négy szavának akrosztichonja. Hozzátette: innen lehet tudni, hogy egy trenderli Izraelben vagy a diaszpórában készült-e, hiszen az izraeli trenderliken a "Nagy csoda történt itt" mondat akrosztichonja olvasható.

Szerző

Kémvád - Kihallgatták a jobbikos képviselőt

Publikálás dátuma
2015.12.04. 16:07
FOTÓ: Népszava
 Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla (Jobbik) európai parlamenti képviselőt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre főügyész.

Közleménye szerint Kovács Béla a gyanúsítással szemben panasszal élt. A jobbikos politikus tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő. A bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés - tette hozzá.

A nyomozás határideje december 20. A minősített adatokat is tartalmazó nyomozás állásáról további tájékoztatás nem adható - olvasható az ügyészségi közleményben.

Szerző

Kúria: Papp Dániel hírhamisító

A Kúria szerint az Index nem követett el bűncselekményt, amikor egy tavaly októberi cikkben hírhamisítónak nevezte a köztévés Papp Dánielt.

 A testület indoklása szerint ugyanis a hírhamisító szó nem tényállás, hanem erőteljes vélemény, a szóban forgó írás pedig nem a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalomszolgáltatási igazgatójára, hanem a közmédia hírszerkesztési mechanizmusára utal. Emellett Pappnak, mint közszereplőnek, tűrnie kell az ilyen megállapításokat. Az Index szerint a hírhamisító jelzőt Papp korábbi munkásságával érdemelte ki: főszerkesztőként dolgozott a köztévénél, amikor Lomnici Zoltánt, a Legfelső Bíróság korábbi elnökét kitakarták a Híradóból, s ő készítette a Hírcentrumnak azt a tudósítást, amelyben manipulatívan megvágták Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő nyilatkozatát.

Szerző