Elfogadták Lázár törvénycsomagját - Újévtől hatályos

Újévtől lép hatályba a közigazgatási bürokráciacsökkentésről elfogadott törvénycsomag.

A mintegy 110 jogszabály módosítását indítványozó előterjesztést a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János javasolta. A módosítással általános eljárási szabályok egyszerűsödnek, kevesebb lesz az engedélyhez kötött tevékenység, és csökkennek az ügyintézési határidők. Új jogintézményt is bevezettek, a függő hatályú döntést, amelynek célja, hogy az engedélyezési eljárások átalakítása nélkül gyorsítsa fel és tegye kiszámíthatóbbá az ügyintézést. Ez azt jelenti, hogy ha a hatóság két hónapon belül nem tud érdemi döntést hozni, akkor a kérelmező végezheti a kérelmezett tevékenységet. Az úgynevezett sommás közigazgatási eljárásban 21 helyett 8 nap alatt születhet döntés, ha az ügyfél az összes feltételt teljesíti, és nincs ellenérdekelt az ügyben.

Szerző

Többet keresnek a honvédségnél 2016-ban

 A honvédelmi ágazatban dolgozók bére, béren kívüli juttatásai, pótlékaik is emelkednek januártól.

Ahogy korábban bejelentették, idén júliustól első lépésben már átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák és a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresetét. 2016 januárjától 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Az alapilletmény szempontjából az állomány tagja által betölthető szolgálati beosztásokat a beosztás szerinti felelősség, a szervezeti hovatartozás és a vezetői jelleg alapján hét osztályba kell besorolni. Minden besorolási osztály az egyes rendszeresített rendfokozatok által meghatározott húsz-húsz besorolási kategóriából áll.

Emellett a kormány döntése értelmében a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak július elsejétől 8450 forintos pótlékot kapnak, amely januárban - a duplájára - 16 900 forintra emelkedik. Simicskó István honvédelmi miniszter múlt hétfőn, a honvédelmi ágazat érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel kötött együttműködési megállapodás aláírásakor beszélt arról, hogy nemcsak a katonák bére, hanem béren kívüli juttatásaik - mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz - is emelkednek januártól. A honvédségi dolgozók jövőre 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, szemben az idei 5000 forint értékű utalvánnyal, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több. A hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére ezen kívül havonta 4300 forint önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is biztosítanak, ami szintén több, mint az idei - közölte a miniszter.

Szerző

Változik a MÁV-menetrend: az InterCityket is érinti!

Publikálás dátuma
2015.12.30. 09:26
FOTÓ: Népszava
Több kocsival közlekedteti a frekventált vonalakon az InterCityket a MÁV az év végén és változik a közlekedési rend is.

A vasúttársaság szerdai közleménye szerint december 31-én a pénteki, január elsején a szombati, január 2-án az ünnepnapi, január 3-án a vasárnapi menetrendben kijelölt vonatok közlekednek. A várható utasforgalmi igényekhez igazodva az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművet felhasználják. A MÁV azt javasolja, hogy az utasok váltsák meg elővételben a jegyüket.

Szerző