Előfizetés

A Városliget és a budai Vár védelmében

Neves urbanisztikai szakértők egy csoportja petíciójával próbálja nyomás alá helyezni a kormányt, hogy az állam vezetői végleg lemondjanak a Városliget, valamint a budai Vár teljes átalakításával járó giga-beruházásokról. Többek között Szörényi Levente, Bródy János, Puzsér Róbert, Jeszenszky Géza, Térey János és Ungváry Krisztián gondolja úgy, hogy a tervezett átépítéseket le kell állítani.

A nyílt levél megfogalmazóinak elmondása alapján a múltban már többször is szót emeltek a beruházások ellen. Szerintük a többszáz-milliárd forintot felemésztő gigaberuházások ésszerűtlenek és szakmai szempontból indokolatlan módon rajzolhatják majd át Budapest kulturális térképét. Észrevételeik azonban mindeddig süket fülekre találtak.

Levelükben azt követelik, hogy a Városliget maradjon park, és ne legyen „építési telek”. Az egyik legértékesebb fővárosi közparkot ne éktelenítsék el felesleges és oda nem illő épületek - fogalmaznak. Ehelyett a kultúráért felelős kormányzat elsősorban a meglévő közgyűjtemények számára biztosítson jelentőségükhöz méltó feltételeket, mivel a fővárosban számos kihasználatlan műemlék épület keresi rendeltetését. Vélekedésük szerint az új múzeumok elhelyezésénél a politikusoknak inkább ezeket kellene számításba vennie.

A budai Várral kapcsolatban azt írják, annak továbbra is a kultúrát kell szolgálnia, így azt követelik, hogy ne száműzzék onnan a Magyar Nemzeti Galériát és az akadémiai intézeteket. A régóta tátongó foghíjak helyére inkább kerüljenek új kulturális intézmények. Ezen kívül megjegyzik, a királyok által sohasem lakott Hauszmann-palota túlméretezett épületének műemléki értéke csekély, így száz évvel ezelőtti arculatának helyreállítása sem indokolja a hatalmas ráfordítást.

A szakértők levelük végén kijelentik, a budai Várban kormányzati intézményeknek semmi keresnivalója nincsen, mivel egy demokráciában a miniszterelnökség és a minisztériumok a legjobb helyen az ország háza, a Parlament körül vannak.

A Lázár Jánosnak címzett petíciót a szakembereken kívül már számos közéleti szereplő is aláírta, úgy mint Szörényi Levente és Bródy János zenész, Tábor Ádám költő, Ángyán József agrár-közgazdász és egyetemi tanár.

Városrészt neveznek el Göncz Árpádról

Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:06
Göncz Árpád temetése. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM/NÉPSZAVA
A néhai államfőről nevezné el a XIII. kerületi önkormányzat az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő területet. Egészen pontosan a Róbert Károly körút-Esztergomi út-Árboc utca-Váci út-Petneházy utca-Teve utca által határolt terület lenne a Göncz Árpád városközpont - írta a XIII. kerületi Hírnök. 

A képviselő-testület felhatalmazta Tóth József MSZP-s polgármestert, hogy forduljon a fővárosi közgyűléshez az átnevezés miatt. Indokolt ugyanis megváltoztatni a kialakuló városközpont területén található tömegközlekedési megállóhelyek elnevezését, erről pedig csak a főpolgármester dönthet. Amennyiben Tarlós István rábólint az átnevezésre, például a metrómegálló neve is Árpád híd helyett Göncz Árpád városközpont lehet.

Elítélték a Jobbik alelnökét

Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:05
Forrás: Facebook/Szávay István
Tízezer dínár, vagyis nagyjából 27 ezer forint büntetést szabott ki a Zentai Szabálysértési Bíróság Szávay Istvánra, a Jobbik alelnökére. 

A politikus közölte: a délvidéki irodája miatt kapta a büntetést, "mondván hogy pártpolitikai tevékenységet folytatok, ezzel pedig megsértem a politikai pártokról szóló szerbiai törvényt". Szávay viszont úgy látja, hogy a Magyar Országgyűlés tagjaként "egy össznemzeti parlament képviselője", a parlamentet a szavazataikkal "a külhoni magyarok is legitimálták". Így erkölcsi és jogi kötelességének érzi, hogy munkáját "az elszakított területeink magyarságának érdekében" is végezze. A Jobbik alelnöke kijelentette: fellebbezést nyújtott be, és ha szükséges, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Nem ez az első eset, hogy Szávay külföldön kerül szembe a törvénnyel: a napokban például arról számolt be, hogy három évre kitiltották Románia területéről - ennek okáról nem tájékoztatták.