A Városliget és a budai Vár védelmében

Neves urbanisztikai szakértők egy csoportja petíciójával próbálja nyomás alá helyezni a kormányt, hogy az állam vezetői végleg lemondjanak a Városliget, valamint a budai Vár teljes átalakításával járó giga-beruházásokról. Többek között Szörényi Levente, Bródy János, Puzsér Róbert, Jeszenszky Géza, Térey János és Ungváry Krisztián gondolja úgy, hogy a tervezett átépítéseket le kell állítani.

A nyílt levél megfogalmazóinak elmondása alapján a múltban már többször is szót emeltek a beruházások ellen. Szerintük a többszáz-milliárd forintot felemésztő gigaberuházások ésszerűtlenek és szakmai szempontból indokolatlan módon rajzolhatják majd át Budapest kulturális térképét. Észrevételeik azonban mindeddig süket fülekre találtak.

Levelükben azt követelik, hogy a Városliget maradjon park, és ne legyen „építési telek”. Az egyik legértékesebb fővárosi közparkot ne éktelenítsék el felesleges és oda nem illő épületek - fogalmaznak. Ehelyett a kultúráért felelős kormányzat elsősorban a meglévő közgyűjtemények számára biztosítson jelentőségükhöz méltó feltételeket, mivel a fővárosban számos kihasználatlan műemlék épület keresi rendeltetését. Vélekedésük szerint az új múzeumok elhelyezésénél a politikusoknak inkább ezeket kellene számításba vennie.

A budai Várral kapcsolatban azt írják, annak továbbra is a kultúrát kell szolgálnia, így azt követelik, hogy ne száműzzék onnan a Magyar Nemzeti Galériát és az akadémiai intézeteket. A régóta tátongó foghíjak helyére inkább kerüljenek új kulturális intézmények. Ezen kívül megjegyzik, a királyok által sohasem lakott Hauszmann-palota túlméretezett épületének műemléki értéke csekély, így száz évvel ezelőtti arculatának helyreállítása sem indokolja a hatalmas ráfordítást.

A szakértők levelük végén kijelentik, a budai Várban kormányzati intézményeknek semmi keresnivalója nincsen, mivel egy demokráciában a miniszterelnökség és a minisztériumok a legjobb helyen az ország háza, a Parlament körül vannak.

A Lázár Jánosnak címzett petíciót a szakembereken kívül már számos közéleti szereplő is aláírta, úgy mint Szörényi Levente és Bródy János zenész, Tábor Ádám költő, Ángyán József agrár-közgazdász és egyetemi tanár.

Szerző

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő volt a Soros" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?

Orbán: nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - mondta Orbán Viktor.   „Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó” – mondta a miniszterelnök. "Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták – folytatta –, hogy „a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken”, ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be" – "indokolta" meg Orbán kijelentését.    „Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát” – tette hozzá a kormányfő.