Még több rendőrt kér a Frontex

További rendőrök és menedékjogi szakértők felajánlását várja a tagállamoktól az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) a migránsok Görögországból Törökországba való visszaküldésének gördülékeny megvalósításához - közölte  Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója szerdán kiadott felhívásában.

Arról tájékoztatott, hogy az ügynökség által kért 50 szakértői posztra már 47 felajánlás érkezett. Ugyanakkor elmondta, hogy az ügynökség pénteki felhívására eddig mindössze 396 rendőrt ajánlottak fel az uniós tagállamok, noha 1500 emberre lenne szükség a munka gördülékeny elvégzéséhez.

"Már majdnem elegendő menedékjogi szakértő áll rendelkezésünkre, de sürgetem a tagállamokat, hogy váltsák be ígéreteiket és küldjenek még több rendőrt, hogy teljesíteni tudjuk az unió és Törökország között létrejött megállapodásban foglaltakat. Hálás vagyok azoknak az országoknak, amelyek már felajánlották rendőreik segítségét a migránsok visszakíséréséhez" - fogalmazott Fabrice Leggeri.

Jelenleg a Frontex 734 dolgozója teljesít szolgálatot Görögországban, különösen a tengeren és a migránsáradat által érintett szigeteken.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött és szombat éjfél óta érvényben lévő menekültügyi megállapodás értelmében mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, visszaküldik az eurázsiai országba. Csak az maradhat, aki igazolni tudja, hogy Törökországban üldözik.

Az uniós-török egyezmény ellenére azonban eddig nem hagyott alább a Görögországba tartó menekültáradat. Hétfőn átlépte az 50 ezret az uniós országban tartózkodó menedékkérők száma.

Szerző

Rendkívüli tanácskozást tartanak az uniós bel- és igazságügyi miniszterek

A brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei - jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia.

A holland elnökség a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön helyi idő szerint délután 4 órakor összeülnek a szakminiszterek az uniós intézmények képviselőivel a belga fővárosban.

Szerző

Brüsszeli robbantások - Nincs német szál

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének - mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

Johannes Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a német biztonsági szervek szorosan együttműködnek belga és más uniós partnerekkel, és egyelőre nem fedeztek fel semmilyen Németországba vezető szálat. Ez azonban csak a nyomozás "köztes mérlege", és a Belgiumból érkező hírfolyam "dinamikus alakulása" is azt jelzi, hogy változhat a helyzet.
A szóvivő elmondta, hogy a német hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, így megerősítették a repülőterek, pályaudvarok és a "kritikus infrastruktúra" egyéb elemeinek védelmét, és megerősítették a Benelux-államokkal közös határszakaszok ellenőrzését.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hatóságok mintegy 800 úgynevezett külföldi harcosról vagy "terrorturistáról" tudnak, akik Németországból távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak valamely terrorszervezethez. Nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba. Őket fokozott ellenőrzés alatt tartják, mint ahogy azt a további mintegy 450 embert is, akiket a közbiztonságra veszélyes iszlamistaként tartanak számon.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a keddi támadások óta adott nyilatkozataiban rendre kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is nagy Németországban, és nem lehet kizárni, hogy merényletek történnek. Kifejtette azt a korábban számos alkalommal hangoztatott nézetét, hogy az EU-ban javítani kell a tagállami biztonsági szolgálatok közötti adatcserén, továbbá össze kell kapcsolni a különböző hatóságok adatbázisait nemzeti és államközi szinten, és ki kell alakítani egy közös schengeni nyilvántartási rendszert, amelynek révén nyomon lehet követni, hogy ki utazik be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe és ki távozik onnan.

A személyes adatok védelme "szép dolog, de válságos időkben a biztonságnak van elsőbbsége" - mondta a német belügyminiszter.

A külügyminisztériumban felállított válságstáb szerdán közölte, hogy a brüsszeli merényletek sérültjei között német állampolgárok is vannak, köztük legalább egy súlyos sérült, és nem lehet kizárni, hogy a halálos áldozatok között is vannak németek.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között - külügyi közlés szerint - két magyar.

Szerző