Előfizetés

Emlékeinkbe beégő hírképek

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2016.03.29. 07:48
Fazekas István (HVG) Tranzitország című sorozata a MÚOSZ Nagydíját érdemelte ki Fotó: Molnár Ádám
Harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Sajtófotó Kiállításnak a Capa Központ. A mostani pályázat zsűrije külön kategóriákat hozott létre a menekültválság témakörben. Emellett sok más témát feldolgozó szociofotót is láthatunk a május 14-ig nyitva tartó tárlaton.

Az idei sajtófotó kiállítás szervezői nem tértek ki a kihívás elől, vagyis rugalmasan reagáltak az aktuális helyzetre. Külön kategóriákat hoztak létre, hogy díjazhassák a menekültválság témakörében született alkotásokat. A múlt héten a Capa Központban nyílt kiállításon majdnem egy teljes termet foglaltak el a témával foglalkozó képek. Írhatnánk azt is, tehát a menekültek mindent vittek, de ez így nem felel meg a valóságnak, hiszen nagyon sok érzékeny és remek fotó született más témákban is és ezt jól mutatja a mostani tárlat.

Az persze nem meglepő, hogy a MÚOSZ Nagydíját Fazekas István Tranzitország című, menekülteket bemutató sorozata érdemelte ki. Fazekas képei színesek ugyan, de leginkább sötét tónusú, drámai hangulatú festményekre emlékeztetnek. A sorozat válogatása is nagyszerű. A különböző, teljesen eltérő pillanatokat rögzítő felvételek így egymás mellett egyfajta sűrítményt alkotnak. De a sorozat egyfajta kiáltásként is felfogható. Az úton levők, az olykor kényszerűen megpihenők, az otthonukat elvesztők fájdalmas jajszavaként. Az egyik képen egy Kamerunból érkezett férfit látunk közelről: a rendőrségi furgonban megörökített Meli Giscard elveszítette a húgát, az arcán könny pereg, a szeme szinte uralja a képet, talán ebben a tekintetben minden fájdalom benne van, amit ő és sorstársai átéltek az elmúlt időszakban. Egy másik kép Ásotthalmon készült, a felvételen egy kongói menekült nő lába látható. A nő férjével és kislányával két hónap alatt tette meg az utat Magyarországig, bokáján koszos kötés, épp a papucsába lépne bele, vagy lép ki belőle, az eredetileg fehér papucs a portól szürkévé lett, a nő lábán az élénk színű körömlakkot is igencsak megviselte az út. A sorozat talán legtalálóbb képén egy elcsigázott nőt látunk egy elhagyatott buszmegállóban. A nő fején kendő, kezét könyökölve arcába süllyeszti, a megállóba fentről belóg egy bozót, a magány és az átmenetiség remek lenyomata a fotó.

A menekültek mellett sajnálatosan a terror sem hiányozhat a képekről. A képriport kategória első díját, Bődey Jánosnak a november 13-i támadás idején Párizsban készített sorozata kapta.

Az elmúlt években megszokhattuk már, hogy a politikusok különböző szituációkban gyakori szereplői a sajtófotóknak. Most mintha kevesebb politikust látnánk a képeken, mint korábban. A hír- és eseményfotó első díját, vagyis a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat kiérdemelt Illyés Tibor Tiszteletadás című képének középpontjában azonban Orbán Viktor és felesége Lévai Anikó látható. A házaspárt a fotóriporter Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben fényképezte le. Orbán és felesége középen állnak, mögöttük körbefogja őket a többi gyászoló. Középpontban vannak, mégis érezhető egyfajta távolságtartás velük szemben. Több ember arcáról mintha az lenne leolvasható, minek jöttek ide, mások talán épp úgy gondolják, hogy elismerés illeti őket, amiért mégis itt vannak. A miniszterelnök és felesége arcán némi zavar tükröződik. Orbán kissé görcsösen fogja felesége kezét. Tényleg különös pillanatot rögzített a kamera.

Orbán Viktor és felesége Göncz Árpád temetésén az Óbudai temetőben – Illyés Tibor (MTI/MTVA) EscherKároly-díjas képe Fotó: Molnár Ádám

Orbán Viktor és felesége Göncz Árpád temetésén az Óbudai temetőben – Illyés Tibor (MTI/MTVA) EscherKároly-díjas képe Fotó: Molnár Ádám

Figyelemreméltó és méltán díjazott ötlet az André Kertész díjjal jutalmazott Déri Miklós jól kivitelezett leleménye. A roma test politikája – Nincs ártatlan kép című sorozata. Déri roma értelmiségieket fényképezett egyrészt valamilyen szerepben, másrészt civilben. Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány igazgatója cigánylánynak öltözött, Juvanovic Zeljko, a Nyílt Társadalom Alapítvány programigazgatója cigányzenésznek, Balogh Rodrigó rendező gengszternek, Bogdán Mária médiakutató cigány jósnőnek, Daróczi Ágnes kisebbségkutató pedig öreg, pipás cigányasszonynak. A civilben készült és a szerep szerinti beöltözött alanyt mutató képek egymással ütköztetve tág asszociációt kelthetnek. Déri Miklós erről a katalógusban is olvashatóan így vall: „a képeken keresztül azt a társadalmi tekintetet szerettem volna megmutatni, azt a látens rasszista, xenofób gondolkodásmódot, ami legtöbbször a romákra vetül.”

Déri Miklós André Kertész-díjas sorozata: A roma test politikája – Nincs ártatlan kép FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Déri Miklós André Kertész-díjas sorozata: A roma test politikája – Nincs ártatlan kép FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Nagyszerű kép Pályi Zsófia Vén Guszti című a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díjával elismert alkotása. A kép főszereplője szintén cigány, énekelt a Parno Graszt egyik albumán és 80 évesen az A38 hajón is fellépett. A képen azonban a paszabi cigánysoron lévő otthonában, az ágyában, pizsamában fakad dalra, és fekve táncolja az ütemet. Kezében cigaretta, mellette közvetlenül egy edényben rengeteg csikk. Az asztalon a megmaradt étel. Kissé megtört arcáról a zene mindent - betegséget, nyomort – háttérbe szorító ereje sugárzik. A kép hatására még a fotó nézőjének is kedve támadhat egy kicsit táncolni.

Egészen különleges sorozatot jegyez Hajdu D. András, akit a Természet és tudomány kategóriában ismertek el. A fotós két hónapot töltött Kongóban a húsz éve ott gyógyító Hardi Richárd szemorvos mellett. A felvételeken a gyógyítás mozzanatait látjuk. Az egyik képen az orvos asszisztensei zseblámpával vizsgálják az egyik beteg szemét. Ezen és a többi fotón is egyszerre érzékelhető a szemérem és a kitárulkozás. Egészen különös kép, amelyen egy altatásból ébredező gyereket visz haza nagymamája egy ablaktalan sárkunyhóba, amit szívességből kaptak kölcsön egy távoli rokontól néhány napra. A gyerek mindkét műtött szemét ragtapasz borítja, a gyerek élénk virágos ruhája valamennyire ellenpontozza a megindító pillanatot.

Korponai Tamás A labda bűvöletében című képe a Sport (egyedi) kategóriában diadalmaskodott. A fotó, amely egy megyei másodosztályú mérkőzésen készült, legalábbis számomra a Menzel-filmek hangulatát idézi. Valószínűleg egy szabadrúgás utáni pillanatról van szó, amikor a sorfal tagjai próbálnak hárítani, kissé pikírten és igazságtalanul meg lehetne jegyezni, hogy a nagy dolgok a megyei másodosztályban történnek. De egy biztos, ettől a képtől is jobb kedve támad az embernek.

Korábban volt már szó jó ötletről, ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik Kálló Péter Ballance című, a Művészet kategóriában nyertes sorozata, amely egy vizuális projekt része. Minden képen felfedezhető egy a magasban egyensúlyozó titokzatos esernyős ember. A képek Budapest ismert helyszínein készültek. Az a bizonyos esernyős ember pedig hol valamelyik híd tetején egyensúlyoz, máskor pedig például a Halászbástya tetején. Az egészen egyedülálló sorozat valóban felszabadítja a fantáziánkat, segít leküzdeni korlátainkat, egy pillanatra azt képzelhetjük, hogy bárhová felérkezhetünk, elhárulhatnak a minket körbevevő akadályok.

De mielőtt teljesen elvesztenénk a realitásérzékünket, térjünk vissza ahhoz, amivel kezdtük, vagyis a menekültekhez. A menekültválság egyéni kategóriájában az első díjat kapta Kurucz Árpád Ima című alkotása. A fekete-fehér képen egy afgán menekült nő imádkozik családja körében, miután több napos várakozás után buszokkal útnak indultak Ausztriába. A nő hátraszegezett fejjel imádkozik, szemben egy pokrócon középen fekvő fiára tekintő megtört apa. A busz ablakai teli vannak graffitikkel.

Balogh Zoltánt a Menekültválság (sorozat) kategóriában szintén fekete-fehér képeiért ismerte el a zsűri első díjjal. A Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozat momentumai sokunknak ismerősek, több a világsajtót is bejárta. 2015 olyan év volt, amikor a hírképek többsége beégett az emlékezetünkbe. Aligha lehet őket onnan kitörölni.

Budapest után vidékre indul a tárlat
A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya harmincnegyedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 240 fotográfus 2434 pályaművet adott be. A zsűri összesen 7029 képet tekintett meg. A nemzetközi zsűri elnöke Petr Josek cseh fotóriporter volt, tagjai: Szarka Klára kurátor, fotótörténész, Sopronyi Gyula fotóriporter, Jocelyn Bain Hogg fotóriporter és Szergej Maximisin fotóriporter voltak. A pályázati anyagból válogatott 300 képet bemutató tárlatot Szigeti Tamás rendezte. A kiállítás Budapest után a tervek szerint Debrecenben, Szegeden és Nyíregyházán is látható lesz majd, de érdeklődik az anyag iránt Kaposvár és Szombathely is.

Hajsza a terroristák után - Balhéztak a brüsszeli meneten

Publikálás dátuma
2016.03.29. 07:31
A belga tőzsde épülete előtti téren kialakított spontán emlékhelyen sokan hajtottak fejet a terrorizmus áldozatai előtt FOTÓ: EU
Brüsszelben az ünnepi hétvégén is folyt a hajsza a terrorhálózat felgöngyölítésére. Vasárnap 13 helyen razziáztak. Kilenc személyt fogtak el, ötöt elengedtek, négy embert ugyanakkor letartóztattak, azzal gyanúsítják őket, hogy terrorcselekményekkel hozhatók kapcsolatba. Hétfőn három ember ellen emeltek vádat. Már 35-re nőtt a halottak száma. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden próbaüzemet tartanak, egyelőre nem tudni, mikortól indítanak és fogadnak újra gépeket.

A belga hatóságok kérésére elmaradt a „Felvonulás a félelem ellen” címmel szervezett, a terrorizmus ellen tiltakozó menet, de a Place de Burse, a belga tőzsde épülete előtti téren egyre gyűltek az áldozatokra emlékező virágcsokrok, zászlók, feliratok, rengetegen zarándokoltak el fejet hajtani a spontán kialakult emlékhelyre. Vasárnap egy szélsőjobboldali, bevándorlásellenes csoport özönlött be a térre, a mintegy négyszáz feketeruhás, náci karlendítéssel fellépő férfi randalírozni kezdett, muzulmán nőkre támadtak, a rendőrségnek vízágyúkkal kellett szétoszlatni a megmozdulást. A futballhuligánokból és szélsőjobboldali aktivistákból álló csoport a hírek szerint Antwerpenből érkezett Brüsszelbe. Tíz szélsőségest őrizetbe vettek. "Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén" - mondta Yvan Mayeur polgármester. A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte. "A rendőrséggel megtesszük a szükséges lépéseket a tüntetők hazaküldése érdekében" - jelentette ki a miniszterelnök.

Új felvételeket tettek közzé a repülőtéri térfigyelő kamerák felvételein szereplő harmadik férfiről, akit továbbra is keresnek. A belga média korábban tudni vélte, hogy az egyik letartóztatott, a 31 éves, belgiumi születésű Faycal Cheffou lehetett a „kalapos ember”. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Cheffout már 18 évesen leültették, tiltott fegyvertartás, s egy gyilkosságban való bűnrészesség miatt. A férfi az elmúlt években radikalizálódott, legutóbb jótékonysági szervezetek jelentették fel, mivel egy parkban sátorozó menedékkérők között az IS számára toborzott. Noha tudták, hogy veszélyes, csak a parkból tiltották ki. A belga Le Soir értesülése szerint kifejezetten agresszív személy volt. A kalapos ember volt az egyetlen, aki a robbanószerrel megrakott legnagyobb bőröndőt hátrahagyva elmenekült a repülőtérről. Cheffou azt állította magáról, hogy szabadúszó újságíró, nem messze lakott a Maelbeek metróállomástól. Lakásában nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot, így végül bizonyíték hiányában szabadon engedték. A férfi bátyját, Karimot 2002-ben lelőtte a belga rendőrség, rablásokért körözték, lakásán egy Kalasnyikovot és egy táskányi gránátot találtak.

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Jan Jambon belga belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok számos mulasztást követtek el, súlyos hiányosságok voltak a terroristagyanús személyek felderítésében, megfigyelésében, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben több mint 600 millió eurót fordítottak a terrorelhárítás megerősítésére. Az egyik kínos kérdés, a repülőtéri robbantások és a metróban elkövetett öngyilkos merénylet között eltelt több mint egy órában miért nem sikerült a földalattit leállíttatni, noha már fél 9-kor négyes fokozatúra emelték a készültséget. Ha lezárták volna a metrót, talán sikerül megállítani a maelbeek-i robbantót.

Olaszországban is őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, a 40 éves algériai Dzsamal Eddine Qualit olasz sajtójelentések szerint az illegális bevándorlók számára hamis papírok gyártásával vádolják. A férfi nevével először tavaly, egy Brüsszel környéki házkutatás során találkoztak, a razzia során a párizsi és a brüsszeli terrorcsapásokat végrehajtó dzsihadisták nevére, álneveire és fotóikra is rábukkantak.

A franciaországi Argenteuil-ban őrizetbe vett Abderamane A. is régóta a francia és a belga rendőrség látókörében volt. 2005-ben elítélték a tálib-ellenes afgán vezető, Ahmad Sah Maszúd meggyilkolásában játszott szerepéért. Maszúdot még a 2001. szeptember 11-i amerikai al-Kaida-csapások előtt ölték meg.

Nő a szélsőjobb támogatottsága
A kettős terrortámadást követően nőtt a szélsőjobboldal támogatottsága Belgiumban, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a párizsi terrorcsapások nyomán erősödött a francia szélsőjobb. Az egy héttel korábbihoz képest háromezerszeresére ugrott a Vlaams Belang szélsőjobboldali populista párt lájkjainak száma a Facebook-on. A flamand függetlenségért küzdő párt a bevándorlást is ellenzi és deportáltatná a külföldi nemzetiségűeket. Tom Van Grieken, a Vlaams Belang 29 éves vezetőjének a radikális iszlámot bíráló bejegyzését több mint négymillióan osztották meg a közösségi portálon. Van Grieken januárban részt vett a német Pegida rendezvényein, s igen jóban van Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Párt vezetőjével.

Egyre több információ került nyilvánosságra a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson végrehajtott robbantások áldozatairól. Már 35-re nőtt az áldozatok száma, a kórházban fekvő sérültek közül többen meghaltak. Megerősítették, hogy négy amerikai veszítette életét a brüsszeli terrortámadásban, az áldozatok között volt egy házaspár, Justin és Stephanie Shultot már napok óta hiába keresték. Barack Obama telefonon részvétét fejezte ki hozzátartozóiknak. Két áldozat Brüsszelben szolgáló amerikai diplomaták hozzátartozója volt. Legalább 12 amerikai sérült meg, köztük három mormon misszionárius, akik egy negyedik társukat kísérték ki a repülőtérre. Az amerikai légierő egyik katonája és öt családtagja is megsérült. A belga főügyész, Ine Van Wymesch tájékoztatása szerint vasárnapig 28 tetemet azonosítottak, hármat még nem, 16 belga, 12 külföldi halt meg, brit, holland, svéd, német, francia, kínai, olasz állampolgár volt közöttük, többen kettős állampolgárok voltak. A kórházakban ápoltak közül többen továbbra is kritikus állapotban vannak, az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az áldozatok hozzátartozói a közösségi médián tudatják szeretteik elvesztését.

Próbaüzem a Zaventem repülőtéren
A brüsszeli Zaventem repülőtéren nagy erőkkel folyik a helyreállítás. Megállapították, hogy az épületszerkezetek nem sérültek, az indulási oldalon, az előcsarnokban robbantak a bombák, az ideiglenes pultok építése folyik. Kedden tesztüzemmódban működik majd a reptér, a mintegy 800 dolgozó felméri, hogyan lehetne részlegesen megnyitni a légikikötőt. A fogalmat belga helyi repülőterekre irányították át, illetve a szomszédos Hollandia és Németország repülőtereire.Hajsza a terroristák után - Balhéztak a brüsszeli meneten

Publikálás dátuma
2016.03.29. 07:31
A belga tőzsde épülete előtti téren kialakított spontán emlékhelyen sokan hajtottak fejet a terrorizmus áldozatai előtt FOTÓ: EU
Brüsszelben az ünnepi hétvégén is folyt a hajsza a terrorhálózat felgöngyölítésére. Vasárnap 13 helyen razziáztak. Kilenc személyt fogtak el, ötöt elengedtek, négy embert ugyanakkor letartóztattak, azzal gyanúsítják őket, hogy terrorcselekményekkel hozhatók kapcsolatba. Hétfőn három ember ellen emeltek vádat. Már 35-re nőtt a halottak száma. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden próbaüzemet tartanak, egyelőre nem tudni, mikortól indítanak és fogadnak újra gépeket.

A belga hatóságok kérésére elmaradt a „Felvonulás a félelem ellen” címmel szervezett, a terrorizmus ellen tiltakozó menet, de a Place de Burse, a belga tőzsde épülete előtti téren egyre gyűltek az áldozatokra emlékező virágcsokrok, zászlók, feliratok, rengetegen zarándokoltak el fejet hajtani a spontán kialakult emlékhelyre. Vasárnap egy szélsőjobboldali, bevándorlásellenes csoport özönlött be a térre, a mintegy négyszáz feketeruhás, náci karlendítéssel fellépő férfi randalírozni kezdett, muzulmán nőkre támadtak, a rendőrségnek vízágyúkkal kellett szétoszlatni a megmozdulást. A futballhuligánokból és szélsőjobboldali aktivistákból álló csoport a hírek szerint Antwerpenből érkezett Brüsszelbe. Tíz szélsőségest őrizetbe vettek. "Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén" - mondta Yvan Mayeur polgármester. A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte. "A rendőrséggel megtesszük a szükséges lépéseket a tüntetők hazaküldése érdekében" - jelentette ki a miniszterelnök.

Új felvételeket tettek közzé a repülőtéri térfigyelő kamerák felvételein szereplő harmadik férfiről, akit továbbra is keresnek. A belga média korábban tudni vélte, hogy az egyik letartóztatott, a 31 éves, belgiumi születésű Faycal Cheffou lehetett a „kalapos ember”. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Cheffout már 18 évesen leültették, tiltott fegyvertartás, s egy gyilkosságban való bűnrészesség miatt. A férfi az elmúlt években radikalizálódott, legutóbb jótékonysági szervezetek jelentették fel, mivel egy parkban sátorozó menedékkérők között az IS számára toborzott. Noha tudták, hogy veszélyes, csak a parkból tiltották ki. A belga Le Soir értesülése szerint kifejezetten agresszív személy volt. A kalapos ember volt az egyetlen, aki a robbanószerrel megrakott legnagyobb bőröndőt hátrahagyva elmenekült a repülőtérről. Cheffou azt állította magáról, hogy szabadúszó újságíró, nem messze lakott a Maelbeek metróállomástól. Lakásában nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot, így végül bizonyíték hiányában szabadon engedték. A férfi bátyját, Karimot 2002-ben lelőtte a belga rendőrség, rablásokért körözték, lakásán egy Kalasnyikovot és egy táskányi gránátot találtak.

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Jan Jambon belga belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok számos mulasztást követtek el, súlyos hiányosságok voltak a terroristagyanús személyek felderítésében, megfigyelésében, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben több mint 600 millió eurót fordítottak a terrorelhárítás megerősítésére. Az egyik kínos kérdés, a repülőtéri robbantások és a metróban elkövetett öngyilkos merénylet között eltelt több mint egy órában miért nem sikerült a földalattit leállíttatni, noha már fél 9-kor négyes fokozatúra emelték a készültséget. Ha lezárták volna a metrót, talán sikerül megállítani a maelbeek-i robbantót.

Olaszországban is őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, a 40 éves algériai Dzsamal Eddine Qualit olasz sajtójelentések szerint az illegális bevándorlók számára hamis papírok gyártásával vádolják. A férfi nevével először tavaly, egy Brüsszel környéki házkutatás során találkoztak, a razzia során a párizsi és a brüsszeli terrorcsapásokat végrehajtó dzsihadisták nevére, álneveire és fotóikra is rábukkantak.

A franciaországi Argenteuil-ban őrizetbe vett Abderamane A. is régóta a francia és a belga rendőrség látókörében volt. 2005-ben elítélték a tálib-ellenes afgán vezető, Ahmad Sah Maszúd meggyilkolásában játszott szerepéért. Maszúdot még a 2001. szeptember 11-i amerikai al-Kaida-csapások előtt ölték meg.

Nő a szélsőjobb támogatottsága
A kettős terrortámadást követően nőtt a szélsőjobboldal támogatottsága Belgiumban, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a párizsi terrorcsapások nyomán erősödött a francia szélsőjobb. Az egy héttel korábbihoz képest háromezerszeresére ugrott a Vlaams Belang szélsőjobboldali populista párt lájkjainak száma a Facebook-on. A flamand függetlenségért küzdő párt a bevándorlást is ellenzi és deportáltatná a külföldi nemzetiségűeket. Tom Van Grieken, a Vlaams Belang 29 éves vezetőjének a radikális iszlámot bíráló bejegyzését több mint négymillióan osztották meg a közösségi portálon. Van Grieken januárban részt vett a német Pegida rendezvényein, s igen jóban van Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Párt vezetőjével.

Egyre több információ került nyilvánosságra a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson végrehajtott robbantások áldozatairól. Már 35-re nőtt az áldozatok száma, a kórházban fekvő sérültek közül többen meghaltak. Megerősítették, hogy négy amerikai veszítette életét a brüsszeli terrortámadásban, az áldozatok között volt egy házaspár, Justin és Stephanie Shultot már napok óta hiába keresték. Barack Obama telefonon részvétét fejezte ki hozzátartozóiknak. Két áldozat Brüsszelben szolgáló amerikai diplomaták hozzátartozója volt. Legalább 12 amerikai sérült meg, köztük három mormon misszionárius, akik egy negyedik társukat kísérték ki a repülőtérre. Az amerikai légierő egyik katonája és öt családtagja is megsérült. A belga főügyész, Ine Van Wymesch tájékoztatása szerint vasárnapig 28 tetemet azonosítottak, hármat még nem, 16 belga, 12 külföldi halt meg, brit, holland, svéd, német, francia, kínai, olasz állampolgár volt közöttük, többen kettős állampolgárok voltak. A kórházakban ápoltak közül többen továbbra is kritikus állapotban vannak, az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az áldozatok hozzátartozói a közösségi médián tudatják szeretteik elvesztését.

Próbaüzem a Zaventem repülőtéren
A brüsszeli Zaventem repülőtéren nagy erőkkel folyik a helyreállítás. Megállapították, hogy az épületszerkezetek nem sérültek, az indulási oldalon, az előcsarnokban robbantak a bombák, az ideiglenes pultok építése folyik. Kedden tesztüzemmódban működik majd a reptér, a mintegy 800 dolgozó felméri, hogyan lehetne részlegesen megnyitni a légikikötőt. A fogalmat belga helyi repülőterekre irányították át, illetve a szomszédos Hollandia és Németország repülőtereire.