Zacskós vizet isznak a csecsemők

A megengedettnél magasabb a vezetékes víz nitrittartalma, így a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nem ajánlja annak fogyasztását az egy éven aluli gyerekeknek Tamásiban. 

A szolgáltató ezt a korlátozást még szerdán vezette be, miután a vízben a nitrittartalom egy vegyszeradagoló szivattyújának hibája miatt a határérték fölé emelkedett. Összesen 118 csecsemő és várandós nő számára biztosítanak zacskós vizet. Hét közepe óta a vízminőség jelentősen javult, várhatóan a jövő hét elején fel is oldják a korlátozást. A 8200 lakosú városban korábban az ivóvíz bakterológiai szennyezettsége miatt végzett fertőtlenítések miatt volt magas a víz nitritkoncentrációja, ezért 2014 szeptembertől tavaly februárig hasonló korlátozás volt érvényben. A város önkormányzata ekkor klór-dioxid-adagoló berendezést vásárolt, így sikerült megfékezni a problémát.

Szerző

Bajban lehet a kormány - Engedett az ellenzéknek

Publikálás dátuma
2016.04.02. 07:09
Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője érkezik a Belügyminisztérium épületéhez MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Mégsem akarják börtönbe csukni azt, aki titkosítható szoftvert vagy ilyen mobilappot használ. Ez ugyanis, több "hajmeresztő" javaslattal együtt már kikerült a Pintér-csomagból. A Belügyminisztériumban tartott tegnapi egyeztetésen a jelek szerint engedékeny volt a kormány, bár a tanácskozás után az ellenzéki politikusok kifogásolták, hogy a védelmi beszerzésekről, valamint a tömegrendezvények korlátozásáról szóló, számukra elfogadhatatlan passzusokról nem sikerült megállapodni. Ennek ellenére a parlamenti pártok úgy gondolják, mindenre lesz megoldás, így a BM terrorellenes javaslatcsomagját megszavazza a parlament.

Bajban lehet a kormány, ha a tegnapi ötpárti egyeztetésen engedett az ellenzéknek. Sőt Pintér Sándor azt is megígérte, hogy az MSZP valamint az LMP egyik korábbi terrorellenes javaslatát megvizsgálja, és a kabinet elé terjeszti. A reggel kilenckor kezdődött megbeszélés napirendjén az a terrorellenes intézkedéscsomag szerepelt, amelyet a belügyminiszter ötletei alapján a húsvéti ünnepek idején szövegeztek meg az igazságügyi tárca munkatársai. Az elképzelésekről már napok óta folyik a vita, a fideszes Gulyás Gergelynek múlt csütörtökön tisztáznia kellett, hogy a kormány nem akarja betiltani az okostelefonokat. Tegnap pedig - ellenzéki nyomásra - a kormány képviselői azt is belátták, nem kellene börtönbe küldeni azokat, akik titkosítható szoftvert vagy ilyen mobilappot használnak. Ellenzéki politikusok szerint az ilyen applikációkra XXI. századi megoldást kellene találni.

A szocialista Harangozó Tamás a tegnapi egyeztetés után nem véletlenül beszélt "hajmeresztő" javaslatokról, amik közül azonban a Belügyminisztériumban tartott tanácskozáson többet visszavont a tárca. A honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke szerint persze számos kérdés van még, amelyet tisztázni kell. Ilyen egyebek között az új szuperszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) létrehozása. Azzal, hogy a hatóságok anyagi és jogi eszközöket kapjanak és alkalmazkodni tudjanak a megváltozott biztonsági körülményekhez, egyetértenek a szocialisták, e mellé viszont kontrollt követelnek. Azt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság is kapja meg ugyanazt az ellenőrzési és információbeszámoltatási jogosítványt, amit a kormány megkap. Harangozó, akár az egyeztetés többi résztvevője, előremutatónak nevezte a megbeszélést. Közölte, ha a BM tartja a szavát és a még vitatott kérdésekben is sikerül megállapodni, a Pintér-csomag várhatóan zöld utat kap a parlamentben.

Ehhez persze a védelmi célú beszerzések ügyében is egyezségre kellene jutni, ezt kétharmados törvény szabályozza. Az LMP-s Schiffer András szerint a terror elleni küzdelem jegyében saját "ipari méretű lopását" akarja legalizálni a kabinet. A frakcióvezető szerint ennek a passzusnak ki kell kerülnie a javaslatcsomagból ahhoz, hogy megegyezés szülessen. Schiffer ezzel együtt tárgyszerűnek, higgadtnak nevezte az egyeztetést. Felemás érzéseik vannak a végső normaszöveggel kapcsolatban, nem tudják, hogy az ellenzéki kritikák nyomán valóban átalakítják-e a csomagot. Erről már a jobbikos Mirkóczki Ádám beszélt a tárgyalás után. A képviselő is elfogadhatatlannak tartja, hogy a védelmi célú beszerzéseket a terrorellenes intézkedések között akarják szabályozni. A tömegrendezvények korlátozása pedig "önkényes visszaélésekre" ad lehetőséget, így azt a párt sem tartja elfogadhatónak.

Gulyás szerint is konstruktív volt az egyeztetés, amelyen ezúttal minden parlamenti frakció képviseltette magát. A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke közölte, a BM várja az ellenzék javaslatait. A csomagról hétfőn tárgyal a kormány, a honvédelmi tárcához tartozó passzusokról pedig a jövő héten folytatódnak az egyeztetések. A tegnapi tárgyalás után Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, Kontrát Károly BM államtitkár szerint esély van arra, hogy az új központ felállítását is támogassák a pártok. A csomagról egyébként még a hétfői kormányülés előtt tárgyal a nemzetbiztonsági kabinet, és a BM egyeztetni fog Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is.

Háborút hirdetne a kormány azokkal szemben, akik titkos kommunikációra lehetőséget adó szolgáltatásokat vesznek igénybe. Legalábbis ez derült ki a Magyar Nemzet birtokába került javaslatcsomagból, amit tegnapi számában ismertetett a napilap. A tervezetben még az szerepelt, hogy vétség miatt akár kétéves szabadságvesztéssel is büntethető, aki "az információs társadalommal összefüggő olyan szolgáltatást vesz igénybe", amely a felhasználók között "titkosított kommunikációt biztosít". Ehhez képest csütörtökön a Parlamentben a CryptTalk elnevezésű hívástitkosító szolgáltatás fejlesztéséért innovációs díjat kapott az Arenim Technologies. A vállalkozás azt mondja, ha betiltják őket, elérhetetlenné teszik a szolgáltatást Magyarországon. Értesülések szerint a kormány azt várja az appok gyártóitól, hogy biztosítsanak "hátsó kapus" hozzáférést, szakemberek szerint azonban ez nem XXI. századi megoldás, mert a netről az is letölthető, amit a magyarországi kínálatból eltávolítanak. Az Origo úgy tudja, ingyen hívható "terrorbejelentő" vonalat hozna létre a kormány, és tájékoztató anyagokat küldenének az állampolgároknak, hogy tudják, mi számít "gyanúsnak".

És még...

- Három hónappal ismét meghosszabbította a TEK főigazgatója a miniszterelnök budai otthonának védelmét. Orbán Viktor házának környékét 2013. október 3-án, az izraeli nagykövet látogatására hivatkozva zárták le. Azóta folyamatosan ellenőrzik a környéket.

- "Az irgalmatlanság és embertelenség bűnét követi el a magyar kormány, ha továbbra is fenntartja azt a helyzetet, amelyben a Magyarország déli határátkelőinél regisztrálásra váró menekülteket, felnőtteket és gyermekeket tartja" - fogalmazott tegnap a tranzitzónáknál történtekre reagálva Iványi Gábor. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke azt kifogásolta, hogy a lassított ügyintézés miatt, a hivatalos határátkelőknél fagyokban, esőben, sárban, minden ellátás nélkül kell a menekülteknek várakozniuk, a civileket pedig nem engedik segíteni a hatóságok.

Szerző

Szemétdíj - A fővárosiak finanszírozhatják a vidékiek veszteségeit

Publikálás dátuma
2016.04.02. 07:09
Az önkormányzatok többsége tulajdonosként benne van a szemétszállítást végző cégben FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Kezdeményezni fogja a hulladékgazdálkodási szabályozás módosítását Tarlós István. A főpolgármester attól tart, hogy a fővárosiak finanszírozzák majd a vidéki települések veszteségeit. Pénteken megkezdte működését az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer.

A miniszterelnökhöz fordul és törvénymódosítást kezdeményez a hulladékgazdálkodás új szabályozása miatt a főváros - jelentette be a pénteki Budapestinfón Tarlós István. A főpolgármester elmondta, ezen a területen országos szinten 14 milliárd forintos a veszteség. Az új szabályozás legnagyobb baja, hogy azzal a fővárosiak fogják finanszírozni a vidéki települések hulladékgazdálkodási veszteségeit. Hozzátette: a városháza már két hónapja levelekkel bombázza ez ügyben a szaktárcát, miután a rendelettervezet ellentmondásos, több rendelkezése nincs összhangban a hulladékgazdálkodási törvénnyel sem.

Jelenlegi formájában azt nem lehet végrehajtani, arra felkészülni sincs lehetőségük a jogalkalmazóknak. A főpolgármester kimondottan aggályosnak nevezte, hogy az ellátási kötelezettség továbbra is az önkormányzatokat terheli. Komoly zavarokat okozhat, hogy a szükséges forrás nem biztosított, a főváros állami forrásra fog szorulni, ennek összege 1,5-3 milliárd forint közötti lehet. Az új szabályozás pedig veszélyeztetheti a fővárosi uniós támogatásból megvalósult vagy megvalósuló projektjeit - mondta a főpolgármester.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Holding (NHKV) péntektől kezdte meg működését annak ellenére, hogy korábbi hírek szerint komoly problémák vannak a céggel (nincs kész a 4 millió háztartást kiszolgálni képes számlázási rendszer, a társaság szerződéseket sem kötött még az önkormányzatokkal). A holding országosan szervezi a hulladékkezelést, de a közszolgáltató cégektől nem veszi át a begyűjtést, feldolgozást, arról továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodni, valamint továbbra is az önkormányzatok kötik meg a szerződéseket az egyes közszolgáltatókkal.

Az árak még nem változnak
A lakosság állítólag csak annyit fog érzékelni az új rendszerből, hogy más bankszámlára kell majd utalni a pénzt, a számlákat az első három hónapban még a régi számlázási rendszeren keresztül küldik. A kormányrendelet megjelenését követően egy miniszteri rendeletben szabályozzák majd többek között a szolgáltatói díjakat. A lakossági árak egyelőre nem változnak.

A hvg anno azt írta, hogy az azonban homályos, hogy mi lenne az önkormányzatok további szerepe a rendszerben (legtöbbjük ugyanis tulajdonosként a tényleges szemétszállítást végző cégekben is benne van), de az sem tiszta, hogy számlareklamáció esetén kinél milyen eséllyel lehetne majd reklamálnia a lakosnak. A kormányzati tervek szerint négyoldalú jogviszony jönne létre a kukásholding elindulásával (a lakos, az állami szemétholding, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között) úgy, hogy a lakó a kukaholdingnak fizetne, amely leosztaná a pénzeket a vele szerződésben álló szemétszállító szolgáltatók között.

A szemétdíjat a holding szedi be, ő bocsátja ki a számlát, majd különböző mutatók alapján kifizeti a szolgáltatókat. De ez nem jelenti azt, hogy a begyűjtött szemétdíjat mind visszakapják. Lesz olyan, aki kevesebbet kap, ebbe a helyzetbe kerül a főváros is. Egy közelmúltban tartott egyeztetésen az NHKV képviselője arról tájékoztatta a fővárosi önkormányzatot, hogy csak az eddig beszedett szemétdíj 80 százalékára számíthat – írja a vs.hu. A 20-22 milliárd forintból így várhatóan csak 18 milliárdot kap vissza. Ez azért lesz kellemetlen, mert a szemétdíjon eddig keletkezett 15 százalékos hasznot, nagyjából 3 milliárd forintot a főváros a takarításra csoportosította át az FKF költségvetésében. Ez tette ki a 6 milliárdos takarítási költség felét. Most, hogy a holding elvonja ezt a forrást, a fővárosnak máshonnan kell előteremtenie néhány milliárdot vagy a takarítást kell szerényebbre fognia.

Budapestinfó
Létszámleépítés a BKK-nál
Jövő év elejére a jelenleg 1639 főt foglalkoztató Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létszáma - a 600 jegyellenőrön kívül - 250-re fog csökkenni – jelentette be Tarlós István. (Ez 7890 dolgozót érint.) A BKK túlduzzasztott, kezelhetetlen nagy szervezet lett. Feladata a jövőben stratégiai és projektmenedzseri munka lesz, tevékenysége még a közlekedésszervezésre és a kereskedelmi értékesítésre fog korlátozódni, az útfelújításokat a Budapest Közút fogja végezni.
Közlekedés
A tervezett újpalotai villamos 25 milliárd forintos költségkeretének felét a 3-as metró felújítására csoportosítanák át, amelynek összege így 137,5 milliárdra emelkedne. A 3-as metró felújítása idejére tervezett buszpótlásokkal kapcsolatban a főpolgármester elmondta: számításokat szeretne látni arról, hogy a kiszervezés vagy a beszerzés volna-e a drágább.


Szerző