Előfizetés

Nem telt meg a Liget az idei majálison

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.02. 07:01
Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor
Építsük fel a remény országát! - harsogta tegnap ebédidőben az MSZP-majálisán Kunhalmi Ágnes. A szocialisták budapesti elnöke azzal biztatta hallgatóságát, hogy el fogják tüntetni a Fideszt, sőt elszámoltatják és börtönbe rakják őket. Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a Városligetben, ahol a háromszorosra emelt helypénzek miatt a megszokottnál szegényesebb volt a kínálat. A politikusok beszédeit kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. Sokáig úgy volt, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere felszólal az MSZP színpadán, ám a Liget projekt körüli csatározások miatt a PM társelnöke ezt nem vállalta.

Most van igazán szükség a baloldaliságra. Olyanra, amely nem huny szemet az igazságtalanság felett, nem nézi tétlenül, hogy milliók élnek nincstelenül. Olyan Magyarországot kell építeni, amely minden állampolgárának biztosítja az egyenlőséget - fogalmazott tegnap az MSZP színpadán a következő parlamenti választáson győzelemre készülő pártelnök. Tóbiás József a délelőtti gyermekprogramok, koncertek után és a délutáni táncprogramok előtt arról beszélt, 2018-ban nem pártok szövetségével, hanem a helyi közösségek megszólításával nyerhetnek. A győzelemhez a szocialistáknak nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel, csak a társadalommal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Sokan mondják, hogy nincs pénz fizetésemelésre, színvonalas egészségügyre, az oktatás modernizálására, a hétköznapok biztonságának megteremtésére. Nekik válaszul Tóbiás hat olyan kiadási tételt említett az olimpiától Orbán budai Várba költöztetéséig, amelyekről nyugodtan le lehetne mondani. A budapesti olimpiára 774 milliárd forintot fordítanának, 300 milliárdot költ a kormány stadionfejlesztésre, 200 milliárdot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a Liget tönkretételére, 200 milliárd forintot pedig a budai Vár "elrablására". Ennek a pénznek pártelnök-frakcióvezető szerint az embereknél van a helye. A hatalom fél a néptől, mert ha az "emberek kinyilváníthatnák a véleményüket, kiderülne, nem lehet a néppel szemben kormányozni" - fogalmazott. Közölte, az MSZP jó úton jár, amikor a társadalmat feszítő kérdésekre próbál választ adni. A Fideszt arra figyelmeztette, az "nem pártpolitika, hogy embereknek a saját létválságukban naponta kell dönteniük, hogy számlát fizessenek, a gyógyszert váltsák ki, vagy enni adjanak a családjuknak". Ők nem ilyen országot akarnak, de a változáshoz közösségeket kell építeni a hatalommal szemben.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Amit korrupciónak hívunk, az a Fidesz lényege - figyelmeztette az egybegyűlteket a szocialisták újraválasztott budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint Magyarországon "mérhetetlen korrupció, mérhetetlen lopás uralkodik, a Fidesz szegényre lopja az országot" és a kormánypárt politikájának az a lényege: "maguknak mindent, a népnek semmit". Az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett urizálás folyik, Matolcsy György 260 milliárdos alapítványi költései közel a kétszeresére rúgnak annak az összegnek, amit az ország összes egyetemére fordítanak.

Miközben az országban nem képeznek elég programozót, a kormány erkélyes irodát építtet a várban, kisvasutat Felcsúton, és miközben Ibizán nyaralnak, itthon már a normális vécé is hiánycikké válik az iskolákban. Ám semmi nem tart örökké, semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni - fogalmazott Kunhalmi, majd a kormánypártoknak címezve hozzátette: "el fognak tűnni, mert közösen el fogjuk őket tüntetni". Közölte, "meg vagyunk győződve arról, hogy ezeket nemcsak leváltani kell 2018-ban, hanem elszámoltatni és börtönbe rakni őket. Ezek az életükért futnak, és mindent el fognak követni, hogy utol ne érje őket az igazságszolgáltatás". Tudják, mit kell tenniük, egyre többen támogatják őket és egyre éberebb az ország - üzente a színpadról Kunhalmi. Azt mondta, a szocialisták lépésről lépesre bontják le majd Orbán rendszerét. Az időközi választásokat már megnyerik, ahogy a választási irodában zajló harcokat is megnyerték, de ez a bokszmeccs 12 menetből áll és minden menetben állva kell maradni.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A következő lépés "a lopásgátló népszavazás" - hangsúlyozta, arra kérve a résztvevőket, írják alá az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló kezdeményezéseket. Emlékeztetett, Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, és a magyarok kétharmada ma is Európát választja. A szocialisták budapesti elnöke Orbán Viktor-parafrázissal zárta a beszédét: "Hajrá népszavazás, hajrá, Magyar Szocialista Párt!".

Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a ligetben. A Városliget Zrt. háromszorosra emelte a helypénzeket, emiatt a megszokottnál szegényesebb volt a kulturális kínálat, a büfék viszont borsos áron adták az ételt, italt. Az árusok sem bonyolíthattak hatalmas üzleteket, a portékákat inkább csak nézegették azok, akik a szeszélyes időjárással nem törődve itt akartak ünnepelni. A politikusok, szakszervezeti vezetők beszédeit így a szokásosnál kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. A szocialisták azért állítottak sátrakat a Nagyréten, a legnépszerűbb hely talán az volt, ahol a zöld-totó kitöltéséért cserébe virágpalánta járt, de a budapesti szervezet fórumait is többen figyelték. A fővárosiak sátrára pár kartonból kivágott életnagyságú kopasz biztonságist illesztettek, a vasárnapi boltbezárásos népszavazásra emlékeztetve, ide bárki leírhatta, milyen kérdésben szeretne referendumot. Aki nem csupán nézelődni, játszani, esetleg sörözni jött örülhetett, mert a Nagyréten felvonultak az MSZP "nagyágyúi". Parlamenti képviselők, a pártelnökség tagjai, sőt Tóbiás egyik kihívójával, Molnár Gyulával, Újbuda volt polgármesterével is beszélgetett. Az egyik büfénél pedig Gyurcsány Ferenc ette csapatával a kolbászt, még Tóbiás, illetve Kunhalmi beszéde előtt.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke viszont nem közösködött a szocialistákkal. Bár néhány napja még úgy volt, hogy a PM politikusa is beszél az MSZP színpadán, végül mégsem szólalt fel. Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője szerint az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialisták elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. A szóvivő tegnap megismételte, az alacsony jövedelműeknek a PM alapjövedelmet vezetne be. Ez a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi ötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnának.

"Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni". A főváros háromszorosára emelte a területbérleti díjat, így a DK ezúttal nem állított színpadot. Nincs ugyanis 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. Költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk. Gyurcsány Ferenc ezzel indokolta tegnap, hogy lefújták a színes majálist. A DK elnöke azért a Ligetben elmondta, hogy a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot. Egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Baloldalinak lenni azt jelenti, "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét - fogalmazott.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP szintén a Városligetben várta a szimpatizánsokat, ahol Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes is béremelést követelt. Kiderült, a párt csökkentené az alacsonyabb jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, amely az átlagbér szintjén keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke viszont a Szabadság téren követelt általános bérfelzárkóztatást és többkulcsos személyi jövedelemadót. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányfő a kvótanépszavazással "keletre, Putyinhoz vezetné az országot".

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője hosszú évek után idén végre együtt majálisozott a Városligetben. A Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.

A MoMa az Ötvenhatosok terére, az Időkerékhez várta azokat, akik velük együtt akarták "kiröhögni a NER rendszerét". Meghívójukban úgy fogalmaztak: "A proli-diktatúra megvéd minden Nertársat! Felszabadítjuk a szellemet a palackból, a jövő helyére az új múlt kerül. Kerül, amibe kerül! Világ Populistái Egyesüljetek!"

Jobbikos "néppártos" gyalázkodás
"Iráni homoszexuális párral is találkoztunk. Iráni homoszexuális pár is jött. Kell ez nekünk?" Az Index tudósítása szerint ezzel Toroczkai László, a Jobbik újdonsült alelnökjelöltje riogatta saját közönségüket szombaton a a Hajógyári-szigeten, ahol két napos "nemzeti majálist" tartott a párt. Ásotthalom polgármestere szerint a vallásos migránsok iszlám kalifátussá tennék Európát. A nem vallásosak a liberalizmus miatt jönnek, mert az unióban itt úgy lophatnak, hogy nem vágják le a kezüket érte. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója ezeket vélhetően a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodás jegyében mondta.Kiengedték a kórházból a kormányfőt

Publikálás dátuma
2016.05.01. 21:44
FOTÓ: Getty Images
Kiengedték a múlt héten szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfőt vasárnap a pozsonyi Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetéből (NÚSCCH) - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kórház szóvivőjének megerősítésére hivatkozva.

A szlovák miniszterelnök otthonában folytatja a műtét után számára előírt gyógykezelést. Robert Fico hazaengedésének híréről a szlovák miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán is beszámoltak, az ott írt bejegyzésben a kormányfő köszönetét fejezte ki a kórház dolgozóinak és "csúcsintézménynek" minősítette a kórházat, ahol eddig kezelték. Ez utóbbi azért számít érdekesnek, mivel az ország alig negyed évszázados történetében többször is előfordult, hogy például az államfők külföldön kezeltették különböző betegségeiket. Ezen esetek kapcsán a sajtó egy része többször is feszegette a hazai egészségügyi intézmények minőségének kérdését. Ugyanakkor a közvélemény mindezt az elitizmus egyfajta megjelenésének látta, s leginkább negatívan értékelte. Legutóbb tavaly, Andrej Kiska esete keltett negatív visszhangot, amikor a szlovák államfő egy szokványos csípőprotézis-műtétet Csehországban végeztetett el.

Robert Fico április 14-én váratlanul, előre nem tervezett kivizsgálás miatt került a Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetébe, ahol a múlt hét pénteken sikeres szívműtétet hajtottak végre rajta, meg nem erősített lapértesülések szerint szívkoszorúér-műtéten esett át. Az operációról és Robert Fico diagnózisáról további részleteket a család kérésére nem hozott nyilvánosságra a kórház.

Kiengedték a kórházból a kormányfőt

Publikálás dátuma
2016.05.01. 21:44
FOTÓ: Getty Images
Kiengedték a múlt héten szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfőt vasárnap a pozsonyi Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetéből (NÚSCCH) - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kórház szóvivőjének megerősítésére hivatkozva.

A szlovák miniszterelnök otthonában folytatja a műtét után számára előírt gyógykezelést. Robert Fico hazaengedésének híréről a szlovák miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán is beszámoltak, az ott írt bejegyzésben a kormányfő köszönetét fejezte ki a kórház dolgozóinak és "csúcsintézménynek" minősítette a kórházat, ahol eddig kezelték. Ez utóbbi azért számít érdekesnek, mivel az ország alig negyed évszázados történetében többször is előfordult, hogy például az államfők külföldön kezeltették különböző betegségeiket. Ezen esetek kapcsán a sajtó egy része többször is feszegette a hazai egészségügyi intézmények minőségének kérdését. Ugyanakkor a közvélemény mindezt az elitizmus egyfajta megjelenésének látta, s leginkább negatívan értékelte. Legutóbb tavaly, Andrej Kiska esete keltett negatív visszhangot, amikor a szlovák államfő egy szokványos csípőprotézis-műtétet Csehországban végeztetett el.

Robert Fico április 14-én váratlanul, előre nem tervezett kivizsgálás miatt került a Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetébe, ahol a múlt hét pénteken sikeres szívműtétet hajtottak végre rajta, meg nem erősített lapértesülések szerint szívkoszorúér-műtéten esett át. Az operációról és Robert Fico diagnózisáról további részleteket a család kérésére nem hozott nyilvánosságra a kórház.