Nem telt meg a Liget az idei majálison

Publikálás dátuma
2016.05.02. 07:01
Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor
Építsük fel a remény országát! - harsogta tegnap ebédidőben az MSZP-majálisán Kunhalmi Ágnes. A szocialisták budapesti elnöke azzal biztatta hallgatóságát, hogy el fogják tüntetni a Fideszt, sőt elszámoltatják és börtönbe rakják őket. Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a Városligetben, ahol a háromszorosra emelt helypénzek miatt a megszokottnál szegényesebb volt a kínálat. A politikusok beszédeit kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. Sokáig úgy volt, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere felszólal az MSZP színpadán, ám a Liget projekt körüli csatározások miatt a PM társelnöke ezt nem vállalta.

Most van igazán szükség a baloldaliságra. Olyanra, amely nem huny szemet az igazságtalanság felett, nem nézi tétlenül, hogy milliók élnek nincstelenül. Olyan Magyarországot kell építeni, amely minden állampolgárának biztosítja az egyenlőséget - fogalmazott tegnap az MSZP színpadán a következő parlamenti választáson győzelemre készülő pártelnök. Tóbiás József a délelőtti gyermekprogramok, koncertek után és a délutáni táncprogramok előtt arról beszélt, 2018-ban nem pártok szövetségével, hanem a helyi közösségek megszólításával nyerhetnek. A győzelemhez a szocialistáknak nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel, csak a társadalommal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Sokan mondják, hogy nincs pénz fizetésemelésre, színvonalas egészségügyre, az oktatás modernizálására, a hétköznapok biztonságának megteremtésére. Nekik válaszul Tóbiás hat olyan kiadási tételt említett az olimpiától Orbán budai Várba költöztetéséig, amelyekről nyugodtan le lehetne mondani. A budapesti olimpiára 774 milliárd forintot fordítanának, 300 milliárdot költ a kormány stadionfejlesztésre, 200 milliárdot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a Liget tönkretételére, 200 milliárd forintot pedig a budai Vár "elrablására". Ennek a pénznek pártelnök-frakcióvezető szerint az embereknél van a helye. A hatalom fél a néptől, mert ha az "emberek kinyilváníthatnák a véleményüket, kiderülne, nem lehet a néppel szemben kormányozni" - fogalmazott. Közölte, az MSZP jó úton jár, amikor a társadalmat feszítő kérdésekre próbál választ adni. A Fideszt arra figyelmeztette, az "nem pártpolitika, hogy embereknek a saját létválságukban naponta kell dönteniük, hogy számlát fizessenek, a gyógyszert váltsák ki, vagy enni adjanak a családjuknak". Ők nem ilyen országot akarnak, de a változáshoz közösségeket kell építeni a hatalommal szemben.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Amit korrupciónak hívunk, az a Fidesz lényege - figyelmeztette az egybegyűlteket a szocialisták újraválasztott budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint Magyarországon "mérhetetlen korrupció, mérhetetlen lopás uralkodik, a Fidesz szegényre lopja az országot" és a kormánypárt politikájának az a lényege: "maguknak mindent, a népnek semmit". Az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett urizálás folyik, Matolcsy György 260 milliárdos alapítványi költései közel a kétszeresére rúgnak annak az összegnek, amit az ország összes egyetemére fordítanak.

Miközben az országban nem képeznek elég programozót, a kormány erkélyes irodát építtet a várban, kisvasutat Felcsúton, és miközben Ibizán nyaralnak, itthon már a normális vécé is hiánycikké válik az iskolákban. Ám semmi nem tart örökké, semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni - fogalmazott Kunhalmi, majd a kormánypártoknak címezve hozzátette: "el fognak tűnni, mert közösen el fogjuk őket tüntetni". Közölte, "meg vagyunk győződve arról, hogy ezeket nemcsak leváltani kell 2018-ban, hanem elszámoltatni és börtönbe rakni őket. Ezek az életükért futnak, és mindent el fognak követni, hogy utol ne érje őket az igazságszolgáltatás". Tudják, mit kell tenniük, egyre többen támogatják őket és egyre éberebb az ország - üzente a színpadról Kunhalmi. Azt mondta, a szocialisták lépésről lépesre bontják le majd Orbán rendszerét. Az időközi választásokat már megnyerik, ahogy a választási irodában zajló harcokat is megnyerték, de ez a bokszmeccs 12 menetből áll és minden menetben állva kell maradni.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A következő lépés "a lopásgátló népszavazás" - hangsúlyozta, arra kérve a résztvevőket, írják alá az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló kezdeményezéseket. Emlékeztetett, Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, és a magyarok kétharmada ma is Európát választja. A szocialisták budapesti elnöke Orbán Viktor-parafrázissal zárta a beszédét: "Hajrá népszavazás, hajrá, Magyar Szocialista Párt!".

Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a ligetben. A Városliget Zrt. háromszorosra emelte a helypénzeket, emiatt a megszokottnál szegényesebb volt a kulturális kínálat, a büfék viszont borsos áron adták az ételt, italt. Az árusok sem bonyolíthattak hatalmas üzleteket, a portékákat inkább csak nézegették azok, akik a szeszélyes időjárással nem törődve itt akartak ünnepelni. A politikusok, szakszervezeti vezetők beszédeit így a szokásosnál kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. A szocialisták azért állítottak sátrakat a Nagyréten, a legnépszerűbb hely talán az volt, ahol a zöld-totó kitöltéséért cserébe virágpalánta járt, de a budapesti szervezet fórumait is többen figyelték. A fővárosiak sátrára pár kartonból kivágott életnagyságú kopasz biztonságist illesztettek, a vasárnapi boltbezárásos népszavazásra emlékeztetve, ide bárki leírhatta, milyen kérdésben szeretne referendumot. Aki nem csupán nézelődni, játszani, esetleg sörözni jött örülhetett, mert a Nagyréten felvonultak az MSZP "nagyágyúi". Parlamenti képviselők, a pártelnökség tagjai, sőt Tóbiás egyik kihívójával, Molnár Gyulával, Újbuda volt polgármesterével is beszélgetett. Az egyik büfénél pedig Gyurcsány Ferenc ette csapatával a kolbászt, még Tóbiás, illetve Kunhalmi beszéde előtt.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke viszont nem közösködött a szocialistákkal. Bár néhány napja még úgy volt, hogy a PM politikusa is beszél az MSZP színpadán, végül mégsem szólalt fel. Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője szerint az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialisták elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. A szóvivő tegnap megismételte, az alacsony jövedelműeknek a PM alapjövedelmet vezetne be. Ez a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi ötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnának.

"Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni". A főváros háromszorosára emelte a területbérleti díjat, így a DK ezúttal nem állított színpadot. Nincs ugyanis 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. Költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk. Gyurcsány Ferenc ezzel indokolta tegnap, hogy lefújták a színes majálist. A DK elnöke azért a Ligetben elmondta, hogy a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot. Egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Baloldalinak lenni azt jelenti, "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét - fogalmazott.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP szintén a Városligetben várta a szimpatizánsokat, ahol Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes is béremelést követelt. Kiderült, a párt csökkentené az alacsonyabb jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, amely az átlagbér szintjén keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke viszont a Szabadság téren követelt általános bérfelzárkóztatást és többkulcsos személyi jövedelemadót. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányfő a kvótanépszavazással "keletre, Putyinhoz vezetné az országot".

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője hosszú évek után idén végre együtt majálisozott a Városligetben. A Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.

A MoMa az Ötvenhatosok terére, az Időkerékhez várta azokat, akik velük együtt akarták "kiröhögni a NER rendszerét". Meghívójukban úgy fogalmaztak: "A proli-diktatúra megvéd minden Nertársat! Felszabadítjuk a szellemet a palackból, a jövő helyére az új múlt kerül. Kerül, amibe kerül! Világ Populistái Egyesüljetek!"

Jobbikos "néppártos" gyalázkodás
"Iráni homoszexuális párral is találkoztunk. Iráni homoszexuális pár is jött. Kell ez nekünk?" Az Index tudósítása szerint ezzel Toroczkai László, a Jobbik újdonsült alelnökjelöltje riogatta saját közönségüket szombaton a a Hajógyári-szigeten, ahol két napos "nemzeti majálist" tartott a párt. Ásotthalom polgármestere szerint a vallásos migránsok iszlám kalifátussá tennék Európát. A nem vallásosak a liberalizmus miatt jönnek, mert az unióban itt úgy lophatnak, hogy nem vágják le a kezüket érte. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója ezeket vélhetően a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodás jegyében mondta.Szerző

Ujhelyi: tömegeket vert át a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.05.01. 23:32
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Orbán Viktor miniszterelnök a 2010-es, "földindulásszerű" választási győzelme utáni századik napon azt mondta: az elmúlt napokban "létrejött a politikai alap, amelyre fel lehet építeni azt a felépítményt, amely egymillió új munkahelyet jelent a következő években." De beszélt a Fidesz despotikus elnöke a munka becsületéről, a munka alapú társadalom megteremtéséről, teljes foglalkoztatottságról is - emlékeztet Ujhelyi István, az MSZP alelnöke közleményében.

Ehhez képest hat év alatt csak becstelenség, lopás alapú politikai rendszer és a baráti-rokoni kör teljes foglalkoztatottsága valósult meg. A beígért és biztos munkahelyek pedig valójában külföldön várják a fiatalokat. Aki tisztes megélhetést, kiszámíthatóbb jövőt és korrekt viszonyokat akar, többségében távozik Magyarországról. Az elmúlt években tízszer annyi szakember vándorolt ki hazánkból, mint ahányan a helyükre érkeztek. A kivándorlók nagy része fiatal diplomás, a kormányváltás után kivándorlók csaknem nyolcvan százaléka negyven év alatti. Naponta három orvos és két ápolónő hagyja el az országot és keres magának munkát külföldön. Sokkoló, de a 34 év alatti férfiaknak több mint háromnegyede gondolkodás nélkül elmenne külföldre munkát vállalni, ha felkínálnának neki egy jó lehetőséget. Csak tavaly annyian mentek el az országból, ahányan Salgótarjánban laknak.

A Fidesz átverte a tisztességes munkából megélni akaró tömegeket. Ha az Európai Unió nem garantálná a határok nélküli szabad munkavállalás lehetőségét, a beszorított százezrek már bizonyosan rágyújtották volna Orbánra az országot. Ezért is jobb neki, ha az aktív, tenni tudó és akaró fiatalok inkább messzire mennek. A Fidesznek nem hiányoznak. Magyarországnak annál inkább.

A mai napon nem csupán a (külföldi) munkát ünnepeljük, de hazánk tizenkét évvel ezelőtti uniós csatlakozását is. A napot, amelyre generációk vártak, és amely új időszámítást, lehetőséget hozott.  Bicskanyitogató, ahogyan a jelenlegi kormányfő minden eszközzel tépi ezt az európai közösséget, közben milliárdos forrásokat nyalábol fel tőle a legszűkebb bizalmi körének. A Fidesz habzsoló elitje tulajdonképpen a dolgozó magyar emberekből és az Európai Unióból dőzsöl pofátlanul. Eközben előbbit megveti és megalázza, utóbbit elveti és meggyalázza. Magyar tragikomédia zajlik, nevetni való poén nélkül.

785 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvankilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - zárta sorait az EP-képviselő.

Szerző

Szanyi: másfélszeres a "kizsákmányolási ráta"

Publikálás dátuma
2016.05.01. 23:29
FOTÓ: Népszava
Május 1. nemcsak a hagyományos 'munka ünnepe', hanem az EU-hoz történt csatlakozásunk évfordulója is. 2016-ban ráadásul épp anyák napjára esik, ezért a baloldal számára idén háromszorosan is fontos nap a mai - írta Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő közleményében.

"Mindenki munkásnak tekinthető, akik bérből és fizetésből élnek. Sajnos Nyíregyházán, és az ország más pontjain is jellemző, hogy a fizetések értéke lefelé csúszik, de a megélhetés költségei folyamatosan emelkednek. Magyarországon bő másfélszeres az úgynevezett "kizsákmányolási ráta". Ez azt jelenti, hogy a nyugati melósok lényegesen többet kapnak a termelt profitból, mint hazai sorstársaik. Ha itthon a nyugati logika szerint kapnák meg a fizetéseket a munkások, akkor a minimálbér is könnyűszerrel lehetne a duplája a jelenleginek"

"A mostani szomorú helyzet egyik oka, hogy lényegében Magyarországról kipusztultak a szakszervezetek. Bár itt-ott mutatkoznak jelek az éledezésre, de becslések szerint mindössze 5%-os a szervezettségi ráta. A Magyar Szocialista Párt úgy fogja a közkapcsolatait megújítani, hogy annak első helyén a szakszervezetek szerepelnek." - hangsúlyozta Szanyi Tibor.

"Van egy különleges zamata a mostani elnökjelölti programomnak, mert olyan kérdéseket próbálok előtérbe hozni, amelyek a társadalmat nagyon is foglalkoztatják, a politika viszont háttérbe szorítja. Ez három pillér: egészségügy, oktatás, gyermekjólét. Ezek a területek a XXI. század sajátos biztonságának alapjai. A globalizációs folyamat mára oda jutott, hogy az emberek azt mondják: ha betegség esetében van remény a gyógyulásra; ha az oktatás rendben van, azaz mindenki léphet egy picit előbbre, mert ezáltal lesz munkája, tudása; és ha a gyerekeink ellátása is garantált, akkor a magyar és az európai emberek biztonságérzetének fundamentuma biztosított. Ugyanis ez a három pillér minden mást determinál." - emelte ki az MSZP-s politikus.

"Nagyon bízom abban, hogy az időjárás dacára mosoly lesz az emberek arcán." - reménykedett a szocialisták EP képviselője.

Végezetül a politikus felelevenített egy 1993-as május elsejét, amikor egy interjú során megkérdezték tőle, mit jelent számára Európa. Erre akkor azt felelte: "mosolygó gyermekarcok, kipihent emberek és hideg sör. Ez a mai napig helytálló" - zárta szavait Szanyi Tibor.

Szerző