Előfizetés

ORÖ-botrány - Az elnök Farkas Flórián strómanja

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.05.17. 07:02
FOTÓ: Népszava
"Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők eleve az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény sem engedi. Innentől kezdve egyedül az intézményhálózat volt, van és lesz, aki benneteket fog tudni foglalkoztatni törvényesen, biztonsággal" – a RomNet hírportál hozta nyilvánosságra azt a hanganyagot, amelyen a Farkas Flórián elnöksége idején gazdasági vezetőként dolgozó Bence Gáborné beszél arról, hogy az intézményhálózaton keresztül szerveznék ki az állami támogatást a volt vezető, jelenlegi miniszterelnöki biztos híveihez.

A felvételt az ORÖ két képviselője Vajda László és Lakatos Oszkár mutatta be. A roma önkormányzat képviselői szerint megbízási szerződések és irodabérlés jogcímen történtek a kifizetések. Olyan megyékben is költöttek ilyesmire, ahol az ORÖ-nek irodája sincs – állították.

„Balogh János, a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat elnöke strómanja Farkas Flóriánnak, aki végrehajtja mindazokat a feladatokat, hogy a költségvetést kiszervezzék, és a költségvetést Farkas Flórián és Bence Gáborné jóvoltából próbálják hasznosítani és felhasználni” – jelentette ki Vajda, hozzátéve: feljelentést tettek az ügyben, amelyben a RomNet szerint már az adóhatóság is nyomoz. „Az általunk megbecsült jogosulatlan kifizetések február–márciusra elérték az 50 millió forintos nagyságrendet, amely különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúját vonhatja maga után” – ezt már Lakatos Oszkár közölte.

Az állam évente mintegy 110 millió forintot biztosít a roma önkormányzatnak intézményfenntartásra – emlékeztettek a képviselők, majd lapunknak válaszolva elmondták: továbbra sem látni, hogy miből fizetik vissza a botrányos Híd a munka világába program 1,6 milliárd forintos támogatását a kormánynak. Vajda ugyanakkor hozzátette, nem csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tartoznak, hanem számos köztartozásuk is van, azokat szintén nem rendezték. Megírtuk: az Emmi részletfizetést engedélyezett az ORÖ-nek, a tárca a Népszava kérdésére közölte, amennyiben az ORÖ nem tenne eleget kötelezettségének, úgy a pénz behajtása -– ahogyan más adós esetében is -–, a NAV hatásköre.

Az ügyben bűnpártolás vétségének gyanúja miatt, ismeretlen elkövető ellen bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a feljelentéseiről elhíresült fideszes aktivista, Tényi István.

Földlicit - Csókosok előnyben

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2016.05.17. 07:00
Fazekas Sándor agrárminiszter rokonai is földhöz jutottak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Eddig két körben hirdettek meg állami földárveréseket, és most májusban jöhet a harmadik, egyben utolsó sorozat. A kormányzati propaganda ugyan a "Földet a gazdáknak" jelszóval hirdette meg az akciót, de a legjobb földek nem a kis, illetve a családi gazdaságokhoz kerültek, hanem többnyire kormánytagokhoz, fideszes politikusokhoz, valamint ezek rokonaikhoz, baráti köréhez.

Májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre – közölte Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján. A végeladásba már bevonják az köztulajdonban lévő gyümölcsösöket és halastavakat is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János közölte, hogy egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz. Így várhatóan az év közepére befejeződik az állami földek privatizációja. legalábbis egyelőre.

Az eddigi árverésekből 240 milliárd forint bevétele származik az államnak és 10 ezer gazda vásárolt összesen 180 ezer hektár földet. Ezt a hatalmas összeget az agráriumból vonták ki ami nagyon hiányzik majd a fejlesztésekből - vonta meg az eddigi földprivatizáció mérlegét lapunk érdeklődésére Gőgös Zoltán.

Ugyanakkor Gőgös Zoltán megemlítette, például L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége Vass Eszter, aki a Velencei-tónál, a nyilvános árverésen, 225,2 millió forintért vásárolt meg egy több, mint 197 hektáros területet. Korábban, decemberben a fitness edzőként tevékenykedő asszony 21,5 millió forintért vásárolt meg egy 34,4 hektáros birtokot Nadapon, a hektáronként átlagosan 1,5 millió forintos ár helyett 617 ezer forintért, akkor, amikor a szomszédos Velencén majdnem 3 millió forintot kóstált egy hektár termőföld.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, szakpolitikusa a Népszavának elmondta: Fazekas Sándor agrárminiszter unokaöccse, Bekecs Mátyás még ennél is "szerencsésebb" volt, mert 50 hektárt vett 9,5 millió forintért, vagyis hektáronként 186 ezer forintért jutott állami földekhez. Ha az új tulajdonos az uniós területalapú támogatás hektáronkénti 65-67 ezer forintja mellé még az agrár környezetgazdálkodási forráshoz is hozzájuthat, évente akár 5 millió forintot is kaphat, akár évi egy kaszálással. Így alig két év alatt megtérülhet a befektetése.

Fazekas Sándor agrárminiszter rokonai is földhöz jutottak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Fazekas Sándor agrárminiszter rokonai is földhöz jutottak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Az ellenzéki politikus hozzátette, az első körben árverésen értékesített állami földek mintegy 30 százalékát kormánytagok, fideszes politikusok, illetve rokonságuk, vagy a hozzájuk köthető személyek vitték el. Ezek gyakran 100 hektáros, vagy annál is nagyobb méretű birtokok voltak.

Hosszabbított határidő
Jóváhagyta az Európai Unió, hogy Magyarország meghosszabbítsa az idei egységes agrár- és vidékfejlesztési támogatási kérelmek beadási határidejét. Így a kérelmeket május 17-e helyett május 23-ig lehet szankciómentesen beadni a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), közölte Gyuricza Csaba elnök. A kifizetések ütemének tartása érdekében Magyarország csak rövid haladékkal él. Az októberi előlegfizetést kockáztatná a határidő túlzott módosítása - mondta az MVH elnöke.

A kormánypropaganda szívesen emlegeti, hogy több mint 10 ezren vásárolhattak állami földeket, csakhogy a többség 3 hektár alattit - ezekre nem is kellett licitálni- vagy 3-5 hektárosokat. Egyébként ez a kör adja az állami föld vásárlóinak 70-80 százalékát, miközben ők a meghirdetett területek alig 20 százalékához jutottak hozzá.

Az ellenzéki pártok és civil szervezetek folyamatosan tiltakoztak az állami földek privatizációja ellen. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka - magasabb arány ez, mint a boltzár ellenzőké volt!- szintén nem értett egyet az állami földek eladásával - jegyezte meg Gőgös Zoltán. A szocialista szakpolitikus megemlítette: a meghirdetett állami földek hozzávetőleg egyharmadára nem akadt érdeklődő és legalább ekkora mértékben a kikiáltási áron, licit nélkül vették meg az árverésre kijelölt területeket.

Maga a rendszer is úgy lett kialakítva, hogy a fideszes érdekkörök kaparinthassák meg a kinézett állami birtokokat, de ahol már a törvény szerint nem szerezhetnek több földet a személyenként 300 hektáros korlát miatt, ott viszont más se licitálhasson - javasolta Sallai R. Benedek. Például a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a családja kimerítette a a megengedett birtok nagyságot, ezt követően Törökszentmiklóson a magas hektáronkénti árak riasztották el a lehetséges versenytársakat.

Hasonló okok, a területnagysági korlát túllépése, miatt függeszthették fel a Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor főkegyeltjeinek egyike, által bérlet állami földek árverését aznap délután, amikor néhány órával korábban a felcsúti polgármester állítólag véletlenül találkozott egy luxus hotelben Bitay Márton Örssel, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával - emlékeztetett Sallai R. Benedek. Az LMP szakpolitikusa szerint az is sokat mondó tény, hogy a Csányi Sándor OTP bankvezér és nagyvállalkozó által bérelt állami földeket meg sem hirdették. Viszont az Orbán Viktorral ellenséges viszonyba került Simicska Lajos bérelte földek kikiáltási árát egyre lejjebb vitték, hogy minél több földet húzzanak így ki a nagyvállalkozó talpa alól.

Az állami földek privatizálásával nem csak az a baj, hogy a kormány a legértékesebb állami vagyontól igyekszik megszabadulni, hanem az is, hogy így jelentős részben a nagybirtokok gyarapodtak, gyarapodnak tovább, ami tovább csökkenti az élő munka igényt, a foglalkoztatást vidéken - figyelmeztetett Sallai R. Benedek. Ez az egész állami földárverés elsősorban a "jó barát kapitalizmus" hűbéri rendszerének kiépítését szolgálja, az uniós támogatások, közbeszerzések intézéshez hasonlóan - vélte az ellenzéki országgyűlési képviselő. Szerinte az Orbán-rezsim azt teszi, ami minden bukás előtt álló rendszernél tapasztalható: a politikai hatalmat totális gazdasági hatalommá igyekeznek átalakítani.

A kormány célkitűzése továbbra is a magyar családi középbirtokok megerősítése – hangoztatta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kedden Budapesten, a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Bitay Márton Örs közölte: a mintegy 700 eladásra kijelölt állami tulajdonban lévő föld árveréseit, amelyeket május 19-re hirdetettek meg, május 30-ra tették át, mert a jogászok között vita volt a határnapszámításról, hogy mikortól lehet meghirdetni azokat. A további viták megelőzése érdekében döntöttek az áthelyezésről. Az államtitkár megjegyezte: ebbe a körbe tartoznak Mészáros Lőrinc által használt földek is.

Hozzátette: a kormány továbbra is értékesít állami földterületeket, mert tovább szeretné erősíteni az agrárközéposztályt, és annak versenyképességét. Május 20-án folytatódnak az árverések. Ez összesen mintegy 60 ezer hektár állami termőföld értékesítését jelenti a harmadik eladási körben – mondta az államtitkár.

A trükköző Mészáros
Két Mészáros Lőrinc is létezik a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint. Az eddig nem ismert névrokon a magyarázat arra, hogy a felcsúti polgármester nevére miért vásárolhattak a megengedettnél sokkal több, 11 területen összesen 400 hektárnyi állami földet – állította Bitay Márton a Hír Tv-nek. Az államtitkár elárulta: „A két név, ugye nem nagyon ritka névről van szó, két különböző személyt takar. Erről beszélgettünk egy hónapja, csak azt nem sikerült kiszűrni az egyébként nyilvános, az NFA honlapján fent lévő adatbázisokból, hogy két teljesen más születési évről és két teljesen más anyja nevéről beszélünk." A két azonos címen bejelentett személy közül az egyik - következtették ki a sajtó munkatársai - így nem lehet más, mint a felcsúti polgármester 23 éves fia. Vagyis az idősebb Mészáros így játszotta ki a korlátozó rendelkezéseket.

Börtönszigetre utazott Áder János

Első világháborús magyar katonák tiszteletére emlékművet avat az olaszországi Asinara szigetén kedden Áder János államfő és Simicskó István honvédelmi miniszter. A köztársasági elnököt kétnapos útjára elkíséri felesége, Hercegh Anita is - tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A Szardínia melletti egykori börtönszigeten több ezer, az első világháborúban hadifogságba esett magyar katona raboskodott és halt meg.  Az államfő hivatalos látogatása során felkeresi az első világháborúnak a szigeten még megtalálható emlékhelyeit.  

A magyar közvélemény előtt hosszú időn át teljesen ismeretlen börtönszigeten több ezer magyar katona raboskodott. Őket "Asinara szellemkatonái" néven is ismeri az utókor - áll a  KEH tájékoztatásában. 

A köztársasági elnök látogatása alatt Stintino városában megtekinti Az osztrák-magyar hadifoglyok élete és halála Asinara szigetén - egy humanitárius katasztrófa című tudományos és történeti kiállítást, majd az egykori börtönszigeten felavatja az itt raboskodó és elhunyt magyar hadifoglyok tiszteletére emelt emlékművet, egy sziklába vájt magyar, illetve olasz nyelvű emléktáblát.     

Áder János ezt követően felkeresi a szigeten található magyar kápolnát, lerója tiszteletét az olasz táborőrök sírjánál, majd koszorút helyez el az úgynevezett csontkamrában, ahol hétezer hadifogoly, köztük több száz névtelen magyar áldozat földi maradványait őrzik. Az államfő és kísérete megtekinti az egykori táborhelyek, a kápolnarom és a halálmars emlékmű fennmaradt részeit is.