Kenderesi Tamás titkai

Publikálás dátuma
2016.08.25. 07:51
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Kenderesi Tamás váratlanul robbant be az úszás élvonalába. Ám nemcsak kiváló teljesítményével, a 200 méteres pillangóúszásban szerzett bronzérmével, hanem eredeti nyilatkozataival is felhívta magára a figyelmet.

A sportolóval a SYMA csarnokban tartott fogadás alkalmával beszélgettünk. A decemberi térdműtéte után kevesen gondolták volna, hogy ekkora sikert arat, s fiatal kora ellenére egy pillanatra sem tűnt megilletődöttnek. "Mondjuk azt, hogy az utóbbi fél évben tudtam ennyire lazává válni. Beléptem a felnőttek mezőnyébe, ez hozta ki belőlem, hogy kicsit felszabadultabb legyek, mint a többiek. A műtét után fel kellett állni, szó szerint, az egy nagyon kemény időszak volt."

Elmondta, hogy az elmúlt fél év munkájából és a Rióban szerzett benyomásokból is a jövőben is építkezni tud majd. "Az olimpia nagyon nagy tapasztalatszerzés volt számomra, de az Európa-bajnokság is fontos volt e tekintetben. Most már tudtam, hogy hol van a helyem, és hogyan kell leúszni a 200 pillangót. Úgyhogy szerintem ez egyre jobb és jobb lesz."

Kenderesinek fogalma sincs miért őrül meg érte egy egész ország, azonban élvezi a szurkolók szeretetét. Noha semmiképp sem akart hazatérni anélkül, hogy Michael Phelps egy lapra leírja neki kedvenc idézetét - ami egyébként az amerikai sportolótól származik -, végül mégsem sikerült ezt kiviteleznie. "Muszáj volt hazajönnöm. Sajnálom, hogy így alakult. Phelps tudta már, hogy ki vagyok, ami nagyon jó érzés volt. Megbeszéltük, majd beszélünk a versenyek után, de sajnos ez nem sikerült. Ám a jövőben mindenképpen megpróbálok kapcsolatba lépni vele" - mondta.

Egyelőre azonban a "The more you dream the more you achieve", vagyis a "Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el" idézet nem kerül fel a 19 esztendős úszó testére, szeptember 6-án viszont az ötkarikás játékok logóját magára varratja.

Városnézéssel kapcsolatos élményeiről azonban hiába faggattuk, ugyanis nem hagyta el az olimpiai falut. "Nem voltam a városban a közbiztonság miatt. Nem akartam, hogy eladják a vesémet. Viszont voltam vízilabda meccsen, a magyar-brazilon, amin szerencsére nyertünk. Azt nagyon élveztem. A többi programon nem voltam, a faluban töltöttem inkább az időmet, megnéztem, mi újság ott. Megvolt az olimpiai 'feelingje', viszont a szállást nem nevezném különösen jónak, úgyhogy azon azért látszott, hogy nem lett időre kész."

Hosszú Katinkával ellentétben egyelőre elkerüli az uszodát, az elkövetkezendő napok pedig pihenéssel telnek Kenderesi számára. Hétvégén barátnőjével és családjával nyaralni megy Horvátországba, Porecbe, amit már nagyon vár. Édesanyja ráadásul egy örömhírrel fogadta, ugyanis kisöccse fog születni.

Szerző