Előfizetés

Flóri szabadságon, Rasi magánúton

Publikálás dátuma
2016.09.01. 22:00
Népszava fotó
Személyeskedő humorizálásba fulladt a 61. Kormányinfó, amelyen Farkas Flórián hollétére, de más égető kérdésekre sem adott valódi választ a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János kancelláriaminiszter maratoni sajtótájékoztatóján ezúttal csak annyira futotta, hogy majd "összehozza" a szerinte csupán képviselői szabadságát töltő Farkas Flóriánnal a Népszavát, a miniszteri biztostól ugyanakkor ő már kielégítő válaszokat kapott. Lázár kérdésünkre hevesen tagadta, hogy Orbán Ráhel vagy a kormányfő bármely más rokona akár energiapolitikai, akár más, például turisztikai ügyekben valaha is képviselte volna a magyar államot, s szerinte ez "soha" nem is fordulhat elő a jövőben sem.
MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Állandóan ezzel üldöznek. Ha akarja, bemutatom önöket egymásnak - "humorizált" Lázár János tegnap kérdésünkre, hol van Farkas Flórián? A Miniszterelnökséget vezető minisztert azután próbáltuk meg érdemi válaszra bírni, hogy a múlt héten, immár többedszer hárította el az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egykori, súlyos korrupciós gyanúba és számos egyéb büntetőjogi botrányba keveredett vezetőjét érintő kérdéseket. Lázár múlt héten azt mondta, csak arra tudja biztatni a sajtó képviselőit, hogy bátran keressék hivatalában Farkast, mert ő igenis választ fog adni, ahogyan a múlt héten a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) kérdéseire is válaszolt. Azóta azonban a fideszes képviselőt, aki egyúttal miniszterelnöki biztos is, sem frakciójánál, sem pedig állami hivatalában, az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) nem értük el, sőt, egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ a Miniszterelnökségtől sem.

Tegnap a kancelláriaminiszter azt állította, tesz lépéseket az ügyben, sőt, "ha akarja, én szívesen összehozom magukat" - fogalmazott. Megígérte, beszélni fog a képviselőtársával, hogy álljon rendelkezésre. Farkasnak nagyon is lenne ugyanis mire válaszolnia, főként hogy nem nyilvánosan a stratégiai kormánykabinetnek már beszámolt az őt érintő, "jól és rosszul menő" ügyekről. Ezt szintén Lázár kottyantotta el tegnap, kifejtve: a romák hazai helyzetétől fogva szó esett az OLAF-vizsgálaton át mindenről, "jó hangulatú beszélgetés volt". Lázár úgy gondolja, Farkas azért "tűnik" elérhetetlennek, mert "normális képviselői szabadságát tölti a parlament őszi ülésszaka előtt", de a jövő heti Fidesz-frakcióülésen úgyis találkoznak, s ott majd beszél vele arról, hogy "a sajtónak kielégíthetetlen étvágya van, ami a találkozást illeti". Miután felhívtuk a figyelmét, hogy leginkább jogos állampolgári kérdésekről, s nem étvágyról van szó, azt állította, hogy ő már minden kérdésére kielégítő választ kapott Farkastól, ám e válaszokat nem tárta a nyilvánosság elé, csak megismételte: "minden el fogok követni, hogy a Népszava és Farkas Flórián megtalálja a közös hangot".

Farkas hetek óta nem reagál a személyét érintő botrányos ügyekre, így máig nem tudni, mi van azzal az 1,6 milliárd forinttal, amit Farkas elnöksége alatt tüntetett el a roma önkormányzat a botrányos Híd a munka világába nevű programon keresztül. Az Emmi már régóta követeli vissza a pénzt, de hogy miből és mikor fogja előteremteni a súlyos milliárdokat az ORÖ, arról egyelőre nem tudni.

"Magánutakkal nem foglalkozunk"

Soha - mondta el többször is kérdésünkre Lázár, van-e tudomása arról, hogy Orbán Ráhel, a férje, Tiborcz István, vagy a miniszterelnök bármely más rokona valaha, bárhol a világban az állam nevében tárgyalt-e. A kancelláriaminiszter kijelentette: Orbán Viktor családtagjai közül senki sem tárgyal állami meghatalmazással. "Hogy képzelik, föl se merül ennek a lehetősége. Azt teljesen más kérdés, hogy vannak olyan országok, ahol teljesen bevett formula, hogy a kormányfők családtagjait meghívják egy kávéra", ám szerinte a magyar miniszterelnök ügyel ezekre a kérdésekre. Ugyanakkor Lázár szerint nem meglepő, hogy ha Bahreinben megtudják, hogy Orbán lánya odalátogat, szívesen fogadják diplomáciai kávézásokra (csokizásokra - a szerk.), hiszen Lázár szerint "a kormányfő ismert az egész világon. Aki a mai világban több mint tíz évet lehúz miniszterelnökként, annak igenis van súlya. Az igen nagy elismertséget élvez, hogy valaki megnyer három választást, és elveszít párat. Bahreinben vélhetően ismerik Magyarországot és ismerik Orbánt, így természetes, hogy az ő országukban bevett formula szerint meghívják az általuk tisztelt állami vezető rokonát" - fogalmazott. Az Orbán reputációját érintő magyarázat egyébként éppen ott bicsaklik meg, amit Lázár maga is többször kiemelt: "az, hogy ez a hatóság úgy érzi, hogy az ő megítélésüket segíti, hogy kitesznek egy képet arról, hogy ott járt náluk Orbán miniszterelnök felesége, jól mutatja, hogy erősíteni kívánták a látogatás jelentőségét". Ugyanakkor szerinte, egy keleti állami vezetőnek a gyereke itt tanul Magyarországon, akkor azt természetes, hogy Orbán is meghívja egy kávéra.

Előzetesen Lázár már a Népszabadság kérdésére is azt állította, "sem nekem, sem a kormánynak nincsenek információi senki magánútjáról. Magánutakkal nem foglalkozunk". Arról, hogy Garamvölgyi Balázs konzul miért volt akkor ezen a találkozón, azt mondta, hivatalos épületbe hívták be Orbán Ráheléket, ezért lehetett jelen a konzul. Ami pedig a látogatásról kiadott helyi közleményt, illetve azt illeti, hogy a miniszterelnök lánya a magyar államot képviselve tárgyalt volna Bahreinben, Lázár azt mondta: "volt ott egy kis dicsekvés, hogy ott járt. Keleti mese és keleties nagyotmondás, ennyit tudok erről mondani."

Ahogyan korábban, a 444 alapján beszámoltunk, 2015 szeptemberében Orbán Ráhel és Tiborcz István Bahreinbe látogatott, ahol a helyi Olaj- és Gázügyi Hatóság vezetőivel tárgyaltak energetikai kérdésekről - derült ki a hatóság oldaláról. A hír megjelenése után Orbán Ráhel közleményt adott ki, amelyben azt írta, a kirándulás magánút volt, az utazás költségeit ők állták, minden más ezzel kapcsolatos állítás hazugság. A fotókon látható, a megbeszélésen szintén részt vevő Garamvölgyi Balázs, Magyarország tiszteletbeli konzulja először azt állította, hogy nem emlékszik a látogatásra, végül részletesen mesélt arról is, hogyan zajlott le Orbán lányának bahreini útja. Garamvölgyi szerint a hatóság honlapjára csak a hivatal alkalmazottainak rutineljárása miatt kerülhetett ki olyan közlemény, amely szerint Ráhelék energetikai ügyekről beszéltek. Ez utóbbi közlést szerdára megváltoztatták: javították a leírásban Orbán Ráhel pozícióját Orbán feleségéről a lányára, kikerült a szövegből az olajügyi tárgyalásos rész is.

Lázár magyarázkodásának azonban némileg ellentmond, hogy noha Orbán Ráhel valóban soha, semmilyen állami tisztséget nem viselt, ahogyan most sem, neve folyamatosan felmerül kormányzati döntések, intézkedések kapcsán. Az idén februárban például ott volt azon a zártkörű rendezvényen, amin Rogán Antal a turizmus irányításának átalakítását ismertette. Ugyanebben a témában tárgyalt Budapesten a magyar kormány legkedvesebb török üzletemberével, Orbán személyes jó barátjával, a több mediterrán országban üzemelő kereskedőház és a magyar konzulátusnak helyt adó irodaház tulajdonosával, Adnan Polattal a fővárosi Gresham-palota teraszán, ahogy arról a Magyar Narancs beszámolt. Sőt, ki tudja, milyen, de nyilván nem állami minőségben jelen volt akkor is, amikor apja 2014-ben kihirdette, hogy Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek egy részét.

Maratoni döntéshozatal, maratoni ködösítés
- Orbán Viktor jövő hétfőn Belgrádban tárgyal, kedd-szerdán a V4-ek miniszterelnöki találkozóján vesz részt, hogy kialakítsák, mi lesz az együttes álláspont a szeptember 16-i, pozsonyi uniós csúcson,
- A hét második felében megkezdődik a Fidesz-KDNP közös frakcióülése Balatonfüreden, a megbeszélést szerda este a kormányfő előadása nyitja
- Az Országos Széchenyi Könyvtár tízmilliárd forintos támogatást kap informatikai fejlesztésére
- A kabinet 4,4 milliárd forintot biztosít a Normafa rehabilitációjára
- "Olimpia tekintetében erőtől duzzadónak tűnt Orbán Viktor" - reagálta Lázár a budapesti olimpia pályázat esélyeit firtató kérdésre. Hozzátette, Orbán "jól tájékozott optimista", és szóba sem került a pályázat visszavonása
- Nem a kormányon múlik a 3-as metró felújításának elindítása - állította Lázár, hozzátéve, ez a főváros felelőssége, de szerinte biztos, hogy 2016-ban nem kezdődnek meg a munkálatok, mert még a közbeszerzési eljárást sem folytatták le. Korábban Tarlós István főpolgármester arról beszélt, a közbeszerzés kiírását a kormány késlelteti.
- "A magyar kormány nem tervezi, hogy helytálljon Mengyi Rolandért" - mondta Lázár a Voldemort Nagyúrként híressé vált fideszes képviselő ügyéről, amelyben még zajlanak a vizsgálatok, de a miniszter szerint anyagi kár nem történt, mert nem volt kifizetés, "csak lopáskísérlet".Pénteki menü: 26-30 fok, futó záporokkal

Publikálás dátuma
2016.09.01. 20:51
Thinkstock illusztráció
Pénteken már több felhő zavarhatja a napsütést, a legtöbb felhő az ország északi, északnyugati vidékein valószínű, ott egy-egy futó zápor, esetleg gyenge zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül. Hajnalban 8-13, napközben 26-30 fok várható.

Szombaton a napsütést inkább csak fátyolfelhők zavarhatják, csapadék, jelentős légmozgás ezen a napon nem valószínű. Friss lesz a hajnal, délutánra a legtöbb helyen pedig 27 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap a napos-fátyolfelhős időben a délutáni órákra az ország nagy részén már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A délnyugati szél a Dunántúlon és északon megélénkülhet. Hétfőn záporokkal, zivatarokkal, megerősödő széllel hidegfront érkezhet.

10 milliárd a Kliknek - Hadházy szerint valami bűzlik

Publikálás dátuma
2016.09.01. 20:39
Népszava fotó
Az átalakuló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kialakítására elköltött 10 milliárd forint felhasználását bírálta csütörtök sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Értelmezhetetlen a két éven át futó Köznevelés az iskolában program számos eleme és költsége, egyebek mellett a bérköltségekre kifizetett 2 milliárd forint, illetve a mérnöki szakértői díjakra fordított ugyanekkora összeg, ahogy az is, hogy, a Klik 1,5 milliárd forintot költött szellemi termékek létrehozására, további 500 milliót pedig projektmenedzsmentre - sorolta az aggályos költekezéseket a politikus, aki azt is közölte, hogy kikérték a központ szerződéseit, amelyek közül több - érdekes módon - nem található meg a Közbeszerzési Értesítőben. 

Hadházy Ákos számos tételt ítélt vérlázítónak és megmagyarázhatatlannak, köztük azt is, hogy a nagy számú ingatlannal rendelkező intézmény két év alatt 40 millió forintot költött irodaház bérlésére. Jól járt a Microsoft Hungary Kft. is - tette hozzá -, amely 340 millió forintot kapott szoftverfejlesztésre, 228 milliót rendszer bevezetési tanácsadó szolgáltatásra,  integrációs szakértőt pedig 77 millió forintért kölcsönzött a Kliknek.    A projekt végén nyolc tanulmány született, ezek közül többen fedezhetők fel azonos tartalmak. 

Az LMP a korrupció megfékezése érdekében nyomozó bírákra bízná az ügyészség ellenőrzését, de szélesítené a feljelentők jogait is, a többi közt a fellebbezés lehetőségével - közölte a párt társelnöke.