Előfizetés

Aláírásgyűjtés Orbán lemondatásáért

Publikálás dátuma
2016.09.10. 19:28
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
A DK a hét elején 1700 kitelepülésen kezdte meg az országos népszavazási kampányát. Szombaton pedig elindult a párt aláírásgyűjtése is, amelynek célja Orbán lemondatása a sikertelen népszavazás után.  

A népszavazás Orbán rendszeréről szól. Orbán legfontosabb politikai ügyéről kell majd szavaznunk, amiben ő maga kezdeményezett népszavazást. Ha a népszavazás érvénytelen lesz, azzal Orbán legfontosabb politikai ügye bukik el. Ez pedig egyet jelent Orbán bukásával - írja a párt az aláiras.dkp.hu oldalon.

Ha a feltett kérdésre, hogy Egyetért-e azzal, hogy Orbán Viktornak le kell mondania, ha a kormány által kezdeményezett októberi népszavazás érvénytelen lesz? igennel válaszolna, az "ívet" akár a Facebook-on is aláírhatja. 

A nap híre: Kövér László felavatta a magyar huszár szobrát

A magyar huszár és a lengyel ulánus Przemyslben felavatott szobra a magyar-lengyel sorsközösségtudatnak, fegyverbarátságnak, szolidaritásnak kíván emléket állítani - ezt mondta Kövér László a délkelet-lengyelországi Przemyslben elhangzott beszédében, ahol Marek Kuchcinskivel, a lengyel szejm (alsóház) elnökével közösen felavatták a két szobrot.

A magyar házelnök hangsúlyozta, hogy Przemysl, az ottani páncélerőd, ahol az első világháborúban, 1914 szeptembere és 1915 márciusa között több mint százezer, többségében magyar katona harcolt a várost bekerítő orosz túlerővel szemben, a magyaroknak a haza védelmében hősies elszántsággal folytatott küzdelmének egyik történelmi jelképe. Áldozatukra emlékeztet a budapesti Margit híd budai hídfőjénél álló oroszlános emlékmű.

Jelképes, hogy az Egyesült Államok könnyűlovasságának megalapítója egy magyar huszárezredes, Kováts Mihály és egy lengyel gróf, Kazimierz Pulaski voltak, az amerikai hadtörténet ma is őrzi nevüket - emlékeztetett Kövér László. Nem véletlen, hogy a magyar és a lengyel nyelvben a huszár, vitéz és kard (lengyelül: huzar, witez, kord) szavak hasonlóak. 

"De nemcsak szavaink, hanem történelmi tapasztalataink, értékrendünk, életfelfogásunk, lelki alkatunk, jellemünk is nagyon közel állnak egymáshoz" - avatta be gondolataiban hallgatóságát Kövér László, aki arra kérte Przemysl városát, fogadja a Magyarország által neki adományozott huszárszobrot olyan szeretettel, amilyennel azt a magyarok adják neki.

Így toborozzák a határvadászokat

Publikálás dátuma
2016.09.10. 18:23
MTI Fotó: Mohai Balázs
Több lehetőséget is kihasználva, így zajlik a határvadász-toborzás a fővárosi Hungexpón megrendezett Drónverseny & Robotika Show-n is. Az első képzési csoport novemberben kezdheti meg a tanfolyamot, legkorábban pedig 2017 májusban állhat szolgálatba.

Az életvitelét is ellenőrzik annak, aki határvédő rendőrnek jelentkezik - ezt  Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok közölte, amikor elkezdték toborozni azt a háromezer rendőrt, akit a határőrizet megerősítéséért akarnak szolgálatba állítani. Pozsgai Zsolt hangsúlyozta, hogy az ország bármely területéről lehet jelentkezni. A szigorú feltételrendszer oka, hogy a kiképzett határvadászok fegyvert kapnak majd. "Teljes értékű rendőrökké" válnak, intézkedési jogosultsággal - szögezte le a dandártábornok.

Országosan 321 pályázat érkezett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határvadász képzésére péntek estig a szeptember elsejei meghirdetés óta - ezt már ma mondta el a hajdan köz-, ma már állami televízióban Pozsgai Zsolt. A rendőr dandártábornok közlése szerint  a legtöbb pályázó Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből érkezett. Mindeközben összesen 2880 érdeklődőt tájékoztattak a pályázat részleteiről telefonon, elektronikus úton és a Facebookon. Az első képzési csoport novemberben kezdheti meg a tanfolyamot, legkorábban pedig 2017 májusban állhat szolgálatba.