Bajnoki szünetről vitáznak az NB I-ben

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:50
Október első hétvégéjén Magyarországon üresek maradnak a stadionok, ugyanis nem rendeznek bajnoki fordulót FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az év hetedik, nyolcadik hónapjában startoló európai labdarúgó-bajnokságokat az őszi idényben több alkalommal szüneteltetik hosszabb-rövidebb ideig a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezői miatt. Hazánkban Bernd Storck szövetségi kapitány kérésére augusztus és szeptember végén is bő két héttel a következő kvalifikációs mérkőzés előtt leállt a bajnokság, a válogatott érdekében hozott változtatást – s vele egy üres hetet – azonban nem minden klub háza táján fogadták kitörő örömmel. Az utóbbi hetek hangzatos nyilatkozatai után megkerestük az élvonalbeli egyesületek képviselőit, hogy megtudjuk, ők mit gondolnak.

„Nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott a szeptember elején kezdődő világbajnoki selejtezőkön. (…) A magyar szövetségi kapitány dolgát nehezíti az a tény is, hogy a magyar játékosok – a klubcsapataink kupaszereplésének következményeként – rendkívül kevés nemzetközi iramú és színvonalú mérkőzést játszanak. Ez jelentősen csökkenti a válogatottunk nemzetközi versenyképességét.

A franciaországi Európa-bajnokság, és az azt megelőző összetartás bebizonyította, hogy alapos és tervszerű szakmai munkával viszonylag rövid idő alatt is fel lehet készíteni a válogatottat egy-egy sorozatra, a sikeres szereplés esélyével. (…) Kupacsapataink korai búcsúja miatt a szövetség gyors döntést hozott, és a csapat sikeres felkészülése érdekében a versenynaptár biztosította szűk lehetőségekhez képest a lehető legtöbb időt szeretné a válogatottak felkészítésére fordítani… (…) A szövetségi kapitány kérésére az OTP Bank Liga menetrendje az előzetesen jelzettekhez képest módosul” – részletek a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által augusztusban közölt határozatból.

„Helytelen és szakmaiatlan”

Az MLSZ-kommünikét követően a Storckot korábban éles hangon bíráló Honvéd-tulajdonos üzletember, George F. Hemingway egy interjúban bírálta a bajnoki szünetet. „Kapitális hibának tartom, hogy a vb-selejtező miatt háromhetes szünet volt a bajnokságban. Egyrészt a kerettagok többsége külföldi klubhoz tartozik. Másrészt a hazaiak kiesnek a meccsrutinból. Harmadrészt a pauza bevételkieséssel jár, és a magyar futballban nincs annyi hozam, hogy a klubok többsége akár kis összegekről is lemondjon.”

A kérdés kapcsán kerestük a kispesti klubot, a Budapest Honvéd részéről újabb indokokat soroltak a szünettel szemben. „Helytelen és szakmaiatlan a labdarúgó bajnokságot ilyen hosszú időre szüneteltetni, akármilyen megfontolásból. A szünet a bajnokság szempontjából rossz, azt leértékeli, a szurkolókat elkedvetleníti, és azt sugallja, hogy csak a válogatott szereplése fontos.”

Ám nem Hemingway és a Honvéd volt az egyetlen, aki a közelmúltban szót emelt az extra szünettel szemben, amelyből ráadásul a Svájc és Lettország elleni, október 7-én és 10-én lejátszandó találkozók elé, erre a hétvégére is jut. Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője egy hete a Videoton elleni mérkőzést követően kritizálta az élvonalbeli találkozó nélküli időszakot.

„Ami engem zavar, és némelyik találkozón egyedül szóvá is teszem – más lehet, hogy nem meri, vagy nem akarja -, hogy túl vagyunk a nyári felkészülési időszakon, és most jön megint egy három hetes szünet, amikor nincs mérkőzés, ez számomra érthetetlen. Nézzünk körbe a nagy bajnokságokban, hogy ott mi történne egy ilyen helyzetben, az edzők elkezdenének sztrájkolni, elképzelhetetlen, itt pedig lehetséges. Ilyen csak ebben a bajnokságban létezik.”

A Felcsúton rendezett Videoton-FTC mérkőzés után újságírói kérdésre a Videotont felkészítő Henning Berg mindkét „oldal” figyelembevételével fogalmazott. „A bajnoki szünetnek vannak pozitív és negatív oldalai is. Nyilván a nemzeti csapat szempontjából ez mindenképpen jó alap a felkészülésre, bár hozzátenném, hogy a légiósok közül sokan nem tudnak itt lenni azon az első héten, amikor a válogatott keret már együtt edz, s azok a játékosok, akik tőlünk ott vannak, nyilván fontos edzésekből maradnak ki.”

A válogatott mindenekfelett

„Nekünk nem probléma, az időt arra fogjuk felhasználni, hogy dolgozzunk” – válaszolta lapunk megkeresésére Michael Oenning, a 11 forduló után listavezető Vasas vezetőedzője. – Várhatóan két edzőmérkőzést játszunk: az elsőt a Vác ellen október 5-én, szerdán, míg a második még szervezés alatt áll. Ez idő alatt kisebb kerettel dolgozhatok, mivel kilenc válogatott játékosunk távol van, akik eltérő időszakokban nem állnak majd rendelkezésemre. Viszont ez édes teher számomra. Általában tizenhat játékossal dolgozunk majd, tehát e tekintetben minden rendezett módon fog működni – fogalmazott Oenning.

Noha Győrt és Miskolcot a Gyirmót és a Diósgyőr közötti öt bajnoki ponton túl ’majd 400 kilométer választja el egymástól, keleten és nyugaton is hasonlóképpen gondolkodnak a válogatott érdekében meglépett intézkedéssel kapcsolatban. A megkeresésünkre reagáló Demkó Norbert a DVTK részéről hangsúlyozta: „labdarúgó-válogatott sikeres szereplése mindennél fontosabb jelenleg, ezért a DVTK minden segítséget megad a szövetségi kapitánynak. Ez így volt a múltban és így lesz a jövőben is.”

A sajtófőnök kiemelte, Diósgyőrben büszkék arra, hogy a klub két labdarúgója is válogatott kerettag. - Többször napi két edzéssel készülünk a szünetben, valamint a csapat a napokban egy rövid összetartáson vesz majd részt. Egy edzőmérkőzést terveztünk – áll a Népszavának címzett válaszban.

Margitai Zoltán, a Gyirmót FC Kft. cégvezetője bízik Storckban, s a német szakember döntéseiben. „Ha ő úgy gondolja, hogy a válogatottnak ennyi összetartásra van szüksége, úgy egyetértünk döntésével, és maximálisan támogatjuk azt. Nyilván az egy héttel hosszabb szünetnek – hiszen két hét amúgy is lenne – van, aki nem örül, de be kell látni, hogy mindenkinek össze kell fognia a válogatott sikerei miatt” – fogalmazott. Margitai elmondta továbbá, hogy az első héten a pihenésre, a regenerálódásra és a szinten tartásra helyezik a hangsúlyt, míg azon a héten, amikor a válogatott Svájcot fogadja, a Gyirmót a másodosztályú Puskás Akadémiát látja vendégül a felkészülés jegyében.

Köszönet a kluboknak

Az U21-es kerettagokkal és a nemzeti tizenegy bő keretébe magyar kluboktól behívott futballistákkal jelenleg Telkiben készülő Storck kedden az edzőcentrumban tartott sajtótájékoztató alkalmával beszélt a válogatott előtt álló következő időszakról, egy gondolat erejéig azonban kitért az MLSZ-t ért kritikákra is. A nemzeti válogatott élére 2015-ben kinevezett szakember szerint a szünet az egész magyar futballt szolgálja. „Itt szeretném megköszönni a szövetségnek és a klubvezetőknek, edzőknek, hogy ismét lehetőség nyílik egy plusz hetet együtt készülnie a csapatnak, ez roppant fontos a játékosok fejlődése szempontjából” – zárta rövidre Storck a vitákat.

Kivételes magyar bajnokság
Thomas Doll igazát húzza alá a szomszédos pontvadászatok menetrendjének áttekintése is. Szlovákiában szombaton és vasárnap a 11. forduló következik. A Fortuna Liga augusztus végén sem szünetelt – igaz, az ország válogatottja nem is szerzett pontot az Anglia ellen vívott első vb-selejtezőn.
A hozzánk hasonlóan Eb-résztvevő szomszédok közül Ukrajnában, Romániában, Horvátországban és Ausztriában sem állt le a bajnokság augusztusban, mint ahogyan ezen a hétvégén sem fog, így ilyen tekintetben mindenképpen különleges, kivételes liga a magyar NB I.
Szerző

Sárgaságban szenvedő királyi gárda

Publikálás dátuma
2016.09.29. 00:00
Zidane bosszús lehet, a Real a végjátékban veszített pontokat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAURENCE GRIFFITHS
Emlékezetes mérkőzésen játszott 2-2-es döntetlent a Real Madrid a Borussia Dortmund otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójának keddi játéknapján. Bár a döntetlen nem rossz eredmény, Zinédine Zidane nagyon dühös volt a hajrában bekapott gól miatt.

Amolyan döntetlenspirálba került a Real Madrid: a királyi gárda kétszer remizett játszott a spanyol bajnokságban, a Villarreal majd a Las Palmas ellen, s a sorozat kedden, a Signak Iduna Parkban is folytatódott. Persze a spanyol bajnokságban, illetve a BL-ben elért döntetlen között a különbség óriási, hiszen a Dortmund mostanság elképesztő formában futballozik, így ez a döntetlen azért nem tragédia, mégis akad egy komoly tanulság a királyi gárda számára.

Lassacskán kiderül: nem is feltétlenül Modric, Kroos, vagy Ronaldo a legfontosabb láncszem, hanem az a Casemiro, akit Zinédine Zidane elődje, Rafa Benitez rendre a kispadon szerepeltetett. A brazil stabilitást adott a középpályának, s lehetővé tette mind Modric, mind Kroos számára, hogy minél többször merészkedjenek előre. Múlt szerdán a Real sorban 17. győzelmét szerezhette volna meg a bajnokságban, ám ekkor kezdődött el a döntetlenek sorozata – Casemiro nélkül. A brazillal Zidane együttese 20 meccsből 18-at nyert meg, ami 90 százalékos mérleg, nélküle viszont 12-ből hetet, négy döntetlen és egy vereség mellett.

Dybaláé a nap gólja
Több remek találat is született a keddi játéknapon, mégis a nap gólját Pablo Dybalának, a Juventus támadójának ítélnénk, aki együttese harmadik gólját szerezte a zágrábi Dinamo ellen, majdnem 30 méterről. Az apró termetű, 1993-ban született argentint többször hasonlították már honfitársához, Messihez, félő volt azonban, hogy örök ígéret marad. Idén azonban a torinóiak húzóembere lehet a szintén argentin Higuaín mellett.

Ez a Casemiro-adta biztonság hiányzott a Dortmund ellen is. Szó se róla, azért a Borussiával szembeni 2-2 aligha kerül fel a legutóbbi Bl-győztes szégyenfalára. Sőt, a Real nagyon is örülhetett annak, hogy az elképesztő tempót diktáló hazaiak nem szerezték meg már korán a vezetést. Aztán váratlanul a madridiak jutottak előnyhöz. Jött a híres-neves Real-kontra, melynek végén Bale zseniális sarkazását követően Ronaldo közelről talált a hálóba. A félidőt azonban nem tudta kihúzni gól nélkül a Real-védelem. Az egyenlítő találat egyértelműen Keylor Navas hibájából született, aki rosszul öklözött ki egy távoli lövést, s a labda Varane-ról pattant vissza a kapuba.

Felmerül a kérdés, nem döntött-e rosszul Zidane, amikor a hosszú sérüléséből visszatérő Navasnak épp e meccsen szavazott bizalmat? Hibázott, ez tény, de a válasz egyértelmű nem. A meccs nagy részében tavalyi formáját idézte, elképesztő védéseket mutatott be. Jóval megbízhatóbbnak látszott eddigi helyettesénél, Casillánál. A második félidő derekán a Realnak ismét sikerült megszereznie a vezetést Varane találatával. Bár a madridiak több ígéretes kontrát vezettek, a hajrában ismét egyenlíteni tudott a Borussia Schürrle révén.

Labdarúgó BL, 2. forduló
Keddi eredmények, tabella
E csoport
Monaco-Leverkusen 1-1
CSZKA-Tottenham 0-1
1. Monaco 4, 2. Tottenham 3, 3. Leverkusen 2, 4. CSZKA Moszkva 1
F csoport
Dortmund-Real Madrid 2-2
Sporting-Legia 2-0
1. Dortmund 4 (8-2), 2. Real Madrid 4 (4-3), 3. Sporting 3, 4. Legia 0
G csoport
Leicester-FC Porto 1-0
Köbenhavn-Brugge 4-0
1. Leicester 6, 2. FC Köbenhavn 4, 3. FC Porto 1, 4. Club Brugge 0
H csoport
Dinamo Z.-Juventus 0-4
Sevilla-Lyon 1-0
1. Juventus 4 (4-0), 2. Sevilla 4 (1-0), 3. 3. Lyon 3, 4. Dinamo Zagreb 0
A szerdai mérkőzések 
A csoport
Arsenal-Basel 2-0 (2-0)
Ludogorets-PSG 1-3 (1-1)
B csoport
Besiktas-Dinamo Kijev 1-1 (1-0)
Napoli-Benfica 4-2 (1-0)
C csoport
Mönchengladbach-Barcelona 1-2 (1-0)
Celtic-Manchester City 3-3 (2-2)
D csoport
Atlético Madrid-Bayern München 1-0 (1-0)
Rosztov-PSV 2-2 (2-2)

Zidane dühös volt az egyenlítő találat miatt. „Nem rossz az eredmény, de nem érdemeltük meg a találatot” – fejtette ki. Pedig a Real történetének első győzelmét szerezhette volna meg a Dortmund otthonában. Az optimisták mindenesetre úgy vélik: most újra elkezd nyerni a Real, mert utóbbi három meccsét sárga mezben játszó együttesekkel szemben vívta, ám a Borussiával egy időre végre kigyógyulhatnak a sárgaságból.

A csoport másik meccsén a lisszaboni Sporting simán verte 2-0-ra Nikolics Nemanja csapatát, a varsói Legiát. A magyar válogatott támadóját a 60. percben lecserélték. Jorge Jesus csapatának legjobbja a Sporting Costa Rica-i válogatottja, Bryan Ruiz volt, aki együttese vezető találatát is megszerezte.

Továbbra is nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok az E csoportban, bár a Tottenham helyzeti előnybe került azzal, hogy a dél-koreai Szon Heung Min találatával 1-0-ra nyerni tudott a moszkvai éjszakában, a CSZKA ellen.

A másik meccsen a Leverkusen már biztos győztesnek látszott a Monaco otthonában, miután a Chicharito 73. percben, fejjel szerzett gólja utáni előnyt a hajráig őrizte. Aztán a hosszabbítás pillanataiban érkezett a lengyel Kamil Glik, aki óriási góllal egyenlített.

A Bayer-csapat nehezen tudta lenyelni a keserű pirulát. „Egyszerűen nem találok szavakat” – mondta hitetlenkedve a vendégcsapat trénere a találkozó után, aki láthatóan még mindig az egyenlítő gól hatása alatt volt. „Jól játszottunk, de hát ilyen a futball, a középső védő egy szerencsés találattal az utolsó pillanatban egyenlíteni tudott. Vélhetően nem lő még egy ilyen gólt pályafutása során” – dohogott az edző.

A G csoportban megerősítette első helyét a Leicester. Az angol bajnok 1-0-ra nyert Slimani 25. percben szerzett találatával az FC Porto ellen, de győzelme sosem forgott igazán veszélyben. „Az utolsó tíz percben kicsit visszaestünk, de ettől eltekintve szinte a találkozó egészében domináltunk. Bátrak voltunk, de gyakran az utolsó passzokba csúszott hiba. Mahrez fantasztikus labdát adott a gólunknál Slimaninak” – értékelt az angol csapat olasz trénere, Claudio Ranieri. Második helyre jött fel a csoportban az FC Köbenhavn, a dán együttes simán, 4-0-ra intézte el a belga FC Bruges-t. A négy találat közül kiemelkedik Delaneyé, aki távolról, remekül helyezve talált a kapuba.

A D csoportban a Juventus a horvát fővárosban 4-0-ra leiskolázta a Dinamo Zágrábot. A vendégektől Pjanic, Higuain, Dybala és Pjaca volt eredményes, utóbbi egykori csapata ellen. Massimiliano Allegri, a zebrák trénere így sem volt maradéktalanul elégedett. Mint mondta, több olyan hibát is vétettek, amilyeneket a jövőben nem követhetnek el. A másik meccsen az Európa-liga címvédője, a Sevilla 1-0-ra verte a Lyont egy olyan meccsen, amelyen az ellenfél támadott többet.

Ők mondták
Thomas Tuchel (a Dortmund edzője): „Remek dolog az, hogy kétszer is fel tudtunk állni hátrányból. Ennél azonban többre is képesek vagyunk.”
Zinedine Zidane (a Real Madrid trénere): „igen rossz érzés, hogy három perccel a vége előtt kapunk gólt. A Dortmund a mérkőzés kezdetén nagy nyomást gyakorolt ránk”.
Keylor Navas (a madridiak kapusa): „Sokat dolgozott a csapat. Egyértelmű, hogy az első gólnál én hibáztam. Kissé meglepett a lövés, de aztán rossz döntést hozam. A döntetlen azért nem tragikus eredmény.”Szerző

Kapcsolódó

Madridi viszontlátás

Biztos, ami biztos

Publikálás dátuma
2016.09.28. 22:48

Pápai Gábor rajza.

Szerző