Előfizetés

Bérplafonról nem dönthet a nép

Az állami cégeknél alkalmazandó 2 millió forintos bérplafonról szóló népszavazásról vitázott szerdán az Országgyűlés. A kérdés feltevését Kész Zoltán független országgyűlési képviselő kezdeményezte. Kevesebb, mint 200 ezer, de több mint 100 ezer támogató aláírás érkezett, így a referendum kiírásáról a Háznak kellett döntenie.

Vas Imre (Fidesz) azt magyarázta: a kezdeményező nem tudott 200 ezer támogató aláírást összegyűjteni, így szerinte a referendumon alacsony lenne a részvétel, ezért inkább maradjanak a 2 millió forint fölötti állami fizetések. Gőgös Zoltán (MSZP) szerint “a pofátlanul magasra emelt” állami cégvezetői fizetéseket vissza kell venni havi 2 millió forintra. Kijelentette: ezt a Fidesz korábbi kampányokban többször megígérte, ám kormányon az összeget ismét megemelte, amikor saját embereit ültette pozícióba. Utalt arra: az aláírásgyűjtés nehezebb volt, mint régebben, mert szerinte korábban senkinek sem kellett attól tartania, hogy ha aláír egy népszavazást kezdeményező ívet, “akkor repül az állásából”.

A referendumot kezdeményező Kész Zoltán független képviselő szerint a kormányoldal Magyarország többségével helyezkedik szembe, ha nem javasolja a népszavazás kiírását. Rubovszky György (KDNP) arról számolt be, hogy pártja nem támogatja a referendumot. Így - mivel sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja a kezdeményezést -, abból nem lesz semmi, maradnak a 2 millió forint fölötti állami fizetések a kiváltságosoknak.

Törvénytelen örvényben az oktatás

Publikálás dátuma
2016.10.13. 07:05
Júniusi pedagógustüntetés a Várkert Bazárban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Több mint egy hónapos időhúzás után a kormány összehívta a Pedagógusok Sztrájkbizottságát, a mai egyeztetésen a kabinet be nem tartott ígéretei szolgáltatják a fő témát. A Pedagógusok Szakszervezete már az Alkotmánybíróságot is megkereste az alaptörvény-ellenes intézkedések miatt, amiket a kormány az egyébként szintén törvénytelenül működő Köznevelési Kerekasztallal fogadtatott el.

Összehívta mára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Pedagógusok Sztrájkbizottságát, amelynek újbóli összeülését még szeptember elején kezdeményezte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A PSZ az egyeztetések azonnali folytatását szerette volna elérni tanévkezdéskor, szerintük ugyanis elfogadhatatlan és alaptörvény-ellenes is, hogy korábbi ígéretével ellentétben az Emmi nem minden nyugdíj előtt álló pedagógusnak adta meg a lehetőséget, hogy automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülhessen, mintegy 1400 pedagógust kizártak a rendszerből - éppen azokat, akik (bár nem volt számukra kötelező) korábban önként vállalták, hogy átesnek az eljáráson, de valamiért nem sikerült teljesíteniük azt.

A PSZ megunta, hogy a minisztérium hetekig semmibe vette megkeresésüket, ezért nemrégiben az Alkotmánybírósághoz fordultak. Beadványukban rámutattak: a minősítés szabályai, követelményei is annyit változtak az elmúlt időszakban, hogy követhetetlenné vált, az érintetteknél mikor és milyen jogcímen vált sikertelenné az eljárás. Az Oktatási Hivatal pedig - ahol a minősítéseket végzik - még csak nem is vizsgálta, miért lett végül sikertelen az eljárás, de a döntés elleni jogorvoslat kérdését sem tisztázták az érintettekkel. A PSZ szerint mindez a visszamenőleges hatály tilalmába is ütközik, hiszen utólag szankcionáltak egy olyan eljárást, amelynek következményei nem voltak ismertek az érintettek előtt akkor, amikor a minősítésre jelentkeztek.

- Erről is, de más kérdésekről is szó lesz a ma délelőtti egyeztetésen. Mindenképp tárgyalni kell az osztályfőnökök, munkaközösség vezetők órakedvezményeiről is, amit egyes tankerületekben nem nagyon akarnak kiadni - fogalmazott Galló Istvánné. A PSZ elnöke lapunknak azt is elmondta, meglepődött, amikor megtudta, hogy az Emmi egy másik érdekvédelmi szervezetet, a Magyar Zene és Táncművészek Szakszervezetét (MZTSZ) is meghívta a mai egyeztetésre. Hogy erre miért volt szükség, egyelőre nem derült ki. - Mi a sztrájkbizottság összehívását kezdeményeztük, aminek három tagja van: a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. Persze jó, hogy ők is ott lesznek, jó együttműködést ápolunk az MZTSZ-szel. Viszont így nem világos, hogy akkor most milyen egyeztetésen is veszünk majd részt.

Bár az MZTSZ nem része a sztrájkbizottságnak, tagja a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsnak, amit a kormány annak ellenére sem hívott össze az oktatásban tervezett változtatások megindítása előtt, hogy arra törvényi kötelezettsége van - emlékeztetett Galló Istvánné. Az érdekegyeztető fórumon a szakszervezetek és a fenntartók, vagyis az állam és az egyházak mellett az önkormányzatok képviselői is részt vesznek, így annak összehívására mindenképp azelőtt kellett volna sort keríteni, hogy a köznevelési törvény módosítását, a Klebelsberg Intézményfenntartó központ (Klik) és a szakképzés átalakításának tervét kidolgozták.

Ám a kormány inkább a saját maga által verbuvált Köznevelési Kerekasztallal egyeztet, amelynek a jelentősebb érdekvédelmi és szakmai szervezetek nem részesei. Palkovics László oktatási államtitkár az elmúlt hónapokban több alkalommal is úgy nyilatkozott, a kerekasztal dönti el, milyen problémákra kell azonnali megoldást találni. Sipos Imre helyettes-államtitkár pedig a kerekasztal legutóbbi ülésén arról beszélt: megkezdik a testület jogszabályi megerősítését. Vagyis ahelyett, hogy a jogszabályokban előírt módon a Közoktatási Érdekegyeztető Tanáccsal érdemben egyeztetett volna, a kormány egy olyan fórumra bízta a közoktatást érintő legfontosabb döntéseket, melynek törvényi háttere ma is kidolgozatlan.

Országot jár a Tanítanék Mozgalom
Továbbra is fent szeretnénk tartani, hogy az oktatás köztéma legyen, így szervezetünk képviselői országjárásra indultak - mondta lapunk megkeresésére Pilz Olivér. A miskolci Herman Ottó Gimnázium (ahonnan az országos oktatásügyi tiltakozások indultak) közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója elmondta: az országjárás másik célja a hálózatépítés, újabb aktivisták toborzása. A mai napon Ózdon találkoznak a helyi Kockás Körökkel, illetve Pécsen Sándor Mária országjárását segítik. Pilz hangsúlyozta: továbbra is reagálnak majd a kormány nyilatkozataira, s a következő hetekben kisebb, meglepetésszerű akciók is várhatóak a Mozgalom részéről.

Az elmúlt hetekben az intézményvezetői jogkörök bővítésének kérdése is több alkalommal felmerült. A Magyar Nemzet írta meg a Klik elnökének, Pölöskei Gábornénak a jogkörökről szóló előadására hivatkozva, hogy nincs akkora mozgástere az igazgatóknak, mint remélték. A Klik ezt cáfolta, mire a napilap intézményvezetőket is megszólaltatott, egyikük azt nyilatkozta, az iskolájának megítélt költségvetés előirányzatát sem látta még. Majd jött az újabb Klik közlemény, szerintük "nőttek az intézményvezetők gazdálkodási és munkáltatói jogkörei, hiszen a költségvetési keretük bizonyos részéről szabadon dönthetnek, kis értékű beszerzéseket saját hatáskörben bonyolíthatnak le". Az igazgatóknak korábban is volt "iskolai bankkártyájuk", ami a "kis értékű beszerzések" kifizetésére szolgált - csak pénz nem volt rajta. A Klik nyár elején utalt pénzt a kártyákra: havi 50 ezer forint áll az igazgatók rendelkezésére.

Ezt valóban nem lehet a gazdálkodási jogkörök érdemi növekedésének nevezni. Érdekes módon a Klik egyik cáfolatában sem említi, amiről korábban szintén szó volt: az igazgatói jogkörök, így az intézményvezetők és a tankerületek közötti együttműködés javítását a Klik átalakításával (198 helyett 58 tankerületi központ) szeretnék elérni, csakhogy ez még nem zajlott le, az új rendszer 2017. januárjától indul hivatalosan, december 31-ig lényegében az eddigi struktúrában működik a közoktatás, így az igazgatói jogkörök további szélesítésének elmaradását talán még korai számon kérni.

Ezt megerősítette Galló Istvánné is. Mint mondta, az intézményvezetők és a tankerületek jogköreit is az új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) fogja meghatározni, ami még nem készült el. Hozzátette: sajnálatos, hogy ezeket nem törvény, hanem egy szmsz szabályozza majd.

- Be kell látni, elég nagy zavarodottság van ebben a kérdésben, amiben annak is szerepe van, hogy már kinevezték az 58 tankerület vezetőjét. Közülük sokan úgy léptek munkába, hogy értekezleteket, eligazításokat tartanak az intézményvezetőknek, pedig hivatalosan az ő megbízatásuk is 2017. januárjától kezdődik - mondta a PSZ elnöke.

Az igazgatóknak ugyanakkor továbbra sem kell arra számítaniuk, hogy ők lesznek az "igazi vezetők" az iskolákban (ahogy azt Balog Zoltán miniszter nem is olyan rég kijelentette). Az eddig napvilágot látott információk szerint az egyeztetési, javaslattételi jogok bővülhetnek majd, de ha az intézményvezető és a tankerületi vezető valamilyen gazdálkodási, munkáltatói kérdésben végképp nem ért egyet, a Klebelsberg Központ elnöke mondja ki a végső szót - úgy, mint eddig.

Bővül a Civil Közoktatási Platform
Örömmel tudatjuk, hogy az aggodalmakkal ellentétben nem zsugorodunk, sőt létszámunk növekszik, a kormány által legyalázott, tönkretett civil szférában újabb és újabb együttműködéseket kötünk - olvasható a Civil Közoktatási Platform (CKP) közleményében. A szervezet a Magyar Hírlap azon cikkére reagált, amelyben a CKP "zsugorodásáról" írtak. A CKP szerint a cikk, amelyben a Platform és a Tanítanék pénzügyeinek elkülönítéséről, illetve a CKP által "támogatott" májusi, az oktatás szabadságáért indított népszavazási kezdeményezésről (amit a szervezet legtöbb tagja elutasított) is említést tesznek "fájdalmasan hamis, tájékozatlanságról és szakmai igénytelenségről" árulkodik. A "zsugorodással" kapcsolatban a CKP azt írta: mivel az oktatásszakma országos érintettségű terület, tagjaik egy része nincs abban a helyzetben, hogy a személyes részvételét minden esetben biztosítani tudja, véleményét azonban van lehetősége becsatornázni. A pénzügyek transzparencia és követhetőség érdekében történő szétválasztásának kérdésében nem értik, a Magyar Hírlap számára az miért "baljós" hírérték. "Talán mert a NER szokásaihoz képest egy ismeretlen gyakorlatról van szó" - írták. A népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban közölték: azt a CKP tagszervezetei valóban elutasították, így a CKP nem, csupán szervezetei közül néhány állt mellé. Hozzátették: ezt hívják szervezeti autonómiának, "amely a NER kompatibilis újságírás számára valóban nehezen értelmezhető jelenség lehet."

Ma nincs egészséges ellátott Magyarországon

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.10.13. 07:03
A háziorvosoknak a megelőzésre is fi gyelni kellene – érvelt a tegnapi konferencián Papp Magor FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ápolók végzik majd a kibővített háziorvosi törzskartonok frissítését, alapos szervezéssel három év alatt szeretnék elérni a praxisokhoz tartozó lakosságot. A magyarok egészségi állapotának ismerete lehet az alapja minden további lépésnek az ágazatban – hangzott el egy tegnapi szakmai tanácskozáson.

Eddig szokatlan, nyilvános szakmai egyeztetést rendeztek tegnap a svájci finanszírozású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram keretében, hogy segítsék a januártól bevezetni tervezett új háziorvosi törzskartonok tartalmának elfogadását. A találkozón az egészségügyi államtitkár kiemelte, a háziorvosi rendszer megújítása nélkül nem lehet az ellátás más területein sem érdemi változásban reménykedni. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett, a majdnem húsz éve létező háziorvosi törzskarton megújításával többet tesznek a magyar betegek érdekében, mint az elmúlt egy év összes egyéb intézkedésével, de ebben az esetben nem a kormány határozza meg az irányt, hanem a szakmának kell megegyezésre jutni.

Papp Magor kiemelte, ma nem ritka, hogy a rendelők számítógépei automatikusan frissítenek, ez a mechanikus megújítás azonban nem ad valódi új információt a páciensekről. A háziorvosként is dolgozó programvezető szemléletváltásról beszélt, amikor felvetette, hogy a magyar nyelv eddig nem ismerte az egészséges ellátott fogalmát, ők azok, akik megelőzés vagy szűrés miatt keresik fel az ellátórendszert. A programban dolgozók célja épp ennek a szemléletnek a kiterjesztése, ehhez azonban szükség van arra, hogy valós és az eddiginél részletesebb adatokkal rendelkezzenek az emberek állapotáról. A csapatmunka célja, hogy a megelőzés hatására emelkedjen a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma.

Papp Magor a javaslatot ismertetve elmondta, a törzskarton frissítése ápolói kompetencia lesz, de eredményét az orvos hagyja jóvá, és egyben dönt a páciens további ellátásáról. Egy praxisban az összes törzskarton frissítését három év alatt kell elvégezni. Az eddigi tapasztalatok szerint indokolatlan a félelem, hogy a lakosság nem vesz részt az adatgyűjtésben, hiszen halmozottan hátrányos helyzetű területeken két és fél év alatt elérték a lakosság 81 százalékát. Fél évre előre tervezett szervezéssel biztosítható, hogy az emberek megjelenjenek a rendelőkben, s aki „papírt kap” az állapotáról, az később is komolyabban veszi a vizsgálatokat. Az adatgyűjtés fontosságát jelzi, hogy szívritmus-zavartól magas vérnyomáson és cukorbetegségen át daganatokig sokféle bajt szűrtek ki időben, megállapították, hogy a magyar lakosság nagyon rosszul lát és a szájakban katasztrófa van, továbbá rengeteg a depressziós, sőt az öngyilkossági gondolatokat fontolgató is.

A program szakmai vezetője szerint azt mindenképpen rögzíteni kell, hogy az illetőnek milyen a cselekvőképessége, az idősödő ember demenciában szenved-e, van-e tartós mozgáskorlátozottsága, milyen az iskolázottsága és a gazdasági aktivitása, allergiában szenved-e, milyen gyógyszereket szed és milyen védőoltásokat kapott, valamint van-e valamilyen krónikus betegsége. Ezek mellett rögzíteni akarják a családi háttér gyakori betegségeit, a személyes rizikófaktorokat a mozgásszegény életmódtól az alkoholfogyasztásig. Papp Magor hangsúlyozta viszont, hogy senkit nem köteleznek az adatok megadására.

Az eddigi szakmai visszajelzések alapján nem lesz része az állapotfelmérésnek a fizikai vizsgálat és megfontolják, hogy a 65 év fölöttiek adatait milyen részletességgel rögzítsék. Azt is sok helyről jelezték, hogy kicsi a rendelő, nem tudnak önálló helyiséget biztosítani a beszélgetésekre, de több praxis összefogásával ezek a gondok orvosolhatók. Az alapok tisztázásával párhuzamosan a háziorvosok teljesítményének mérése is pontosabb lesz, az eddiginél több szabadságot kaphatnak gyógyszerfelírásban, műtét előtti kivizsgálásban, hosszabb távon pedig ezen a bázison lehet megújítani a szakellátás rendszerét is.

A felnőtt praxisok kérdőívéről is folytatódnak a megbeszélések, október második felében pedig a gyermekorvosi körzetek és a védőnők véleményét is összegzik – hangzott el a szakmai találkozón.

Ösztöndíj leendő ápolóknak
A egészségügyi vezetés ápolótanulóknak adható ösztöndíj-rendszer bevezetését tervezi, hogy néhány év múlva ezek a fiatalok segítsék feltölteni a most hiányzó állásokat a kórházakban és szakrendelőkben.
A közeljövőben érettségiző vagy már jelenleg is szakképzésben tanuló fiatalok közül több tízezer forintos ösztöndíjat kaphatnak azok, akik aláírásukkal vállalják, hogy legalább annyi ideig a magyar állami ellátórendszerben dolgoznak, ameddig az ösztöndíjat kapták. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár az ösztöndíj részleteinek ismertetése előtt azt hangsúlyozta, hogy az válaszlépés az utóbbi években lecsökkent hazai képzés és az elvándorlás miatt kialakult jelentős szakember-hiányra.
Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) elnöke az ápolónak tanulók ösztöndíjprogramjáról elmondta, a program az egész országra kiterjed, szemben az eddigiekkel, amikor a közép-magyarországi régió nem kapott pályázati lehetőséget.
Az ENKK elnöke hozzátette, körülbelül 3200 diák számára tudnak ösztöndíjat folyósítani és a pályázatokat többször is kiírják majd. Az ösztöndíj nagysága függ a tanulmányi eredménytől, bizonyos átlag alatt meg is szüntethető a folyósítás.
Annak érdekében, hogy kiderüljön, hol milyen ápolói igényre van szükség, az ENKK munkaerő-felméréseket is végez majd minden megyében.
A tegnapi egészségügyi sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben egy olyan új épületet terveznek építeni, amely megfelel egy emelt biztonsági pszichiátriai osztály követelményeinek, ahol biztonságosan tudják majd kezelni az agresszív pszichiátriai betegeket.