Előfizetés

Elkapták az ETA utolsó ismert vezetőjét Franciaországban

A baszk szeparatista szervezet utolsó ismert vezetőjét, a 41 éves Mikel Irastorzát Baszkföld északi részén, a franciaországi Ascain városában tartóztatták le – közölte a spanyol belügyminisztérium a Twitteren. Az akcióban a francia titkosszolgálat mellett a spanyol rendőrség is részt vett. Madrid közlése szerint további ETA-tagok őrizetbe vétele várható - adja hírül az Euronews.

Az ETA az 1950-es években, Franco diktatúrája alatt alakult. Évtizedeken keresztül küzdött egy önálló baszk állam létrehozásáért Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban. A harcuk során több százan vesztették életüket. Az elmúlt években azonban meggyengültek, számos tagjukat tartóztatták le Spanyolországban és Franciaországban. A szeparatista szervezet 2011-ben egyoldalú tűzszünetet hirdetett. A csoport feloszlásáért cserébe amnesztiát kértek, de ebbe sem a francia, sem a spanyol kormány nem egyezett bele. Párizs és Madrid is terrorszervezetként tartja nyilván az ETÁ-t. Októberben a francia fővárostól északkeletre fekvő Carlepont-ban, egy erdei búvóhelyen elásva, számos ETÁ-hoz köthető fegyvert találtak a hatóságok.

Van, ahol már felgyúltak a karácsonyi fények - Fotó

Publikálás dátuma
2016.11.05. 16:19

Anglia, Manchester 2016 november 4 - A brit nagyvárosban már égnek a karácsonyi fények, azok bekapcsolása társadalmi esemény, amelyre összegyűlnek a lakosok. Akkor is, ha rossz az idő, esik az eső, mint történt ez pénteken  - Fotó: Matthew McNulty / Getty Images

Ezek pedig a Rockefeller Center fényei Manhattanben, tavaly januárban. ( Fotó: DeAgostini/Getty Images)

 

Tragédia! - Holttestek az autópályán, húsz(!) autó ütközött

Legalább húsz gépjármű - köztük két mikrobusz - ütközött egymásnak a sűrű ködben a romániai A2-es autópályán szombaton, négy ember meghalt, a sebesültek száma meghaladja a harmincat.

A tömegkarambol - eddig tisztázatlan okokból - a Bukarestet a tengerparttal összekötő sztráda 67-es kilométerszelvényénél, Lehliu térségében történt, a Konstanca felé vezető oldalon. A Calarasi megyei katasztrófavédelem (ISU) vörös riasztást adott ki, ami lehetővé teszi, hogy három megye - Calarasi, Bukarest és Konstanca - valamennyi bevethető rohammentőjét és tűzoltóegységét a térségbe irányítsák. Kilenc ember kiszabadításához feszítő-vágót kellett igénybe venni. A baleset helyszínére küldték a ISU egy mobil-kórházát, a SMURD rohammentő-szolgálat mentőhelikoptereit azonban - éppen a balesetet is okozó sűrű köd miatt - nem lehetett bevetni. A sérülteket egyelőre a legközelebbi - Calarasi, Slobozia és Fetesti - kórházakba szállították. A forgalmat a mentés és helyszínelés idejére a 64-es kilométerszelvénynél a Lehliu Gara - Drajna szakaszon a DN3A országútra terelik.