Előfizetés

Obama elnök nyugtatja Európát

E.É.
Publikálás dátuma
2016.11.16. 06:32
Katonai tiszteletadással fogadták Barack Obama elnököt Athénban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
Késhegyre menő harc folyik az alakuló Trump-kormányzat kulcspozícióiért a CNN jelentése szerint. A new york-i Trump-toronyban tegnap is egyeztetett az átmenetet levezénylő csapat. Barack Obama európai útja első állomásán, Athénban megerősítette, várakozásai szerint utóda kitart majd a NATO mellett.

Barack Obama tegnap Prokópisz Pavlópulosz görög államfővel, s Alexisz Ciprasz kormányfővel folytatott tárgyalásokat Athénban. Az amerikai elnök sajtóértekezletén igyekezett megnyugtatni az európai szövetségeseket, hogy Donald Trump beiktatását követően is marad a szoros transzatlanti kapcsolat. "Egy erős és egységes Európa a világ és az Egyesült Államok számára is nagyon fontos" - mutatott rá a hamarosan leköszönő amerikai elnök. Obama méltatta Görögország erőfeszítéseit a migránsválság kezelésében.

Indulása előtt tartott fehérházi sajtóértekezletén Obama elmondta, a milliárdossal folytatott első megbeszélésből azt vonta le, Trump a transzatlanti szövetségi rendszer megőrzésére törekszik, egy „erős és robusztus” NATO fenntartása a célja. Obama nagyon diplomatikusan hárította el a kérdéseket azzal kapcsolatosan, felkészültnek találja-e Trumpot az elnöki posztra. Mint megjegyezte, az elnöki poszt gyorsan ráébreszti az embert arra, mekkora felelősség hárul a Fehér Ház lakójára. A 44. elnök szerint megválasztott utóda nem ideologikus, inkább pragmatikus személyiség, s programjának prekoncepcióit előbb-utóbb hozzá kell igazítania a realitásokhoz.

Donald Trumpnak nincs könnyű dolga. A megválasztott elnök a washingtoni „mocsár” kiszárítását ígérte, kormányzati posztra azonban kénytelen a republikánus politikai elit tapasztalt személyiségei, a Bush-kormányzat egykori tisztségviselői közül válogatni. A milliárdos jutalmazni kívánja azokat, akik lojálisak voltak hozzá, de a kampánynak vége, s január 20-tól szakemberekre lesz szüksége, akik zökkenők nélkül működtetik majd az adminisztrációt.

Az amerikai lapok egy része szerint Rudy Giuliani volt new york-i polgármester, más jelentések szerint ugyanakkor a volt ENSZ-nagykövet, John Bolton a legesélyesebb a jövendő adminisztráció kulcspozíciójának számító külügyminiszteri tisztségre. Giulianit korábban az igazságügyi tárca élére jósolták, külügyi felkészültsége nem kiemelkedő. Amikor 2008-ban pályázott az elnökjelöltségre, konvencionális republikánus nézeteket hangoztatott.

A volt ENSZ-nagykövetre úgy emlékeznek vissza, mint a Bush-kormányzat egyik leginkább megosztó, keményvonalas, intervencionista diplomatájára. Bolton a SkyNews-nak adott tegnapi nyilatkozatában „hatalmas stratégiai hibának” nevezte az iráni nukleáris megállapodást, s bírálta az Obama-kormányzatot az iraki kivonulás miatt, amely „káoszhoz vezetett a Közel-Keleten”.

Az új elnöknek a régi kihívásokkal kell szembenéznie, a szíriai háború, a közel-keleti válság, az amerikai-orosz feszültség ügyében januártól már Trumpnak kell döntéseket hoznia. Obama és a távozó demokrata kormányzat a hátralévő hetekben azért dolgozik, hogy a leköszönő elnök emblematikus programjait megerősítsék, az átadás-átvételről folyó tárgyalásokon próbálják meggyőzni a megválasztott elnök stábját egyebek mellett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás, a párizsi klímaegyezmény fennmaradásának fontosságáról. A Marrakeshben folyó idei klímacsúcson Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap reményét fejezte ki, hogy a tavaly megkötött Párizsi Egyezmény működőképes marad.

Találkozó Putyinnal beiktatás után
Barack Obama és Vlagyimir Putyin tárgyalásokat folytathat az APEC hét végén tartandó csúcstalálkozóján Peruban. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be. Peszkov szerint Putyin a beiktatás előtt nem tervez találkozót a megválasztott amerikai elnökkel.
Putyin hétfőn telefonon hívta Donald Trumpot, s gratulált választási győzelméhez. Megállapodtak, hogy rendszeres telefonkapcsolatot tartanak fenn. Putyin a Kreml bejelentése szerint szorgalmazta, hogy „a két országnak vissza kell térnie a pragmatikus, mindkét fél számára előnyös együttműködéshez, amely a világ stabilitását és biztonságát is erősíti”.

Egy korszak lezárult a válogatottnál - Fotók

Publikálás dátuma
2016.11.15. 22:04
FOTÓK: Molnár Ádám
A magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen 2-0-s vereséget szenvedett Svédországtól. Az összecsapás amellett, hogy a felkészülést szolgálta, a Groupama Aréna közönsége remek válogatott és nemzetközi karriert teljesítő játékosokat búcsúztatott. A himnuszok után a négy futballista emlékplakettet vehetett át.

A várakozásoknak megfelelően Juhász Roland és Király Gábor is a magyar válogatott kezdőjében kapott helyet. A 40 esztendős kapus csak szűk fél órát tölthetett a pályán, a helyére érkező, a nemzeti tizenegyben debütáló Megyeri Balázsnak pedig azonnal a hálóba kellett nyúlnia, ugyanis Larsson szabadrúgása úgy pattant meg a sorfalon, hogy a nem tudott védeni. Az első játékrész hajrájában Juhászt is lecserélte Bernd Storck, s lehetőséget adott egy másik újoncnak, Hangya Szilveszternek. Eseménytelenül csordogált a második félidő, majd a 66. percben Thelin jutott át Fiolán és Pintéren, s éles szögből a hosszú alsóba bombázott. A hajrában Nagy Dominik is átesett a tűzkeresztségen, azonban a magyar csapat jóformán semmit sem mutatott az összecsapáson. Egy feledhető mérkőzésen kétgólos vereséget szenvedtünk, s az évek múltával csak a válogatottól búcsúzó játékosok miatt marad meg az összecsapás az emlékezetünkben.

Aki az utóbbi bő tíz évben Magyarországon élt – s sportbarátként követte a nemzeti tizenegy eredményeit –, aligha kerülhette el, hogy ne halljon Királyról, Juhászról, Vanczák Vilmosról vagy Hajnal Tamásról. Nevezettek közül a válogatottsági rekordot a nyári, franciaországi Európa-bajnokságra való felkészülés idején túlszárnyaló kapus 1998, a mezőnyjátékosok 2004 óta voltak hosszabb-rövidebb ideig alapemberei a magyar labdarúgó-válogatottnak – amellett, hogy Angliából, Németországból, illetve Svájcból is hétről hétre arról szóló hírek érkeztek a négyek felől, hogy klubcsapataik erősségei.

A 79-szeres válogatott Vanczák napjainkban a másodosztályú Puskás Akadémia játékosa. A védő juniorként játszott a Diósgyőrben és a Vasasban is, ám magyarországi karrierjének nagyját Újpesten töltötte, idegenlégiósként pedig közel egy évtizeden át, összesen 258 alkalommal lépett pályára a svájci FC Sion együttesében.

A svéd meccsen Vanczákhoz hasonlóan – Királlyal és Juhásszal ellentétben – szerelést nem öltő, ugyanakkor köszöntött Hajnal 59 alkalommal képviselte labdarúgóként Magyarországot. A középpályás külföldi pályája során, a teljesség igénye nélkül szerepelt a német Dortmund és a Stuttgart csapatában is. A 35 éves Hajnal jelenleg a Ferencváros játékosa.
Ami közös Vanczákban és Hajnalban, az az, hogy már egyikük sem lehetett tagja az Eb-szereplő csapatnak – Hajnal legutóbb a keserű emlékű, 2013 őszén lejátszott holland–magyar fiaskó, a 8-1-es vereség alkalmával szerepelt a válogatottban, míg a 33 esztendős Vanczák a kontinenstorna selejtezősorozatában Észak-Írország ellen még játszott kétszer (Bernd Storck edzősége idején idegenben, illetve Budapesten, Pintér Attila kapitánysága alatt is).

Mint ismert, velük szemben a szülővárosának élvonalbeli csapatából, a Haladásból az őszi idény nagy részében sérülés miatt hiányzó Király és a Videotonban újabban a középpályán is szerepet kapó Juhász megjárta Franciaországot. Mi az hogy! A jellegzetes, szürke tréningnadrágot viselő közönségkedvenc kapuvédő egyenesen helyet követelt magának a történelemkönyvekben azzal, hogy megdöntötte Lothar Matthäus rekordját (a maga 40 évével Király lett az Eb-k történetének legidősebb pályára lépő labdarúgója – a szerk.). Király Gábor négy, Juhász Roland három mérkőzést játszott Franciaországban, a szereplésükkel mindketten feltették a koronát a címeres mezben eltöltött pályafutásukra.

Több fotóért kattintson a fő képre!

Magyarország - Svédország 0-2 (0-1)

Groupama Aréna, 14.000 néző
Jv: Paolo Valeri (olasz)

Magyarország: Király (Megyeri, 29.) – Fiola (Botka, 69.), Juhász (Hangya, 45.), Pintér, Kádár – Elek, Vida (Berecz, 46.) – Lovrencsics (Nagy D., 78.), Stieber, Németh – Priskin (Böde, 57.).
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Svédország: Nordfeldt – Krafth (Wahlqvist, 73.), Jansson, Granqvist (Lindelöf, 46.), Wendt – Rohdén, J. Johansson (Fransson, 81.), Hiljemark, S. Larsson (Claesson, 65.) – Thelin (Guidetti, 73.), Nyman.
Szövetségi kapitány: Jan Andersson

Gólszerzők: S. Larsson (30.), Thelin (66.)

Magyar-svéd - Elbúcsúztatták Királyt, Juhászt, Hajnalt és Vanczákot

Publikálás dátuma
2016.11.15. 21:51
FOTÓ: Molnár Ádám
Közvetlenül a svédek elleni barátságos mérkőzés előtt a pályán elbúcsúztatták a magyar labdarúgó-válogatottól Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost.

A himnuszok után a négy futballistát - akik közül Király és Juhász még kezdőként egy mérkőzést hozzátesz válogatottbeli karrierjéhez - egyenként szólították, és emlékplakettet vehettek át.

A magyar rekorder Király 108., Juhász 95. mérkőzésén játszik a nemzeti csapatban, míg Hajnal 59, Vanczák pedig 79 találkozóval a háta mögött intett búcsút a közönségnek.

A négy játékos így már a mérkőzés előtt megkapta a "szép volt fiúk" rigmust, amit általában csak a győztes meccsek végén érdemelnek ki a futballisták.

A búcsúztatást Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szlovén elnöke - aki szerdán vesz részt sajtótájékoztatón a fővárosban - a helyszínen tekintette meg.