Előfizetés

Jávor Benedek rossz hírt közölt Lázárral

Publikálás dátuma
2016.11.17. 19:50
FOTÓ: Népszava
A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint vitatható az Európai Bizottság (EB) csütörtöki döntése a Paks II. építésével kapcsolatos, a közbeszerzés elmaradása miatt indított kötelezettségszegési eljárás lezárásáról. Jávor Benedek Lázár szavaira is reagált, miszerint az ellenzéki politikusnak el kéne gondolkodnia azon, hogy folytassa-e munkáját az európai parlamenti porondon.

Jávor Benedek közleményében úgy fogalmazott, "nem meglepetés", hogy így határozott a bizottság, "rossz hír ugyanakkor a magyar adófizetőknek", és további jogvitákat vetít előre. Az EP-képviselő már nyáron arról beszélt, hogy hamarosan megállapodhat egymással az EB és a magyar kormány. Ugyanakkor a bizottság neki küldött, augusztusi levele alapján úgy véli, hogy a döntés valótlanságokon és téves jogértelmezésen alapul - áll a közleményben.

A döntéssel korántsem zárult le a Paks II.-t övező vita; már csak azért sem, mert a projekt állami támogatásáról szóló vizsgálat még mindig folyik - hangsúlyozta Jávor Benedek. Úgy vélte, ha a bizottság azt az érvelést használta, hogy a közbeszerzés szabályait azért kerülhették ki, mert az oroszokon kívül senki nem volt képes a magyar technikai és biztonsági szabályozás elvárásainak megfelelni, akkor az EB döntése várhatóan még több jogi kihívás elé állítja a paksi projektet. Amennyiben ugyanis az indokolás ezen alapul, a magyar szabályozás ellentétes lehet az Európai Unió alapjának tekinthető belső piac szabadságával, ami ugyanúgy komoly következményekkel járhat.

Jávor Benedek szerint Paks II. energetikailag, pénzügyileg és külpolitikailag egyaránt súlyosan káros Magyarországnak, és az EP-képviselő a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy "az ország feje fölül elhárítsa ezt a fenyegető veszélyt".

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a bizottság lezárta azt a Magyarországgal szemben két éve indított kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban, a közbeszerzések ügyében indított.

A brüsszeli testület mostani döntése azt jelenti, az EB nem vitatja Magyarországnak azt a jogát, hogy megállapodjon Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről - mondta a tárcavezető. Lázár János úgy fogalmazott: akik ezzel kapcsolatban mást állítottak, "látványos vereséget szenvedtek". Idesorolta Jávor Benedeket is, akiről azt nyilatkozta, érdemes volna megfontolnia, hogy folytassa-e politikai pályafutását. A Párbeszéd EP-képviselője erre közleményében úgy reagált, köszöni a miniszter tanácsait, átgondolta azokat, azonban rossz híre van Lázár Jánosnak: változatlan erőfeszítéssel dolgozik tovább.

Hosszú-Gyárfás háború - Újabb úszó bírálta a MÚSZ-t

Kozma Dominik is csatlakozott a Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ) bíráló versenyzőkhöz.  "Elérkezettnek látom az időt, hogy kiemelten eredményes válogatott társaimmal egyetértésben kiálljak az ügyért, amely a teljes magyar úszósport jövőjét érintő reformokat hivatott szorgalmazni" - írta a 25 éves úszó csütörtöki közleményében, amelyet a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez juttatott el.

"Az elmúlt években sajnálatos módon a Magyar Úszó Szövetség részéről a demokratikusnak semmiképp sem nevezhető, objektivitást gyakran mellőző eljárások, döntések születtek, amelyek megnehezítették a versenyzők és edzőik munkáját, ezzel kockáztatva felkészülésük nyugodtságát és eredményességét az aktuális világversenyekre"  - írta a londoni olimpián a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik, egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes úszó.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyformán annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, "melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz". Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég.

Gyurta köszöni szépen, nem kér Hargitay segítségéből
Miután Hargitay András szövetségi kapitány a Hosszú Katinka mellett állást foglaló Gyurta Dániel nevében úgy nyilatkozott, hogy a klasszis nem kíván közös álláspontra helyezkedni az Iron Ladyvel a Magyar Úszó Szövetséggel zajló vitájában, az úszó újra megszólalt, és azt mondta: nincs rászorulva arra, hogy harmadik fél adja a szájába a szavakat. Ezután újra megosztotta Facebook-oldalán álláspontját, miszerint Hosszú Katinka nyilatkozatában sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős.

Csütörtökön a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid is csatlakozott Hosszúékhoz, ezzel egyidőben a MÚSZ kijelentette, konkrétumokat vár a versenyzőktől: "A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül" - írta közleményében az úszószövetség vezetősége.

Puskás Ferenc tíz éve hunyt el

Halálának tizedik évfordulóján, csütörtökön az Aranycsapat legendás kapitányára, Puskás Ferencre emlékeztek a nevét viselő kispesti általános iskolában.

A főváros XIX. kerületének honlapján olvasható beszámoló szerint az Országgyűlés alelnöke, Hiller István köszöntőjében legfőképpen a diákokhoz intézte szavait. Arról beszélt, hogy amikor Puskás gyermekként iskolába járt Kispesten, még senki nem gondolt arra, hogy a legismertebb magyar lesz belőle. "Tehetsége, képessége - amely megvan nemzetünkben - emelte őt magasra, példaképpé" - mondta.

A városrész országgyűlési képviselőjeként Hiller úgy fogalmazott: tisztelni, ápolni kell emlékét, mert mindig lesznek fiatalok, akiknek el kell mesélni, milyen példák állhatnak előttük, mert példaképek kellenek. "Akkor leszünk a leghűségesebbek Puskás emlékéhez, ha a világhírű sportolót összekötjük a mai fiatalokkal, példaképként" - hangsúlyozta.

Az ünnepség végén Hiller István, majd az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester is koszorút helyezett el Puskás szobra előtt. Gács Pál, Szurgent Lajos és Kaszás Kálmán a Budapest Honvéd FC, Fenyvesi Dezső pedig a Puskás Alapítvány nevében hajtott fejet a legendás labdarúgó szobra előtt. Piroska János és Várhelyi István a Honvéd Baráti Kör, Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében koszorúzott, végül Bihari Péter iskolaigazgató és az intézmény egyik diákja helyezte el az emlékezés virágait a névadó szobránál. Az emlékezés a Szegfű utcai iskolánál zárult, ahol Vinczek György alpolgármester hajtott fejet a két barát, Puskás Ferenc és Bozsik József emléktáblája előtt, amely azért került oda, mert mindketten ebbe az iskolába jártak.