Tovább nő és drágul a „kisebb és olcsóbb” állam

Publikálás dátuma
2017.01.20. 07:21

Annak ellenére, hogy még 2010-ben a kisebb és az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya, immáron 85-ről 173-ra emelkedett a kormányzati tisztviselők száma, ha belevesszük a legújabb, két hete kinevezett helyettes államtitkárokat is. A képviselői mandátumok felére csökkentése ellenére sem terheli meg kevésbé a költségvetést a képviselők fizetése, ugyanis hiába vannak kevesebben, még többe kerülnek az adófizetőknek. (...) A harmadik Orbán-kormányban jelenleg 108 helyettes államtitkár, 55 államtitkár, valamint 10 miniszter dolgozik – derül ki a kormányzati honlapon szereplő adatokból. (...) Odáig rendben is volt, hogy valóban kevesebb minisztérium állt fel, mint a Bajnai-kormány idején, és mivel a kormány tagjainak az Alaptörvény szerint csak a miniszterek számítanak, nem teljesített ilyen szempontból rosszabbul a Fidesz, mint a szocialista-liberális kormányok. Csakhogy, ami a bejárati ajtón kiment, a hátsó ajtón betódult.(...) A Bajnai-kormánynak igaz, hogy 15 minisztere volt a mostani 10 helyett, viszont mind az államtitkárok, és mind a helyettes államtitkárok (...) kevesebben voltak. (...) A kormányzati tisztviselők száma 2010 óta 85-ről 173-ra emelkedett, tehát aligha lett kisebb az állami vízfej, inkább több mint a duplájára nőt 6 év alatt.(...)

Szerző

Észak-Korea új atomkísérletre készül?

Friss amerikai értékelés szerint a műholdas felvételek megnövekedett aktivitást mutatnak az észak-koreai Jongbjon nukleáris kutatóközpontnál. 

A Phenjantól 90 kilométerre északra fekvő jongbjoni erőmű körül hónapok óta nagy a forgalom, az utóbbi napokban pedig különösen sok a jövés-menés. Az épületek egy részét fűthetik, mivel tetejüket nem borítja hó, ahogy az odavezető utakat sem. Washington azt valószínűsíti, hogy felújíthatják az 5 megawattos kutatóreaktor működését, de biztosan nem lehet tudni, hogy csak karbantartási munkálatok folynak, netán új üzemanyagot szállítottak az erőműhöz.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Korea mintegy ötven kilogrammnyi plutóniumot halmozhatott fel. A Szöul által közzétett Fehér Könyv szerint ez 7-12 nukleáris robbanófej előállítására lehet elegendő. Kim Dzsong Un újévi üzenetében előrejelezte, hogy közel állnak egy interkontinentális ballisztikus rakéta teszteléséhez.

Szerző

Háborút kockáztat Gambia vesztes elnöke

Katonai beavatkozással fenyegették meg Gambia elnökét, Yahya Jammehet, aki annak ellenére sem hajlandó lemondani, hogy elvesztette az elnökválasztást. Mohamed Ould Abdel Aziz mauritániai elnök szerdán még utolsó kísérletet tett arra, hogy távozásra bírja a székéhez ragaszkodó államfőt. Ezt követően Szenegálba utazott, amely állam gambiai határához katonai egységeket küldött.

Aziz tegnap Macky Sall szenegáli államfővel tárgyalt a lehetőségekről. Szenegál pedig jelezte, hogy beavatkozhat a szomszédos országba, ha Jammeh csütörtök éjfélig nem távozik a hatalomból, s nem adja át elnöki székét a december elején megrendezett elnökválasztás győztesének, az ellenzéki jelöltnek, Adama Barrow-nak.

Jammeh hivatali ideje szerdán ért véget, előzőleg azonban rendkívüli állapotot hirdetett ki hazájában. Ezt a parlament, az elnök nyomására, meg is szavazta. E lépést az ország belügyeibe való „példátlan és rendkívüli külföldi beavatkozással” indokolta. Jóllehet a választás után elismerte a vereséget, egy héttel annak lebonyolítása után már a voksolás megismétlését követelte, s panaszt nyújtott be a legfelsőbb bíróságnál. Időközben azonban Jammeh bizalmasai is hátat fordítottak az elnöknek a kilátástalan helyzet miatt. Szerdán Jammeh helyettese, Isatou Njie Saidy is benyújtotta lemondását. Előzőleg több miniszter is távozott. Hírek szerint a hadsereg támogatását is elvesztette. Ousman Badjie vezérkari főnök ugyanis azt közölte, azt a parancsot adta csapatainak, ne tanúsítsanak ellenállást, ha a szomszéd államok beavatkoznának. „Ez politikai vita” – indokolt.

Egyre többen hagyják el az országot Szenegál, Bissau-Guinea és Guinea felé. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 26 ezerre becsülte a menekültek számát.

Jammeh 22 éve irányítja diktatórikus eszközökkel az országot. 1994-ben puccsal került hatalomra, azóta minden alkalommal újraválasztották. Elnöksége alatt súlyos emberi jogsértések történtek Gambiában, az államfő erőszakkal börtönözte be politikai ellenfeleit, megfélemlítette az újságírókat.

Az ellenzék első ízben tudott közös jelöltet állítani Barrow személyében. Megválasztását követően a szomszédos országok is mellé álltak. A közösségi oldalakon a BBC szerint elmondta, Szenegálban iktatják be elnöknek, ahol már napok óta tartózkodik. Marokkó azt közölte, befogadná Jammehet, ha hajlandó lenne elhagyni az országot.

Szerző