A jövő elkezdődött? - Támogatásért "abortuszmentes nőgyógyászat"

Publikálás dátuma
2017.02.09. 19:09
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Meglepő indoklással mutatta be Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány Magyar Közlönyben megjelent friss rendeletét, amely két egyházi kórháznak juttat összesen 7,8 milliárd forintnyi támogatást új osztályok létrehozására. A két kórház együttműködésében egyebek mellett egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. Lázár János a kormányinfón úgy fogalmazott, a kórházak ezért a támogatásért cserébe vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz és hálapénzt sem fogadnak el. Ilyen feltételeknek azonban nyoma sincs a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

A rendelet komplex fejlesztésről szól, amelyben a Bethesda Gyermekkórház sürgősségi osztályt, gyermekpszichiátriát, és két szervezeti egységgel, de közös irányítással szülészetet és egy nőgyógyászati osztályt hozhat létre. Az utóbbit a Budai Irgalmasrendi Kórházban alakítják ki, ahol – tudomásunk szerint - eddig csak nőgyógyászati ambulancia volt, itt eleve nem lehet abortuszt végezni.

A Bethesda Gyermekkórházban új szárnyat alakítanak ki, ahol a természetes szülést helyeznék előtérbe. Velkey György főigazgató az új szolgáltatást egy múlt évi, a Magyar Hírlapnak adott interjújában azzal indokolta, hogy sok család kereste meg a kórházat azzal, hogy a szülészeteken az abortuszra várók nehezen kezelhető helyzetet okoznak a gyermeküket váró vallásos anyáknak. „Mivel egyházi kórház vagyunk, jelezték nekünk, hogy szükség van olyan szülészetre, ahol ezekkel nem kerülnek szembe a várandós anyák."

Eddig nem sikerült választ kapnunk a bejelentéssel kapcsolatos kérdéseinkre az egészségügyért felelős államtitkárságtól. Nem értük el a Magyar Kórházszövetséget sem, hogy megtudjuk: ajánlott-e a kormány más kórházaknak is támogatást, ha azt vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt és nem végeznek abortuszt.

Az abortusz törvényes beavatkozás Magyarországon, az államnak a beavatkozást biztosítania a kell az állampolgárok számára – nyilatkozta lapunknak Zeller Judit, a TASZ ügyvivője. Hozzátette: egyelőre tájékozódnak, hogy pontosan mit jelent, mi a következménye a miniszter bejelentésnek. Megjegyezte: Ha Budapesten kiesik két kórház, az még nyilván nem okoz gondot, ha viszont ok-okozati kapcsolat volt az abortusz megtagadása és a támogatás odaítélésében, akkor lehet, hogy más intézmények is élnek majd a lehetőséggel. Ez már okozhat gondot, hiszen az országban sok helyen csak egy kórház van. Nyilván elfogadható törekvése a kormánynak, ha csökkenteni akarja az abortuszok számát, de „a támogatásért abortusz megtagadást szabni feltételül” nem jó eszköze ennek.

Szerző

A felcsúti kisvasút kínos vergődése - "Rózsaszirmos" Valentin-napi utazás

Publikálás dátuma
2017.02.09. 18:42
És a kisvasút epedve várja a szerelemespárokat - Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Lepd meg szerelmedet egy rózsaszirmokkal meghintett, és meglepetésekkel egybekötött utazással és az azt követő gyertyafényes vacsorával a Puskás Ferenc Sport Hotel étteremben - invitál a csupa rózsaszín, csupa szívecskés borzadály-plakát a Vál-völgyi Kisvasút Facebook-oldalán.

Ha túltesszük magunkat azon, hogy mind a szövegezés, mind a tipográfia ( belbecs és külcsín) annyira geil, hogy pusztán a nézése cukorbetegséget okozhat, még mindig ott a másik dolog, hogy ez az egész mennyire szánalmasan kínos. Pedig az árát azért megkérik,  a szerelmespárok ehhez a páratlan élményhez Felcsúton 9000 forintért juthatnak hozzá.

De kinek ne érné meg költségekbe vernie magát, hogy előételnek "tavaszi szerelmet", főétkezésként "erdei kalandot", majd mindezt megkoronázva desszertnek "érzéki csábítást" egyen. Hogy a még a felcsúti kisvasúton elfogyasztandó eperről és pezsgőről ne is beszéljünk. 

És tényleg ne beszéljünk. Beszéljünk inkább másról.

A héten írtuk: Állami pénzből hízik a felcsúti kisvasút. Első körben 4,8, majd később további ötmilliárd forintot fordít a kormány kisvasutakra. Több forrásból úgy hírlik, hogy a második körös fejlesztési tervekben szerepel, hogy Bicske felé is bővítik a felcsúti kisvasutat. Nem európai uniós, hanem hazai költségvetési forrásból bővíthetik Bicske felé a felcsúti kisvasutat - értesült több, szakmai forrásból a Népszava. 

Azt pedig még tavaly decemberben írtuk meg, - Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa posztja alapján -  hogy az őszi hétköznapokon alig van utasa a felcsúti vasútnak . Októberben hat olyan nap is volt, amikor a 800 millió forintból (benne 600 millió forint uniós támogatásból) épült szerelvénynek konkrétan egyetlen utasa sem volt.

Szerző

Már éjszaka csökken a felhőzet, és pénteken kibukkanhat a nap

Publikálás dátuma
2017.02.09. 18:14
New York Cityben így örülnek a téli napsütésnek - Fotó: Robert Nickelsberg/Getty Images
Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Hószállingózás, gyenge havazás akár több helyen is, ónos szitálás helyenként előfordulhat. Éjszaka délkelet felől csökken a felhőzet, de jelentősebb felszakadozásra péntek napközben számíthatunk. Akkor hosszabb-rövidebb időre több helyen kisüthet a nap, de elsősorban az ország középső harmadán erősen felhős maradhat az ég. A délkeleti szél a Dunántúlon, valamint északkeleten megélénkül, nyugaton egy-egy erős széllökés is lehet. Este foltokban köd képződhet. Hajnalban  -1, -5, napközben 1 és 6 fok között várható a hőmérséklet.

SZOMBAT
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban -4, napközben +4 fok körül alakul a hőmérséklet.

VASÁRNAP
Többnyire gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -6, a legmagasabb +2 fok körül alakul.

Szerző
Témák
időjárás