Előfizetés

Hétvégi török kampány a Ruhr-vidéken

Igencsak kétes a visszhangja annak, hogy Binali Yildirim török miniszterelnök hétvégén Németországban kampányol az elnöki köztársaságért. A török polgárok április 16-án döntenek arról, hogy az országban a parlamentáris demokráciát elnöki köztársaság váltsa-e fel.

Yildirim szombaton, a Ruhr-vidéki iparvárosban, Oberhausenben lép fel. A rendezvényre 10 ezer embert várnak. Mint a Bild napilap az észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztérium közlésére hivatkozva jelentette, a török miniszterelnök valójában „magánemberként” érkezik Németországba, s ilyen minőségében bérelte ki a helyi sportcsarnokot, az „Arénát”.

A német kormánynak a bevándorlók integrációjáért felelős megbízottja a lapnak elmondta, azzal, hogy a török kormány német területen folytat hadjáratot az igen szavazatokért, s azért, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök teljhatalomra tegyen szert, a helyi török közösség még nagyobb megosztását idézi elő. Bírálatok hangzottak el a kereszténydemokraták részéről is Yildirim fellépése kapcsán. „A tervezett alkotmánymódosítás révén szabad út nyílik az elnöki diktatúra felé. Ez azt eredményezi majd, hogy elveszik a hatalmat a parlamenttől, megszüntetik a kormányfői tisztséget, megkérdőjelezik a demokráciát. Törökország ezzel még jobban eltávolodik a Nyugattól” – közölte a CDU/CSU Bundestag-frakciójának belpolitikai kérdésekben illetékes szóvivője, Stephan Mayer.

Az egyébként Erdogant támogató helyi török közösség viszont álszentséggel vádolja a német kormányt. „Nem lehet egyrészről fontos partnernek tekinteni a török kormányzatot, amint ez a menekültügyi megállapodás tekintetében történik, másrészről azonban bírálni a török politikusok németországi fellépéseit” – közölte a közösség elnöke, Gökay Sofuoglu.

Nem szokatlan, hogy a kormánypárt német területen is kampányt folytathat, mivel az itt élő török közösség tagjainak túlnyomó többsége is részt vehet a török elnökválasztáson.

Fejek hulltak, maradt a korrupció Olaszországban

Olasz civil szervezetek becslése szerint a korrupció mintegy évi 60 milliárd eurójába kerül Olaszországnak. Raffaele Cantone, az olasz Korrupcióellenes Hatóság vezetője szerint azonban a számításnak semmiféle alapja nincs, a valós szám ennek a többszöröse lehet.

Mindez azért figyelemre méltó, mert éppen ma 25 éve rendelte el egy milánói ügyész, Antonio Di Pietro az Olasz Szocialista Párt (PSI) egyik kétes hírnevű politikusának, Mario Chiesanak a letartóztatását. Ez volt a Mani Pulite - Tiszta kezek - elnevezésű korrupcióellenes harc nyitánya. Olaszország évek óta küzdött a szervezett bűnözéssel, a kilencvenes évek elejére a teljes politikai életet behálózta már a maffia. Túlnőve a korábbi klasszikus védelmi pénzszedés, kábítószer-terjesztés és hasonló jellegű bűncselekményeken, akkorra kétségtelenül befolyást szerzett a legmagasabb politikai körökben is. Így a szervezett bűnözés már átszőtte az állami beruházások világát, elérte az állami költségvetési pénzeket is. Minden maffiaellenes akció sikertelen maradt, sőt, a bűnüldözők elleni merényletek is elszaporodtak. A milánói ügyész ilyen helyzetben tette meg az első lépést a maffia és a korrupció ellen. Ezzel lavinát is elindított. Több száz eljárás és letartóztatás következett, sorra hulltak a fejek a legmagasabb körökben is. Az eredmény azonban nagyon kétes értékű, bár a Mani Pulite óriási tömegszimpátiának örvendett.

Nemcsak a PSI bukott bele, nemcsak Bettino Craxi miniszterelnök, PSI-főtitkár karrierjének lett vége, hanem a teljes fennálló olasz politikai rendszer széthullott és összeomlott az első olasz köztársaság is. Craxi tíz éves börtönbüntetése és a még ellene folyó eljárások elől Tunéziába menekült (ott is halt meg 2000-ben), de az, ami ezeken a romokon épült sem jobb, sem stabilabb, sem biztonságosabb, sem tisztább nem lett.

A Mani Pulite végül Silvio Berlusconit adta Olaszországnak és egy olyan fokú politikai instabilitást teremtett, amely azóta is az olasz társadalom egyik legnagyobb gondja. A volt kormányfő, Matteo Renzi által javasolt, de a decemberi népszavazáson megbukott reform ennek az instabilitásnak kívánt véget vetni az alkotmánymódosítással.

Tisztább sem lett Olaszország. A Berlusconi éra is korrupciós botrányoktól volt hangos, a Transparency International 2016-os jelentésében Itália 47 ponttal a 60. volt a vizsgált 176 ország közül. Az Unióban csupán Görögország és Bulgária teljesített rosszabbul. A korrupcióellenes retorikával élre törő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tavaly szerezte meg a római főpolgármesteri tisztséget, a városháza pedig mára precedens nélküli korrupciós botrányba keveredett.

Félelemből gyilkol a kis vezér

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.02.17. 06:32
Feladatkiosztás – Kim Dzsong Un biztos társaságban, katonák között…
Újabb két gyanúsítottat tartóztatott le a malajziai rendőrség Kim Dzsong Nam meggyilkolása kapcsán. Kim Dzsong Un féltestvérével mérgezett tűvel végzett két, feltételezhetően észak-koreai női ügynök. Tegnap egy indonéziai útlevéllel rendelkező nőt és malajziai állampolgárságú barátját vették őrizetbe. Eddig összesen két nőt és egy férfit tartóztattak le a gyilkosság kapcsán. Halid Abu Bakar malajziai rendőrfőnök is megerősítette az újabb letartóztatás tényét.

A dél-koreai hatóságok szerdán erősítették meg a hírt Kim Dzsong Nam haláláról. Holttestét egy Kuala Lumpur-i kórházba szállították, ott állapítják majd meg a halál pontos okát. Ám már ebből is diplomáciai konfliktus alakulhat ki Kuala Lumpur és Phenjan között. Észak-Korea ugyanis jelezte: elutasítja a boncolást, s azt követeli, adják ki a holttestet. Malajzia viszont ragaszkodik a halál pontos okának megállapításához már csak azért is, mert nyilvánvaló bűncselekmény történt.

Szöulnak meggyőződése, hogy a 2011-ben meghalt Kim Dzsong Il legidősebb gyermekének megölését Észak-Korea kis vezére, Kim Dzsong Un rendelte el. Kim Dzsong Nam évek óta külföldön élt, a legtöbb idejét Makaón töltötte, második feleségével. Igazi bonviván volt, egy 2009-ben megjelent cikk szerint három nővel élt egy fedél alatt, s négy gyermeke született. Akkor esett ki a phenjani rezsim kegyeiből, amikor 2001-ben hamis útlevéllel próbált meg beutazni Japánba, mert az ottani Disneylandbe akart eljutni. A dél-koreai titkosszolgálat, a NIS szerint észak-koreai ügynökök már öt éve megpróbáltak végezni vele, akkor azonban sikerült megúsznia a támadást. Ezután levelet írt féltestvérének, Kim Dzsong Unnak, s könyörgött: ne bántsa se őt, se családját. Egy a South China Morning Postnak nyilatkozó forrás szerint bár Kim Dzsong Nam nem igényelt testőröket, tisztában volt azzal, hogy veszélyben az élete, s féltestvére minden lépését követni próbálja.

A gyilkosság még hétfő reggel történt, amikor Kim Dzsong Nam Malajzia fővárosából, Kuala Lumpurból akart továbbrepülni Macao szigetére, hamis útlevéllel, amely Kim Csol névre volt kiállítva számára. Ám csak kedden állapították meg, hogy valójában a Kim dinasztia tagjáról van szó.

Szerdán a malajziai lapokban homályos képek jelentek meg az egyik feltételezett elkövetőről. Az erős sminket viselt nő fehér pólót viselt, amelyen a „LOL” felirat szerepelt. A Kuala Lumpur-i rendőrség szerint arról a vietnami nőről van szó, akit még szerdán tartóztattak le. Egy taxisofőr is arról számolt be, hogy a feltételezett tettesek azt állították, Vietnamból érkeztek. A malajziai rendőrség úgy tudja, hogy a két letartóztatott nő négy férfival állt kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy a gyilkosságot nem a Kínához tartozó Makaó szigetén hajtották végre. Pekingnek kezd elege lenni az öntörvényű Kim Dzsong Unból, amit az is jelez, hogy már az ENSZ Biztonsági Tanácsában büntetőintézkedéseket is megszavazott a phenjani rezsimmel szemben. S bár igen hűvössé vált Észak-Korea és Kína viszonya, Phenjan nem akarná tovább feszíteni a húrt. Igaz, a Pekinggel kifejezetten jó viszonyt ápolt Kim Dzsong Nam megölésével aligha szerzett jó pontokat a kis vezér Kínában. Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint az idősebb testvér a „nagy szomszéd” oltalma alatt állt. Ha ez valóban így volt, akkor Kína még inkább elfordulhat Észak-Koreától.

Miért akart Kim Dzsong Un féltestvére életére törni? Kim Dzsong Nam ugyanis, mióta kegyvesztetté vált, semmiféle politikai szerepet sem játszik hazájában, nem is kívánt visszatérni Phenjanba. A kis vezér alighanem azért tartott tőle, mert arra számított: ha lázadás törne ki Észak-Koreában, az esetleges puccsisták Kim Dzsong Namot hívnák haza, az átmenet szellemi vezetőjeként. A phenjani alkotmány, a „tíz alapelv” ugyanis előírja, hogy a hatalmat csak a Kim dinasztia valamely tagja gyakorolhatja. Kim Dzson Nam kínai száműzetése idején többször is bírálta a phenjani rezsimet. Egy ízben úgy fogalmazott: reformok nélkül összeomlás vár hazájára.

A Kim családban nem ritkák a hatalmi harcok, gyilkosságok, aminek részint az az oka, hogy az uralkodó család férfitagjainak több nővel volt viszonya. Kim Dzsong Ilnek például négy nőtől hét gyermeke született. Közülük a most meggyilkolt Kim Dzsong Nam volt a legidősebb, ő 1971-ben látta meg a napvilágot. Anyja férjes asszony volt, amikor megismerkedett a „kedves vezérrel”. Egyes források szerint feleségül vette Kim Dzsong Il, mások szerint csak ágyasa volt. Később elmenekült az országból, 2002-ben halt meg.

Észak-Korea jelenlegi vezetője, Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il harmadik feleségétől, Ko Jong Huitól született. Második gyermeke a „kis vezér”, aki feltételezések szerint 1983-ban született. A kis vezér húga, Kim Jo Dzsong hazája propagandaminisztere. Hírek szerint talán az egyedüli olyan ember, akiben Kim Dzsong Un maradéktalanul megbízik. A „kis Kim” több mint hat éve tartó országlása alatt többször is bizonyította: semmitől sem riad vissza, ha hatalma megszilárdításáról van szó. Nem csekély visszhangja volt a világban annak, amikor kivégeztette nagybátyját, Csang Szon Teket.

Ha valóban Kim Dzsong Un rendelte el féltestvére megölését, az egyfajta jelzés a politikai elit számára: senki sem érezheti biztonságban magát. Több forrás is megerősítette ugyanis, hogy a rezsim nem áll annyira stabil lábakon, mint azt sugallni próbálja. Erre utalhat az is, hogy a kis vezér egyetlen napra sem merte elhagyni országát.

Fontos a kapcsolat Kuala Lumpurral
Phenjan és Kuala Lumpur között létezik diplomáciai kapcsolat. Malajziában több, a sztálinista rezsim által fenntartott étterem működik, ezek fontos deviza bevételi forrást jelentenek Észak-Korea számára. Hasonló éttermek a térség egy sor államában találhatók, így Burmában, Indonéziában, Kambodzsában, Vietnamban, Laoszban, s természetesen Kínában is.