Előfizetés

Tarlósék nem vonhatják vissza a pályázatot a MOB nélkül

Publikálás dátuma
2017.02.20. 22:40
Büszke pályázók – Borkai Zsolt MOB-elnök és Tarlós István főpolgármester FOTÓ: NÉPSZAVA
Lényegében semmi esély arra, hogy a Tarlós István által vezetett Fővárosi Közgyűlés szerdán visszavonja az olimpiai pályázatot, ugyanakkor az ülésen ettől még lehetnek meglepetések, elsősorban azért, mert a főpolgármester felkérte Borkai Zsoltot, a pályázatért szintén felelős Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, valamint Fürjes Balázst, a budapesti olimpiai pályázat vezetőjét is, hogy szólaljanak föl. Míg a bizottság köti az ebet a karóhoz, Fürjes lényegében már kiállt a pályázat mögül. Orbán Viktor mindenesetre most már nem is a fővárosra, a nemzetre mutogat az ügyben, noha a népszavazást azért elkerülné.

Nemzeti ügyből pártügy lett, és a pártügyeknek mindig bizonytalan a sorsa - válaszolta a Népszavának a parlament folyosóján Orbán Viktor az olimpiarendezést firtató kérdésre. A miniszterelnök szerint most azon kell dolgozni, hogy a pártügyből ismét nemzeti ügy legyen az ötkarikás játékokból. Többet azonban nem volt hajlandó mondani a témában, sőt, a Ház első tavaszi ülésnapján, napirend előtti felszólalásában sem tett említést - még az ellenzéki frakcióvezetők unszolására sem - a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtéséről, így a 2024-es olimpiarendezésért benyújtott magyar pályázat várható vesztéről.

"Ha Orbán Viktor tényleg a nemzetére emelné vissza a pártügyek szintjéről az olimpiát, - amelyre egyébként ő maga silányítja, hiszen 260 ezer állampolgári aláírást tekint semmisnek -, akkor ideje lenne meghallania a követelést: csakúgy, mint a kétes célú és eredményű kvótareferendum ügyében, a budapesti olimpiarendezés kérdésében is írjon ki a kormány országos népszavazást" - reagált a kormányfő szavaira lapunknak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke emlékeztetett: pártja a kezdetektől amellett érvel, hogy egy ilyen súlyú, az emberek életét valóban közvetlenül érintő, mintegy 3 ezer milliárd forintos költséggel tervezett ügyben ki kell kérni a választópolgárok véleményét. "Mi is azt mondjuk, amit Orbán, hogy ez nemzeti ügy, de akkor hadd döntsön végre tényleg a nemzet: akarnak, vagy nem akarnak olimpiát rendezni" - fogalmazott Molnár.

Semmiképpen sem bízná azonban a "népre" Orbán Viktor, vagy épp a Fidesz a döntést, sőt, úgy tűnik, Tarlós István is leginkább azért táncolna vissza, hogy megakadályozhassák a nép közvetlen véleménynyilvánítását a kérdésben. A főpolgármester ugyanis, miután cáfolni kényszerült, hogy - mint azt az atv.hu legalábbis közölte - Tarlósnak újrajelölést kínált az olimpiai balhé elviteléért a kormányfő, igyekezett indulatosnak mutatkozni. Kijelentette például, "nem mi találtuk ki az olimpiát, és nem fogom eltűrni, hogy a fővárossal vitessék el a balhét" - mondta lapunknak, majd pedig máshol arcátlanságnak nevezte a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatát, amely szerint a pályázat Budapest ügye. Kósa Lajos pénteken beszélt erről, miután több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze a népszavazáshoz. Hétfőn már azt közölte, senki sem akarja a fővárost magára hagyni.

Egyébként a Fővárosi Közgyűlés szerdán ülésezik, s Tarlós korábban azt közölte, akár már dönthetnének is a pályázat visszavonásáról, noha ennek nem nagy a realitása. Már csak azért sem, mert a felelősség valóban korántsem csupán a fővárosé ebben a kérdésben: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) chartájának 27 paragrafusa, 4. bekezdése ugyanis kimondja: "a Nemzeti Olimpiai Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik annak a városnak a kiválasztása a saját országában, amely pályázatot nyújthat be az Olimpiai Játékok megrendezésére." Magyarán a fővárosnak nemcsak a pályázat beadására, illetve visszavonására nem lett volna egyedül jogköre, illetve felelőssége, de már az is a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hatáskörébe tartozott, hogy egyáltalán szóba jöhessen Budapest, mint felmerülő helyszín. Ráadásul az olimpiai charta szerint "Az Olimpiai Játékok rendezési jogáért versengő jelentkezést a NOB szervezetéhez történő beérkezésétől számítva, a jelentkező város országának Nemzeti Olimpiai Bizottsága felügyeli, és egyetemlegesen felel a jelentkező város jelentkezésével kapcsolatos tevékenységéért, illetve a körülményekre tekintettel a város Olimpiai Játékok rendezéséért benyújtott pályázatáért". Ha tehát a fővárosi közgyűlés határozatot, vagy állásfoglalást is hozna arról, , hogy a maga részéről az olimpiai pályázat visszavonását szorgalmazza, ez csak egy hasonló tartalmú MOB határozattal érvényes.

Borkai Zsolt és az általa vezetett MOB nem sokat ad a társadalmi párbeszédre – kötik az olimpiarendezéshez a karót FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Borkai Zsolt és az általa vezetett MOB nem sokat ad a társadalmi párbeszédre – kötik az olimpiarendezéshez a karót FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Márpedig a MOB nem kívánja visszavonni a pályázatot. Noha lapunk megkereséseire nem válaszolt, a MOB hétfő este állásfoglalást tett közzé, mely szerint továbbra is kiállnak Magyarország olimpiai pályázata mellett. "Vannak nemzeti ügyek, amelyek politikától függetlenek kellene, hogy legyenek!" - tudatta maga Borkai Zsolt, aki ezután "független köztestület" elnökeként az ellenzéki pártokat ostorozta azért, mert azok szinte mindegyike támogatja, hogy legyen népszavazás az olimpia ügyében. "A MOB alapszabályában rögzítve van, hogy feladata és célkitűzése elősegíteni, hogy egyszer saját országa olimpiát rendezhessen" - írták többek között, hozzátéve: a MOB mint a NOB "hazai partnere, a pályázat szakmai oldalát képviselő civil köztestületként a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont" - fogalmazott Borkai, aki ezután azon kesergett: a jelenlegi közéleti vita nyomán minimálisra csökkent az esélye annak, hogy Budapest nevét mondják ki Limában szeptemberben. Vele szemben a Budapesti Olimpiai Mozgalom már visszakozott, s állították: a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága különböző okok miatt megbomlott. Szerintük ugyanakkor a kormánynak, a fővárosnak és a MOB-nak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja az ehhez vezető okokat, és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással. "Ha ez valami oknál fogva már nem lenne lehetséges a 2024-es pályázat vonatkozásában, akkor deklaráltan 2019-re kell egy olyan politikai konszenzust teremteni az olimpia ügyében, amely lehetővé teszi, hogy a magyar főváros a 2024-es pályázat tapasztalataival és eredményeivel gazdagabban, valamint nem utolsó sorban a hibákból tanulva, még esélyesebben vághasson bele a 2028-as olimpiai játékok pályázati szakaszába".

Egyébként forrásaink szerint a szerda reggel 9-re összehívott közgyűlési ülés előtt, már kora reggelre berendelte a főpolgármester a fideszes kerületvezetőket. Ugyanakkor azon az egyeztetésen állítólag csupán a budapesti költségvetésről lesz szó, a kormánypártiak ugyanis minden évben szokták egységesíteni álláspontjukat a fővárosi büdzséről szóló vita előtt. A szerdai fővárosi közgyűlésen azonban még lehetnek meglepetések, elsősorban azért, mert Tarlós felkérte Borkait, valamint Fürjes Balázst is, hogy szólaljanak fel a közgyűlés előtt. A budapesti olimpiai pályázat vezetője egyébként a napokban lényegében már kiállt a pályázat mögül.

Nem ez rontja az esélyeket
Ami most Magyarországon zajlik, érdektelen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének szempontjából - válaszolta lapunknak Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint, viszont az érdekes kérdés, hogy egy esetleges népszavazás eredménye milyen hatást gyakorolhatna a NOB-ra. A szakember szerint ugyanis a nemzetközi szervezetet a jogi eredményesség nem érdekli, csupán az, hogy milyen arányba szavaznak az emberek. "Ha 60 százalék fölött támogatnák a megrendezést, az nagyon erős érv lenne. Paradoxnak tűnik, de érdeke a pályázatnak, hogy legyen referendum" - állítja a sportközgazdász, hozzátéve: a kabinet a kommunikációs erejével - például a tavalyi kvótakampány - a 60 százalékot el tudna érni. Azonban a Fidesznek nem érdeke, hogy erről menjen a vita, és ne arról, amiről ők szeretnék - vélekedett Szabados. Ha a többség elutasítaná a pályázatot, az gyakorlatilag lenullázza az esélyeket - szögezte le a közgazdász, hozzátéve: hiába érvelne a Fidesz azzal, hogy esetleg nem érvényes jogilag, politikailag viszont igen.


Akár bele is állhatnának

Az internetadó és a vasárnapi boltzár esetén is hirtelen meghátrált a kormány, és azt próbálták mutatni, hogy "értjük a nép hangját, akaratát, szavát." Most is ez a valószínű - mondta a Népszavának Kiss Ambrus. A Policy Agenda vezető elemzője szerint Orbánék akár bele is állhatnak a történetbe, elővehetik a szokásos paneljeiket, miszerint ők jót akartak, de a nemzetellenes, liberálisok tehetnek mindenről. A szakember szerint azonban erre kicsi a sansz, hiszen a tavaly októberi kvóta-referendumon sem sikerült 40 százalékosnál nagyobb részvételt produkálni, pedig a kormánypárt abba mindent beletolt. Kiss szerint ráadásul még az a váratlan forgatókönyv sem jönne jól a Fidesznek, ha egy érvényes népszavazást sikerülne tartaniuk az olimpia mellett. Ebből sem következne ugyanis, hogy mi kapjuk az olimpiát, akkor pedig Orbánék saját választói is feltennék a kérdést, hogy minek kellett ennyire beleállni.

A Brexit miatt hagyja el az országot a világhírű zenekar

A Brexit miatt az oxfordshire-i Woodstockból a belgiumi Antwerpenbe teszi át székhelyét jövőre az Európai Unió Barokk Zenekara (EUBO).

A jótékonysági szervezet törölte legtöbb idei koncertjét, utoljára idén májusban játszanak Londonban - írja a BBC hírportálja. A zenekar vezetője szerint a költözés "elkerülhetetlenné vált" a britek tavaly júniusi népszavazása után, ahol az Európai Unió elhagyását támogatók győztek. A részben EU alapította zenekar fiatal európai muzsikusoknak kínál lehetőséget arra, hogy egy évig tapasztalatokat szerezzenek a barokk együttesben. A brit zenészek jelen voltak a zenekar 30 éves történetében, noha most egy sem játszik éppen benne. Az együttes közleménye szerint a brit muzsikusok részvételének "minden valószínűséggel" véget vetett a Brexit.

Olimpia 2024 - A MOB továbbra is kiáll a pályázat mellett

Publikálás dátuma
2017.02.20. 22:27
Borkai Zsolt. FOTÓ: Népszava
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) továbbra is kiáll Magyarország olimpiai pályázata mellett - olvasható a szervezet honlapján hétfő este közzétett állásfoglalásban.

"Vannak nemzeti ügyek, amelyek politikától függetlenek kellene, hogy legyenek!" - tudatta Borkai Zsolt, a MOB elnöke. "A Magyar Olimpiai Bizottság független köztestület, ezért is kezdeményezte még az olimpiai és paralimpiai pályázati folyamat legelején valamennyi parlamenti párttal az egyeztetést arra vonatkozóan, hogy közösen álljanak Magyarország olimpiai és paralimpiai pályázata mellé. Ez akkor a MOB székházában senki számára nem volt kérdés, mindenki egy emberként sorakozott fel mögötte, mindenki érezte, hogy vissza nem térő lehetőségről, és össznemzeti érdekről van szó" - közölte.

A sportvezető kiemelte: Magyarország a legsikeresebb nemzetek között szerepel a megnyert olimpiai érmek számának tekintetében, és az első tíz ország közül az egyedüli, amely még nem rendezett olimpiát.  "Egy 120 éves álom kapujában lehetnénk most, amelyet egyetlen dolognak köszönhetünk, ez pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 programja, amely a költséghatékony és fenntartható olimpia jegyében megnyitotta a lehetőséget Budapest és Magyarország előtt. Látjuk és érezzük, hogy már a pályázati szakasz olyan nemzetközi figyelmet és elismertséget ad a magyar fővárosnak, amely semmilyen más területen nem ismételhető meg. A MOB alapszabályában rögzítve van, hogy feladata és célkitűzése elősegíteni, hogy egyszer saját országa olimpiát rendezhessen. Így a Magyar Olimpiai Bizottság mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hazai partnere, a pályázat szakmai oldalát képviselő civil köztestületként a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont" - fogalmazott Borkai Zsolt. Hozzátette: szerinte nem korrekt a pályázat utolsó szakaszában kihátrálni abból az együttgondolkodásból, amely a Momentum Mozgalom elindulása előtt jellemezte a magyar politikai pártokat.

"Ellenzéki politikusok emeltek szót az olimpiarendezés mellett, és a pártok politikától függetlenül alkottak ebben a kérdésben sportszerű csapatot" - mondta a MOB elnöke. "Fair play-ről és sportról volt szó az olimpiai és paralimpiai pályázat kapcsán, amely hosszú idő után egységbe kovácsolta a magyar politikai elitet. Számomra érthetetlen, hogy miért hátrált most ki a politikai ellenzék egy nemzeti ügy mögül, és erkölcsileg megkérdőjelezhető módon miért csinál a magyar sport páratlan lehetőségéből pártpolitikai ügyet" - közölte Borkai Zsolt. Megjegyezte: a Momentum Mozgalom tevékenysége Thomas Bach NOB-elnöknek is szemet szúrt, miszerint a nemzet sikerét a politikai haszonszerzésre cserélték.

"Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a téma kapcsán szerzett ismertségüknek köszönhetően most azonnal párttá alakulnak. Szomorú, hogy mindehhez egy nemzet álmát, egy nemes ügyet, az olimpiát használták fel eszközül, óriási szívességet téve ezzel két vetélytársunknak, Párizsnak és Los Angelesnek. Ezzel ténylegesen Franciaország és az USA mellé álltak, így ebben a nemes küzdelemben önös érdekeikért háttérbe szorították saját nemzetüket" - mondta Borkai Zsolt. Ahogy fogalmazott: büszke arra, hogy az elmúlt időszakban Budapestet ténylegesen esélyesként emlegették, és arra, hogy a sikeres prezentáció és a munka részese lehetett, ám ez a mostani folyamat nagyon árt a pályázat sikerességének.

"Jelen pillanatban az egység megbomlott, őszintén szólva minimálisra csökkent az esélye, hogy Budapest nevét mondják ki Limában szeptemberben. Sok sportoló, sok magyar ember, rengeteg gyermek álma került komoly veszélybe, pedig ez az ország, ez a nemzet megérdemli, hogy a 120 éves álomból egyszer valóság legyen" - jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Az aláírásgyűjtésben az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek. Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere megállapodtak abban, hogy a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb csütörtökön - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkozik, és megvitatják a további szükséges teendőket. A 2024-es ötkarikás játékokért Budapest mellett Párizs és Los Angeles van versenyben, a győztest szeptember 13-án hirdetik ki Limában.