Előfizetés

Figyeljen! Ellenőriznek a rendőrök a hétvégén

Publikálás dátuma
2017.03.17. 15:11
Ne felejtse el bekötni az övet! Illusztráció: Thinkstock
A biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés és a bukósisak, tehát az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrök péntektől vasárnapig, országos akcióban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség weboldalán.

A fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) szervezésében hajtják végre - olvasható a közleményben. Felhívták a figyelmet arra, hogy a passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen nő a halálos sérülések esélye. Mint írták, alapvető, hogy még többen használják a biztonsági övet és gyermekbiztonsági rendszereket, mert így kevesebb lehet a halálos baleset és a súlyos sérülés. Közölték: az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére is. A TISPOL Seatbelt európai szintű ellenőrzést évente kétszer tartják. Ennek során a TISPOL-tagállamok rendőri erői - köztük a magyar rendőrség is - a közlekedésbiztonsági helyzet javításáért és a közlekedők biztonságának szavatolásáért fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát Európa közútjain.

Paks 2 - Gyanús egybeesésre figyelmeztet az LMP

Az LMP "érdekes egybeesésnek" tartja, hogy a Günther Oettinger uniós biztossal régóta kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert rendre a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor fizette ki a Miniszterelnökség. Ungár Péter szerint ez felveti a gyanút, hogy "Mangold úr kifizetése nem csak a személyének szólt". 

Az ellenzéki párt országos elnökségi tagja erről pénteki, Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt, ahol közölte: sikerült kiperelni a Mangold szerződéseivel kapcsolatos teljesítési igazolásokat. 

Mint fogalmazott: Mangold és Oettinger már régóta kapcsolatban állt egymással, hiszen már a baden-württembergi CDU-ban együtt politizáltak. Azt is felidézte, hogy Oettinger nem tette nyilvánossá azt a nagy összegű ajándékot, hogy Mangold repülőjén érkezett Budapestre. Szerinte mindez összefüggésben állhat azzal, hogy Oettinger miatt szűntek meg a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások. 

Közölte azt is: az LMP minden jogi eszközzel ki fogja deríteni, történt-e államtitoksértés akkor, amikor a nemzetbiztonsági átvilágosításon át nem esett Mangold betekinthetett a paksi szerződésekbe. De, mint mondta, választ várnak arra is, Mangold, aki a többi közt az Alstom felügyelőbizottságának is tagja volt, milyen lobbitevékenységet végzett Magyarországon, miről tárgyalt egyes miniszterekkel? 

Meszerics Tamás szerint Klaus Mangold olyan ember Európában, "mint Habony Árpád Magyarországon", senki nem tudja, hivatalosan kicsoda, a repülőgépe azonban mindig éppen ott áll, ahol lobbitevékenységet végeznek. 

A politikus rámutatott a lobbitevékenység szabályozatlanságára az Európai Unióban, ami szerinte különösen igaz a bizottságra és az Európai Tanácsra. Mint mondta, az európai zöldek már hét éve szorgalmazzák a szigorítást, mert  valószínű, hogy jelentős számban születnek szabályozási koncepciók vagy akár törvénytervezetek lobbiszervezetek irodáiban. Kötelezővé tennék regisztrációjukat, de azt is előírnák, hogy uniós tisztségviselők mandátumuk lejárta után bizonyos ideig le vállalhassanak lobbitevékenységet - tette hozzá. 

A tájékoztatón Ungár Péter szólt a Magyar Nemzet által ismertetett készülő büntetőeljárási törvénymódosításról is, amelyben úgy írnák át a titkos információgyűjtés szabályait, hogy például már gyanú sem lenne szükséges a lehallgatáshoz. Ungár Péter kijelentette: ennek elfogadása csupán a Fidesz közeli oligarchák érdeke, a javaslat célja ugyanis az lehet, hogy könnyen megfigyelhessék vagy akár az adóhivatal könnyebben eltávolítsa a piacról azok konkurenciáit.

"Rendőrállamot építenek" - Bárkit lehallgathatna a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.03.17. 14:25
Illusztráció: Thinkstock
Ha a tervezett formában hatályba lép az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagja, akkor már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját - írta a Magyar Nemzet. A Párbeszéd Magyarországért úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy a Fidesz rendőrállamot építene, a Demokratikus Koalíció (DK) szerint pedig Orbánnak "rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni."

A módosító javaslatcsomag kimondja, hogy „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”, valamint azt is, hogy „a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul”. A cikk szerint joggal vetődik fel a kérdés: miért, eddig nem így volt? Választ azonban a salátatörvény tervezete erre a kérdésre nem ad. Ahogy arra sem, mikor, hogyan és kikkel szemben alkalmazzák majd az előkészítő eljárásnak nevezett, szintén új intézményt.

A törvényjavaslat szerint büntetőeljárás – fő szabályként – továbbra is bűncselekmény gyanúja alapján indul. Az új büntetőeljárási kódex azonban „a büntetőeljárás proaktív képességének kialakítása érdekében az előkészítő eljárással lehetőséget biztosít egyfajta előzetes felderítésre, amelynek a célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása” – mutat rá a tervezet.

Egy névtelenséget kérő gyakorló ügyvéd szerint az előterjesztés szövegéből akár az is következhet, hogy ha valaki vásárol egy autót, másnap titkos nyomozás indul ellene, tisztázandó, hogy vajon törvényes forrásból származik-e az ára, vagy sem. A lap szerint ezentúl minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs. Mert ahol felvetődik valamilyen bűncselekmény gyanúja, ott a hagyományos büntetőeljárás is megindítható. Nem derül ki azonban a törvényjavaslatból, hogy nevezett szervezeteknek milyen szempontok alapján kell meghatározniuk, hogy kikkel vagy mely szervezetekkel szemben indítanak előzetes felderítést.

DK: Orbánnak tele van a nadrágja

A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja szerint a rendszerváltozás, a szabadság és a szolidaritás elárulása a törvényjavaslat. "Orbán Viktornak rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni". Az embereket csak ideig óráig lehet megfélemlíteni, de legkésőbb 2018-ban "vissza fogjuk venni az országunkat a Fidesztől", akkor pedig azokat az állami vezetőket is felelősségre kell vonni, akik aktákat akarnak vezetni a magyaroktól - tette hozzá figyelmeztetésképpen Vadai Ágnes. Rákosi Mátyás, Kádár János, Orbán Viktor, így teljes azoknak a névsora, akik hatalmuk megtartásának érdekében a saját népüket megfigyeltették és megfigyeltetik - folytatta a politikus, megjegyezve: "itt van az új III/III-asok kora". A független képviselő egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a Terrorelhárítási Központ már most is bírói engedély nélkül végezhet megfigyelést, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, ez ellentétes az emberi jogok európai egyezményével.

Párbeszéd: rendőrállamot építenek

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja a kormányzati törvénytervezetet. Hudák János elnökségi tag kijelentette: jól látszik, hogy a Fidesz a jogállam leépítésében semmiféle korlátot nem szab magának és egy rendőrállamot akar kiépíteni, ahol az embereket meg lehet félemlíteni. Hudák János leszögezte, egy jogállamban ahhoz, hogy valakit meg lehessen figyelni, mindenképpen szükség van bírói engedélyre, amit csak az után lehet kiadni, hogy az illetőt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A Párbeszéd azt követeli, hogy vonják vissza az elképzelést, amely alkalmas arra, hogy politikailag és gazdaságilag is el lehessen lehetetleníteni bárkit - jelentette ki a politikus.

LMP: a Fidesz közeli oligarchák érdeke

Az LMP országos elnökségi tagja, Ungár Péter szerint a törvényjavaslat elfogadása csupán a Fidesz közeli oligarchák érdeke, a javaslat célja ugyanis az lehet, hogy könnyen megfigyelhessék vagy akár az adóhivatal könnyebben eltávolítsa a piacról azok konkurenciáit.