Előfizetés

1,7 milliós sérelemdíjat fizethet a TV2

Publikálás dátuma
2017.04.12. 16:55
Fotó: Tóth Gergő
Közel 2 millió forint sérelemdíjat fizethet a TV2, amiért a Tények névazonosság miatt egy teljesen kívülálló embert kevert bele egyik karaktergyilkossági kísérletébe - írja a HVG.

1,7 millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a TV2-nek, valamint a tévének kell állnia a 127 ezer forintra rúgó ügyvédi költséget - ezzel az ítélettel zárult szerdán, első fokon az a személyiségi jogi per, amit azért indított Gergely Zsófia, mert a róla készült fotókkal, videókkal illusztrálták a hvg.hu azonos nevű újságírója ellen indult lejárató riportot.

A TV2 az anyagba egyszerűen beszerkesztette a csaknem 10 évvel ezelőtt egy állatvédelmi szervezetnél dolgozó névrokon fotóit, és őt mutogatták, miközben teljesen valótlan „tényeket” mutatott be a „Tények”. Az ítélet nem jogerős.

„Ez így teljes pernyertesség, hiszen a bíróság is egyetértett azzal, hogy nemcsak az ügyfelem képmáshoz való joga sérült, de a jó hírneve is, amikor az eredeti célpontra vonatkozó állításokhoz kapcsolták” – mondta a felperes képviseletében ügyvédje, Bodolai László.

„Az egész Habony-média lassan elgondolkodhatna ezen a gyakorlaton, hogy ok nélkül próbál lejáratni embereket, mert ez a törvényes bírósági eljárásban visszaüt” – tette hozzá. Bodolai járt el abban a perben is, amit Spéder Zoltán üzletember indított a Tények egy másik lejárató anyaga miatt, ott a Fővárosi Törvényszék rekord összegű, 5,7 millió forintos sérelemdíjat ítélt meg az üzletember családi életében és zsebében vájkáló, manipulált Tények-anyagért.

Lex CEU - A Jobbik aláírja az Ab-beadványt

A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Korábban az LMP, az MSZP, a Párbeszéd.  is jelezte, hogy aláírják az ívet. Ezzel a kezdeményezés elérte a törvényben előírt arányt: utólagos normakontrollt kérnek a lex CEU esetében.

A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben.

Szávay István értékelése szerint Magyarországon diktatúra épül, ennek egy állomása, hogy a Fidesz egy nap alatt megpróbál ellehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt. Kiemelte azt is, hogy a Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között, elutasítja "azt a szélsőliberális szemléletet", amelyet Soros György és a hozzá köthető intézmények képviselnek, és elutasítja a Fidesz hatalmi arroganciáját is.

A jobbikos politikus szerint a kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, miszerint a tüntetéseket Soros György szervezi és a kormány megdöntése a célja, akkor "megtehetné, hogy ellene eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával".

Szávay István azt is szóvá tette, hogy Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben úgy nyilatkozott, a CEU a feltételek elmaradása esetén is folytathatná tevékenységét. Szerinte ez ellentmond annak, hogy Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Kitért arra is, hogy ha most igent mondanak a jogállamiság megsértésére, akkor bárki sorra kerülhet, "legközelebb jönnek a hagyományőrzők, a polgárőrök vagy éppen a motorosklubok".

A képviselő az elnökség szavazati arányáról nem kívánt nyilatkozni és azt sem tudta megmondani, technikailag melyik párt aláírásgyűjtését támogatják. Visszautasította azt is, hogy a baloldal vagy Soros György mellé álltak volna döntésükkel.

Arra a kérdésre pedig, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke közölte, hogy vizsgálatot indít a testület a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, az felelte, a kormány elmérte a stratégiát és nagyobb a nemzetközi károkozás, mint a belpolitikai haszon.

Botka: fél a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.04.12. 16:13
Botka László és Molnár Gyula korábbi utcafóruma FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A baloldali demokratikus pártok összefogása szükséges, de önmagában nem elég a kormányváltáshoz, "győzni akkor fogunk, ha újra elnyerjük azon több százezer állampolgárnak a bizalmát, akikét 2010 előtt elvesztettük" - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán Kaposváron. Az utcafórumon a CEU-ért folytatott tüntetésekről azt mondta, hogy Orbán átlépte a Rubicont, a lex CEU pedig nem pusztán egy intézmény bezárásáról szól, hanem hadüzenet a magyar demokráciának.

Botka László országjáró körútja keretében a 48-as ifjúság útján tartott utcafórumon hangoztatta: a bizalomhoz az általuk meghirdetett hiteles, új, valódi, markáns szociáldemokrata program vezet, ennek támogatására kérte mintegy száztagú hallgatóságát. "Jövő ilyenkor le kell tudnunk győzni és le is fogjuk győzni a Fideszt" - közölte a politikus, akinek beszédét többször bekiabálók zavarták meg. Rájuk utalva megjegyezte: országjárását a múlt héten is "tüntetők követték", a provokációk bizonyítják, hogy az általa meghirdetett program jó, a Fidesz pedig fél.

Szavai szerint az elmúlt napok magyarországi eseményei bebizonyították, hogy "betelt a pohár", hiszen az utcán tízezrek tüntetnek, és már nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is szerveznek demonstrációkat. "Mindannyian értjük és tudjuk, hogy Orbán átlépte a Rubicont, mindannyian tudjuk, a CEU-törvény nem pusztán egy intézmény bezárásáról szól, hanem hadüzenet a magyar demokráciának, a szabadságnak, a tanszabadságnak, az egyetemi autonómiának" - fogalmazott.

Hozzátette: "nekirontottak a civileknek is", ez is arra utal, hogy a kormány, a Fidesz fél a választóktól, a szabadságtól, az autonómiától. "A Fidesz nem erős, csak erőszakos, de az ereje addig tart, amíg mi félünk tőle, ezért kell határozottan, egyértelműen kimondanunk: le kell őket váltanunk" - közölte.

Botka László azt mondta, az elmúlt napok történései jól mutatják, hogy Magyarországon két lehetőség van: "a tudás világa és a lopás világa, a szabadság, a demokrácia, az Európai Unió, valamint az orbáni-putyini világ, ezek között tud Magyarország dönteni 2018 áprilisában, és "teljesen egyértelmű, hogy mi a szabadság, a demokrácia, az EU és a becsület pártján vagyunk, és a magyarok többsége is így van ezzel".

A szocialista miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, hogy megújult, hiteles baloldali programra azért is szükség van, mert Magyarország legnagyobb baja, hogy a magyar emberek, a magyar családok kiszolgáltatottak, hiszen napról napra élnek. A legutóbbi társadalmi felmérés világossá teszi, hogy ma a magyar családok felének lényegében semmilyen vagyona nincs, legfeljebb a lakás, amiben laknak, a másik 45 százalékának talán egy-két hónapra elegendő megtakarítása van, 5 százalék az, amely európai szinten a valódi középosztályhoz tartozik - mondta.

A politikus értékelése szerint az ország kettészakadt a romló életszínvonalon élő, kiszolgáltatott többségre és a Fidesz-kormányzás nyerteseire, a szűk kisebbségre.

Botka László azt közölte, hogy a Fidesz a terheket a többségre helyezte az igazságtalan egykulcsos adó-, családtámogatási, nyugdíjpolitikai, otthonteremtési rendszerével és minden politikai döntésével, egyúttal minden kedvezményt a gazdagoknak adott. "Ezen kell változtatnunk, ezért mondjuk ma azt, hogy tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok" - szögezte le. Kiemelte, hogy programjukban szerepel az átlagos vagy átlag alatti jövedelműek terheinek csökkentése. Ugyanakkor luxusadót fizetnének a havi egymillió forintnál többet keresők és azok, akik százmillió forintnál nagyobb vagyont halmoztak fel. Emellett visszaállítanák a tanszabadságot, a pedagógusok, az iskolák szabadságát.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: megvan a kritikus tömeg a kormány leváltásához, az MSZP politikusainak tapasztalatai szerint tízből hat-hét ember változást szeretne, "elege van abból, ami felé ez az ország ma megy". Lehet azt mondani, hogy Magyarország erősödik, lehet nap mint nap a szemünkbe hazudni, de mindenki érzi, ez nem erősödés, ez erőlködés arra, hogy elhitessék, az ország jó felé megy - közölte. Hozzáfűzte: eközben nincs kormányzás, "azt látjuk, a kórházakból 700 milliárd forintot vonnak ki, a miniszterelnök hobbiját finanszírozzuk, és néhányan a családhoz való viszony alapján gyarapodnak, miközben az emberek egy része nem képes befizetni a rezsit, a gyerekek éhesen mennek iskolába".

Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke arról szólt, hogy a város tudja, milyen igazságot tenni. Az itt élők egy része tavaly nyáron egy helyi népszavazási kezdeményezés mögé állva elérte, hogy a város vezetői meggondolják magukat és elálljanak egy "mindannyiunk egészségére és a környezetre kockázatot jelentő" gumihulladék-hasznosító projekt támogatásától.

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke azt mondta, hogy Kaposvár megmutatta: mindent el lehet érni, ha az emberek összefognak egy jó cél érdekében.