Csökkennek az élőmunkát terhelő adók - Romániában

Jövőre csak két társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetni Romániában: a Társadalombiztosítási Hozzájárulást (CAS) és a Társadalombiztosítási Egészségügyi Biztosítási Hozzájárulást (CASS).Mindkettőt csak az alkalmazottaknak kell fizetniük, mondta Viorel Stefan pénzügyminiszter a Capital.ro munkatársának. A munkanélküliségi hozzájárulást és a többi, hasonló adót megszüntetik. 

Az alkalmazottak bruttó munkabérre vetített összes társadalombiztosítási hozzájárulását 2018 januárjától a jelenlegi, 39,5 százalékról 35 százalékra csökkentik. A hozzájárulást kizárólag az alkalmazottaknak kell fizetniük, nem pedig a munkáltató és az alkalmazott között megosztva, mint ahogyan a jelenlegi szabályok előírják. A hozzájárulást azonban továbbra is a munkáltatók vonják le alkalmazottaik fizetéséből és havonta ők fizetik be az állami költségvetésbe. A kormány módosítja a független tevékenységből származó jövedelmek társadalombiztosítási hozzájárulásának szabályait is. Ez esetben a befizetések összege növekedhet.

A Pénzügyminisztérium a magánszemélyek adózásának teljes átalakításán dolgozik. A jövedelem-adó jövőre jelentősen változhat, a végleges részletekről azonban még nem adtak tájékoztatást. Sorin Grindeanuvalamennyi miniszterét arra kérte, hogy az új adózási szabályok ügyében ne nyilatkozzon és hagyja, hogy a témakör kommunikációját Viorel Stefan pénzügyminiszter irányítsa.

Szerző

Tüzérségi lövedékek miatt vizsgálódnak Székesfehérváron

Tüzérségi lövedékeket találtak Székesfehérváron, ezért a rendőrség lezárta a Pátka felé vezető 811-es főút egy szakaszát - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.     

Székesfehérváron, a Béla utca 57-58. előtti vízvezeték-építés során találtak két tüzérségi lőszert, és mivel feltehető, hogy más is előkerül, a tűzszerészek átvizsgálják a területet. Ezért a rendőrség 200 méteres szakaszon lezárta a Pátka felé vezető 811-es számú főutat.

Szerző

Leálltak a vonatok - Üzemzavar a Keletiben

Publikálás dátuma
2017.04.24. 13:14
Fotó: Vajda József
Nem járnak a gödöllői és a sülysápi vonatok, a szolnoki zónázók pedig mindenhol megállnak, miután meghibásodott a biztosítóberendezés a Keleti pályaudvaron - közölte a Mávinform. 

Mint írták, az ilyenkor érvényes biztonsági előírásoknak megfelelően lassabban közlekednek a vonatok a pályaudvar területén. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását, amit várhatóan késő délelőtt fejeznek be. Ez alatt a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon 10-30, néhány vonat 30-70 perccel hosszabb menetidővel közlekedik. A torlódások és a késések további növekedésének elkerülése érdekében a Kőbánya felső-Sülysáp és a Kőbánya felső-Gödöllő viszonylatú járatok nem közlekednek. A Budapest-Keleti és Szolnok között közlekedő zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

Szerző