Alapítványi milliárdok Mészároséknak

Publikálás dátuma
2017.04.25. 22:20
FOTÓ: Népszava
Újabb milliárdokat költ az MNB Pallas Athéné Domus Animae alapítványa a Csónak utcai Lónyai-Hatvany villa rekonstrukciójára - írta az Index, az EU hivatalos közbeszerzési lapjára hivatkozva.

A munkákat a Mészáros Lőrinchez több szálon is kötődő Magyar Építő Zrt. végezheti. Most 4,49 milliárd forintot fordít a PADA második ütemben a Várban található, dunai panorámás villa újjáépítésére. Az első ütemben már ráköltöttek csaknem 1 milliárdot, ekkor is a Magyar Építővel dolgoztatott a jegybank alapítványa. A cég Szíjj László, Mészáros Lőrinc üzlettársa tulajdonában van, igazgatóságában pedig tavaly év végéig bent ült Csík Zoltán, aki a felcsúti polgármester több vállalkozását is vezeti. Az MNB-alapítványok tegnap közleményben közölték, hogy nyilvánosak az alapítványok befektetéseit segítő tanulmányok, amelyeket a BanKonzult Kft. készített számukra - írta az MTI. A hvg.hu írta meg, hogy Matolcsy György unokatestvérének cégétől öt jegybanki alapítvány is megrendelte ugyanazt a kiadványt, havi (ötször) 750 ezer forintért. Eddig titkolták, mi is van a drága kiadványban, ám most a BanKonzult Kft. hozzájárult a hat hónapnál régebbi számok nyilvánosságra hozatalához, azok üzleti értéke ugyanis aktualitásukban rejlik - írták az alapítványok.

Szerző

Paks2 - Az LMP nem adja fel, újabb két kérdést nyújtott be

Az LMP kedden újabb két kérdést nyújtott be a paksi bővítés ügyében a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Így az ellenzéki párt már 13 népszavazási kezdeményezést tett; az eddig benyújtott 11-et az NVB elutasította, a most beadott kettő pedig később kerül a testület elé.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kedden, az NVB épülete előtt tartott Nem hagyjuk, hogy a Fidesz évtizedekre eladósítsa az országot címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján ismertette két újabb kérdésüket; ezek közül az egyik a beruházás a teljes iratnyilvánosságot célozza, míg a másik a költségvetés titkosításának feloldását. A benyújtott kérdések így szólnak: Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényben oldja fel a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag minősítését?", és "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben oldja fel a paksi atomerőmű bővítésének árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés titkosítását?" Hadházy Ákos arról beszélt, feltehetően azért titkosították a beruházást érintő dokumentumokat, hogy ne derülhessen ki, hogy "valakik nagyon meg fogják szedni magukat". Gyalázatosnak nevezte Gulyás Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselőnek azt a nyilatkozatát, ami szerint már úgysem lesz a választásokig népszavazás.

Arra utalva, hogy a választások előtt 40 napon belül már nem lehet népszavazást tartani, és hogy az elhúzódó jogorvoslati eljárások miatt a népszavazási kezdeményezések nem érhetnek időben jogerőre, azt mondta: a jogászaik szerint ez még nem igaz, bár "határeset" a dátum. Szerinte Gulyás Gergely arra utalt, hogy az NVB, a bíróságok, és az Alkotmánybíróság ki fogják használni a legutolsó törvényes határidőket, ez pedig elismerése e szervezetek "függőségének". Szerinte az NVB, illetve annak elnöke, Patyi András "folyamatosan és szándékosan" akadályozza a népszavazások kiírását. Közölte azt is, az eddig benyújtott, és az NVB által elutasított 11 népszavazási kezdeményezésük ügyében jogorvoslattal éltek a Kúrián.

Szerző

MNB: nem változott az alapkamat

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Londoni pénzügyi elemzők is csak később számítanak a monetáris politika szigorítására. Ennek eszközei közül egyes londoni elemzői vélemények szerint jövőre nem lehet kizárni a kamatemelést sem, bár ez nem konszenzusos előrejelzés a Cityben. A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra. A jegybank előző kamatdöntő üléséről kiadott jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket, amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.Szerző
Frissítve: 2017.04.25. 16:19