Hirdetések;Felcsút;Mészáros Lőrinc;Hadházy Ákos;strómanok;Orbán család;

Mészáros fizet az Orbán családnak a 120 milliárdos vagyonért?

Mészáros Lőrinc néhány év alatt a legsikeresebb magyarok egyike lett. Orbán Viktor bizalmasa immár az ötödik leggazdagabb az országban.

Tizenegy és félezer találatot dob ki a Google, ha valaki rákeres együtt a „Mészáros”, az „Orbán" és a „stróman” szavakra. Papíron, jogilag Mészáros Lőrinc egy felcsúti vállalkozó, de sokan hiszik, hogy Mészáros és Orbán Viktor között üzleti kapcsolat van, konkrétabban a felcsúti polgármester a miniszterelnök és körének afféle vagyonkezelője. Józan ésszel másképpen megmagyarázhatatlan, hogy miért gazdagítja az orbáni állam minden képzeletet felülmúló mértékben. A napi.hu friss vagyonlistája szerint Mészáros egyetlen év leforgása alatt 100 milliárd forinttal lett gazdagabb, ami annyit jelent, hogy minden reggel kétszázhetven millió forinttal gazdagabban kel fel.

Mészáros üstökösszerű felemelkedése elválaszthatatlan a második és a harmadik Orbán-kormány uralmától. Főként állami közbeszerzéseken szedte meg magát - a másik jellemző üzleti fogása, hogy rendre eladósodott cégeket vásárol fel olcsón, majd az állam megrendelésekkel vagy támogatásokkal felerősíti a hozzá került vállalkozásokat. 

Bár Mészáros rafinált és kemény tárgyaló, azért finoman szólva sem az a démoni képességű üzleti zseni, aminek a vagyonosodása alapján sejthetnénk. A felcsúti legendárium szerint ifjúkorában a falu szélén teheneket őrzött, szegény volt és folyton éhes. A tornából felmentett, vézna kisfiúból később gázszerelő lett, aki saját brigádjával járta az ország építkezéseit. 2008 előtt az átlagos magyar kisvállalkozók életét élte: néhol kicsit jobban ment neki, néhol viszont a csőd szélén tántorgott, és a végrehajtó kopogtatott az ajtaján. 

 

Az egyik jobb periódusában elkezdte támogatni a felcsúti focicsapatot. A kis befektetés azóta milliószorosan megtérült: a helyiek elmondása szerint 2006-körül a csapat edzésein újra találkozott az egykori iskolatárssal, Orbánnal, és az akkor még ellenzéki pártvezér mindinkább bevonta Mészárost a felcsúti fociügyekben, így ő lett az Orbán szívügyének számító Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke. Orbán ezekben az években tapasztalhatta ki, amit a felcsútiak Mészáros legjellemzőbb tulajdonságaként emlegetnek: végtelenül szervilis. Gondolkodás nélkül végrehajt mindent, amit „a Viktor” mond.


A 2010-es kormányváltás után a Mészáros-vállalkozások bevételei elképesztő mértékben lőttek ki, a miniszterelnöki hátszéllel mára száznál több cégre terjeszthette ki a befolyását. Ezzel együtt sűrűsödött a gyanú, hogy Mészáros a kifelé és papíron puritán életet élő, ám gazdasági hátországát régóta buzgón építgető miniszterelnök illetve köre számára is terjeszkedik, illetve a kormányfő két lábon járó pénzeszsákja, ahonnan Orbán bármikor pénzhez juthat. Bár a Mészáros-cégbirodalom kialakítói arra gondosan ügyelnek, hogy Orbán Viktort jogilag ne lehessen közvetlenül Mészároshoz kötni, ám bizonyos esetekben felsejlik a kettejük közötti kapcsolat jellege.

Nemrég a Hír Tv közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy egy Mészáros-közeli cég fizette ki a miniszterelnök rokonaihoz kötődő, bajba jutott Cider Alma Kft. 3,2 milliárdos tartozását. Más esetekben maga Mészáros viselkedett gavallérosan az Orbán-családdal. Immáron két olyan furcsa ingatlan- illetve egy bányabérleti szerződésről tudni, amit Mészáros kötött a miniszterelnök édesapjával, Orbán Győzővel, és ami alapján Mészáros úgy folyósít évi tízmilliós nagyságrendű összegeket az idősebb Orbánnak, hogy nem látszik, pontosan mit kap a bérletért cserébe. Azonban Orbán ezekben a cégekben sincs jelen, így a miniszterelnök a hihető tagadás stratégiáját követve mindenkor nyugodtan elmondhatja, hogy Mészáros üzleteihez neki semmi köze. „Soha nem volt strómanom, és nem is lesz” - szögezte le Orbán a parlamentben.

Gyorsabban nő, mint az égig érő paszuly

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.” Ezt nyilatkozta még 2014-ben a Heti Válasznak Mészáros Lőrinc. Az azóta legendássá vált mondatok sajátos dicsfénybe vonják az egykori gázszerelő üzleti pályáját. Az Orbán Viktorral igencsak bizalmi viszont ápoló felcsúti polgármester mára 120 milliárd forintos vagyonnal az 5. helyre jutott föl a leggazdagabbak listáján. Ezzel az egyik legnagyobb fejlődést produkálta, hiszen egy éve még csupán 31. helyen állt, 24 milliárd forintos summával. Ráadásul szinte biztos, hogy nincs messze a 4. helyen álló Demján Sándortól sem.

A TriGránittal ismerté vált üzletember mellé ugyan idén 160 milliárdos tőkét sorolt a lap, ám Mészáros érdekeltségei között még nem vették figyelembe az FHB Bank- és a Balatontourist-részesedéseket. Az utóbbiak megvásárlásával kapcsolatos hírek ugyanis a lista zárása után, a napokban kaptak szárnyra. A mára több mint két tucatra bővült érdekeltségei között a legfontosabbnak tekinthető Mészáros és Mészáros (MM) Kft. már a második Orbán-kormány hivatalba lépése előtt is jól prosperált. Forgalma ugyanis az előző évtizedben is több százmilliós volt, amire azért számos honi kis- és közepes vállalkozás is csak vágyakozva tekint. Ezzel azonban aligha lehet jegyet váltani a leggazdagabb magyarok közé, hiszen idén a küszöb 7,5 milliárd forint volt.

Az elmúlt hét évben azonban letépte láncait a társasága. Igen szemléletesen: 2010-ben az MM Kft. árbevétele még 853 millió forint volt, ezzel szemben 2015-ben csaknem elérte a 21 milliárdot. Az időközben alapított és megszerzett Mészáros-érdekeltségek mégegyszer ennyit hozzátettek a cégbirodalomhoz. Befektetései és vállalkozásai ugyanis – kalkulációink szerint - 2015-ben összesen mintegy 41 milliárd forint árbevételt hoztak össze, amelyből ötmilliárdnyi adózott eredmény született, úgy, hogy 2014-ben a forgalom még csupán 23 milliárd forint volt, míg a profit 1,6 milliárdra rúgott. Az év elején a hvg.hu újságírójának a szédítő növekedési tempót - amely a Facebook fejlődési ütemét is jócskán meghaladja - Mészáros egyszerűen úgy magyarázta: „Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?”

Páratlan vállalkozói sikereit legfrissebb vagyonnyilatkozata viszont csak mérsékelten tükrözi. Igaz, ingatlanvagyona 34 elemből áll, ám készpénzben csupán 100 milliót tart, s takarékbetétben is mindössze 10 millió forintja pihen. Az látszik, hogy a kölcsönadott 524 millióját még nem kapta vissza, s talán ezért fel is vett egy 1,473 milliárd forintos hitelt. Ezen felül járműparkja egy szuper Harley-val bővült.

Hadházy: Mészáros fizet az Orbán családnak
- Mészáros Lőrinc ön szerint is Orbán Viktor vagyonkezelője?
- Bizonyítható, hogy Mészáros Lőrinc fizet a miniszterelnöknek azért, hogy elnyerjen állami támogatásokat. Nemrégiben a parlamentben megkérdeztem Orbán Viktort, mi a magyarázata annak, hogy Mészáros Lőrinc évi 15 millió forintért bérli Orbán Győzőtől a hatvanpusztai majorságot úgy, hogy közben láthatóan a miniszterelnök családja használja azt. Többszöri kérdésemre sem tudott egyetlen használható indokot sem mondani. Így az egyetlen lehetséges válasz: Mészáros azért fizet, hogy állami megbízásokat nyerjen el.
- Tizenötmillió elég lenne a Mészároshoz áramló sok százmilliárdos megrendelésállomány elnyeréséhez?
- Sajnos feltételezhető, hogy ennél jóval többről van szó. Vélhetőleg vagyonkezelői feladatot lát el. Azonban a hatvanpusztai majorság esetében bizonyítható is, hogy az állami tenderek nyertese évi 15 millió forintot ad ajándékba Orbán családjának. De van más ügy is: a Magyar Narancs nemrégiben feltárta, hogy Mészáros papíron egy bányát is vett Orbán édesapjától, úgy, hogy továbbra is Orbán Győző használja a bányát. Azaz, Mészáros itt is a semmiért fizetett milliókat az Orbán-családnak.
- A miniszterelnök azt mondta ezekre, hogy ezek magánvállalkozások ügyei, nem tartoznak rá.
- Már hogyne tartozna rá! Hiszen ő maga lakik a Mészáros által "bérelt" hatvanpusztai házban! Ha becsöngetnek oda, még a portás is azt kérdi, hogy a miniszterelnök urat keresik-e? Orbán ott tartja a kutyáját és rendszeresen ott parkol a felesége autója is. Vagyis ők használják a kúriát és a semmiért kapnak milliókat Mészárostól. Ennél súlyosabb és egyértelműbb bizonyíték nincs a miniszterelnöki korrupcióra.
- Orbán azt szokta mondani: ha korrupciót látnak tegyenek feljelentést.
- Mi nem tettünk feljelentést, mert teljesen nyilvánvaló, hogy Polt Péter ügyészsége nem tesz semmit a nyilvánvalóan korrupciós ügy felderítésére. Egyszerűen nem akartam megadni nekik azt az örömet, hogy ismét a képünkbe nevessenek.