Előfizetés

Bővülhet a laptoptilalom

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:41
FOTÓ: REUTERS/Lucas Jackson
A Trump-adminisztráció azt fontolgatja, hogy tiltólistára teszi a laptopokat és tableteket az Európából az Egyesült Államokba tartó repülőgépek fedélzetén – értesült a CBS News kormányzati forrásokból. Az amerikai kormány márciusban döntött arról, hogy nem engedi felvinni a fedélzetre a mobiltelefonoknál nagyobb elektronikai eszközöket meghatározott közel-keleti repterekről induló járatokon.

A döntés mögött biztonsági okok állnak, hírszerzési szakértők szerint ugyanis a terroristák a gyakran használt – s épp ezért nem feltűnő – elektronikai eszközökben próbálhatnak meg bombát csempészni a fedélzetre. A Smarter Travel nevű repülésre szakosodott weboldal szerint azonban ez vitatott álláspont, hiszen számos szakértő véli úgy, hogy a laptopok nem jelentenek valós veszélyt.

Washingtonban ettől függetlenül most azt mérlegelik, hogy kiterjesszék-e a tilalmat az európai – így a brit – járatokra, mivel az utóbbi években több merénylet is megrázta Európát, s vélhetően számos dzsihádista rejtőzködik a kontinensen. Döntés heteken belül születhet az ügyben - emlékeztet a The Economist. Amennyiben a tiltást kiterjesztik, a törékeny eszközöket a bőröndben kell majd elhelyezni.

Ősszel választ Ausztria?

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:33
FOTÓ: REUTERS/Heinz-Peter Bader
Előrehozott választásokat tarthatnak szeptember 17-én Ausztriában, miután szerdán lemondott a néppárt elnöke – írta csütörtökön az osztrák sajtó.

Reinhold Mitterlehner még a pártjának, az ÖVP-nek a vezetőit is meglepte váratlan bejelentésével. Sajtóértekezletén elmondta, hogy az ÖVP koalíciós partnerével, a szociáldemokratákkal sem volt felhőtlen az együttműködés, az SPÖ ugyanis eltért a közös reformprogramtól és saját útját járta. Az alkancellári, gazdasági miniszteri posztot is betöltő, túlságosan „emberszabású” 62 éves politikust ezen felül a kereszténydemokrata párton belül is állandóan bírálták. Ráadásul folyamatosan összehasonlítgatták a 30. életévét alig betöltött „trónörökössel” Sebastian Kurz külügyminiszterrel, akit modernebbnek, keményebbnek tartottak az „öregnél”. „Nem ragadtam a székemhez, s azt sem óhajtom kivárni, hogy utódomnak mikor lesz megfelelő az időpont a hatalom átvételére” – mondta búcsúbeszédében keserűen Mitterlehner.

Az osztrák politológusok és az elemzők most azt találgatják, hogy Kurz átveszi-e rögtön az ÖVP vezetését, s ha igen, kitölti-e másodhegedűsként a törvényhozási ciklust 2018 őszéig, ahogyan erre ajánlatot kapott Christian Kern kancellártól. Az elmúlt tíz évben négy pártelnököt fogyasztott el a néppárt, Mitterlehnernek már csak két és fél év jutott. Sebastian Kurz nem szeretne ötödik lenni, jelezte, hogy csak akkor áll a párt élére, ha elődeinél sokkal nagyobb hatalmat garantálnak neki. Az ÖVP-ben a pártelnök pozíciója nem túl erős, komoly ellenhatalmat képeznek vele szemben a tartományi pártvezetők, s a befolyásos szövetségek, például a vállalkozók, a vidéki gazdálkodók, a szeniorok érdekeit védő néppárti tömörülések irányítói.

A vasárnapra összehívott néppárti válságtanácskozásnak éppen az a tétje, hogy megkapja-e Kurz az általa követelt hatalmat, s ezt új választások kiírására használja-e fel vagy végigcsinálja Kern mellett a következő 16 hónapot. Az is elképzelhető, hogy ügyvivő elnök kerül az ÖVP élére – leginkább Hans Jörg Schelling pénzügyminiszter nevét hallani –, s időt hagynak Kurznak, hogy kiépítse hatalmát.

Durva kampány Csehországban

R.T.
Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:32
Andrej Babis távozását követelték a prágai tüntetők FOTÓ: REUTERS/DAVID W. CERNY
Tüntetéshullám törhet ki Csehországban, mivel Milos Zeman elnök egyértelműen a gyanús ügyekbe keveredett pénzügyminiszter, Andrej Babis érdekeit védi.

Több tízezres tüntetést tartottak szerda este Prágában és több más csehországi városban a belpolitikai válság kapcsán. Milos Zeman ugyanis az alkotmány határait feszegetve, időnként azokat túllépve avatkozik be az eseményekbe, egyértelműen úgy, hogy Andrej Babisnak kedvezzen. Az ANO nevű párt kormányban is szóhoz jutó elnöke, pénzügyminiszter – aki hazája második leggazdagabb embere –, korrupciós ügybe keveredett, ráadásul egy hangfelvétel szerint minden jel arra vall, hogy nyomást gyakorol a tulajdonában lévő lapok munkatársaira, s így akarja tovább növelni politikai befolyását.

A szlovákiai születésű Babis a 35 ezer főt foglalkoztató és több mint kétszáz céget magában foglaló Agrofert holding, illetve fontos termőterületek tulajdonosa, mindemellett médiamágnás. „Cseh Berlusconinak" is nevezik, bár a labdarúgás hiányzik palettájáról.

Amikor 2012-ben megalapította az ANO-t, azt állította, a korrupció ellen lép fel. Ügyesen építgette politikai karrierjét, kihasználva a két napilapja, a Lidové Noviny és a Mladá fronta Dnes adta lehetőségeit, no és azt, hogy pénzügyminiszterként is a kormány belső ellenzékeként viselkedett. Ennek következtében az ANO az idén októberben esedékes választás favoritjává lépett elő, a legutóbbi felmérés szerint kilenc százalékkal előzheti meg a szociáldemokratákat.

Csakhogy tőzsdei tranzakciók révén az adócsalás gyanúja vetült Babisra, ezért Bohuslav Sobotka kormányfő először benyújtotta a teljes kabinet lemondását, mondván nem tűrnek meg egy korrupt politikust, később azt közölte, csak a pénzügyminiszter menesztését kéri Milos Zemantól. A cseh elnök azonban nem volt hajlandó erre, arra hivatkozva, hogy a kormányfőnek tájékoztatnia kell őt arról, ki lesz Babis utóda. Cseh alkotmányjogászok szerint ez az alaptörvény egy meglehetősen sajátos értelmezése, mivel az államfőnek kötelessége lenne, hogy teljesítse a kormányfő kérését, igaz, időkerete nincs rá. Zeman azt mondta, inkább távozzék a kormány, s írjanak ki előrehozott választást, Sobotka azonban ellenzi ezt.

A kormányválság nyilvánvalóan összefügg a közelgő parlamenti választással, s bár szerdán tízezrek vonultak az utcára Babis és a vele összejátszó Zeman ellen, nem valószínű, hogy a mostani botrány megtépázza az ANO népszerűségét, s a szociáldemokraták a voksolásig beérnék Babisékat. A koalíció vezetői szerdán válságtanácskozásra ültek össze (épp a Luxemburgban tárgyaló kormányfő távollétében), ez azonban nem hozott eredményt, s egy ideig nem is várható előrelépés, mivel Zeman elnök tegnap Kínába utazott.