A szegényeknek jobban árt az alkohol

Publikálás dátuma
2017.05.12. 07:43
Illusztráció: Thinkstock

Sokkal jobban károsítja a szegényeket a mértéktelen alkoholfogyasztás, mint a jobb helyzetben lévőket - derült ki a Glasgow-i Egyetem friss kutatásából, amelyet a The Lancet nevű brit orvosi lapban publikáltak. A vizsgálat során a gazdagabb környékeken, valamint a szegényebb területeken élő alkoholfogyasztók egészségügyi adatait hasonlították össze. Az eredmények azt mutatták, hogy a jobb helyzetben lévő, rendszeres alkoholfogyasztóknál hétszeresére emelkedett az alkohol következtében kialakult betegségek kockázata, míg a szegényebbeknél tizenegyszeresére.

A kutatók szerint az alkohol ártalmas hatásai egyértelműen gyakrabban jelentkeznek hátrányos helyzetű közösségekben, az ugyanakkor még nem teljesen világos, hogy az alkoholfogyasztási szokások (a rendszeresség, az italok minősége, stb.) ezt mennyire befolyásolják.

Szerző

Óriási sikert értek el a HIV-fertőzöttek kezelésében

Publikálás dátuma
2017.05.11. 22:07
Illusztráció: Thinkstock
Az egészségesek átlagához közelítenek a HIV-fertőzöttek életkilátásai az egyre jobb kezeléseknek köszönhetően - állapította meg egy új tanulmány, mely a Lancet orvosi lap aktuális számában jelent meg.

Azok a húszéves fertőzöttek, akik 2010-ben kezdték szedni az antiretrovirális gyógyszereket, várhatóan 10 évvel tovább élnek, mint akiket 1996 óta kezelnek hasonló terápiával - idézte a BBC hírportálja a tanulmányt. Az antiretrovirális kezelés három vagy több, a kórokozó szaporodását gátló gyógyszert foglalja magában.

Az orvosok szerint a kezelés minél korábbi megkezdése sokat segít, hogy tovább és egészségesebben éljenek a fertőzöttek. Az AIDS-szel foglalkozó karitatív szervezetek azonban rámutattak, még mindig sokan vannak, akik nem tudnak arról, hogy a HIV-vírus hordozói.

A tanulmány szerzői, a Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a HIV-kezelés rendkívüli sikeressége a kevesebb mellékhatással járó, a vírus szaporodását hatékonyabban gátló új gyógyszerek számlájára írható. A legfrissebb gyógyszerekkel szemben a vírus nehezebben válik ellenállóvá.

A jobb életkilátások a gyógyszerek mellett a javuló szűréseknek és a HIV okozta egészségi problémák hatékonyabb kezelésének köszönhetők.

A kutatók 18 korábbi tanulmányt elemeztek, ezek mintegy 88 500 európai és észak-amerikai HIV-fertőzött adatait tartalmazták. Az életkilátások becslésekor a gyógyszeres kezelés kezdetétől számított három éven belüli halálozási arányokból indultak ki.

Azt találták, hogy kevesebben haltak meg a vizsgált időszakban a kezelést 2008 és 2010 között, mint az 1996 és 2007 között megkezdők közül. Egy húszéves, aki 2008 után kezdte a terápiát és a kezelés első éve után kevés volt a szervezetében a vírus, várhatóan 78 évig fog élni, ami az egészséges népesség kilátásaihoz hasonló.

Szerző

Veszélyben a parlagfűevők?

Publikálás dátuma
2017.05.09. 07:43

Noha sokan értékes gyógynövényként tekintenek rá, egy új hazai kutatás szerint a parlagfű fogyasztása nem biztos, hogy egészséges. A Szegedi Tudományegyetem patkányokon végzett kísérleteinek eredményei szerint azon rágcsálóknál, amelyeknek parlagfűkészítményt adtak, emelkedtek a vese működésére utaló karbamid- és kreatininértékek, ami vesekárosodást jelez. A toxikus hatások az allergizáló virágpor hatásától eltérő módon alakultak ki.

Szerző
Témák
parlagfű