Rendőröket betegített meg fertőzött sajttal

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a gazdával szemben, aki tehenészetében nem az előírásoknak megfelelően ellenőriztette a nyers tejet és a fertőzött tejből készült sajtja két évvel ezelőtt rendőrségi dolgozókat betegített meg - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyész csütörtökön.

Nánási László közleményében azt írta: a 37 éves lajosmizsei gazda fejőstehenek tartásával, fejésével és tejtermékek készítésével foglalkozik. A saját tehenészetéből származó tejből 2015. április 16-án medvehagymás sajtot készített, melyet az egyik közeli étteremnek adott el. 

Pár nappal később, április 23-án, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság dísztermében tartott Szent György napi fogadáson az étterem által felszolgált ételek között volt a vádlott medvehagymás sajtja is, melyből többen fogyasztottak. Még aznap délután 12 dolgozónál heveny gyomorgörccsel, hidegrázással, hányással és hasmenéssel járó, néhány óra alatt lezajló rosszullét jelentkezett. Egyikük állapota olyan súlyos volt, hogy kórházba került.

Nánási László leszögezte: a rendőrségi dolgozók ételmérgezéses megbetegedését az állófogadáson felszolgált medvehagymás sajt okozta, amely baktériummal fertőzött tejből készült. Mindez úgy történhetett meg, hogy a vádlott elmulasztotta a nyers tej jogszabályban előírt havonta kétszeri laboratóriumi vizsgálatát, ehelyett azt csak havonta egyszer végeztette el, így későn ismerte fel, hogy nemcsak a március 1-jén észlelt, egy tehenet érintő tőgygyulladással áll szemben, hanem további 14 tehene is fertőzött - tette hozzá.

A vádlott a tejminta vizsgálatára vonatkozó foglalkozási szabály megszegésével hozzájárult ahhoz, hogy kórokozóval fertőzött sajt készült az üzemében, amely az abból fogyasztó személyek megbetegedését okozta - rögzítette a főügyész, aki megjegyezte: a büntetlen előéletű vádlottra az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Szerző

Börtönőrökre támadt egy rab Budapesten

Hivatalos személy elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés miatt vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az ellen a 27 éves, jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, aki még tavaly februárban a Fővárosi Büntetés-végrehatjási Intézetben, a zárkájában rátámadt két börtönőrre - tájékoztatott a fővárosi főügyész csütörtökön.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a vádirat szerint 2016. február 16-án reggel a körletfelügyelők létszám- és biztonsági ellenőrzést tartottak az intézetben, de a vádlott az előírásokkal ellentétben nem öltözött fel és továbbra is az ágyában feküdt. Az egyik őrmester utasította őt a házirend betartására, ám ekkor a rab szitkozódva felugrott az ágyról, kiabálni kezdett és verekedésre szólította fel a felügyelőt. Az őrmester utasította a zárka ajtajában álló vádlottat, hogy lépjen vissza a helyiségbe, különben kényszerítőeszközt kell alkalmaznia vele szemben. A vádlott azonban ennek ellenére megindult a felügyelő irányába. 

Ekkor érkezett a körletbe egy főtörzsőrmester, aki szintén arra utasította a rabot, hogy menjen vissza a zárkába. A vádlott azonban szidalmazni kezdte a a felügyelőket, majd felkapott egy támla nélküli fém széket, és azt az őrmester felé dobta, aki a szék elől elhajolt. A vádlott közvetlenül ezután egy másik széket is felvett, amivel a főtörzsőrmester feje irányába ütött. A felügyelő a kezét a fejéhez emelte, így az ütés során a csuklóján sérült meg.  A két felügyelő ezután testi kényszerrel földre vitte a rabot, akit megbilincseltek. Mivel a vádlott többszörös visszaesőnek számít, akár 15 év szabadságvesztést is kiszabhatnak vele szemben - tette hozzá a főügyész.

Szerző

Tíz kiló marihuána rejtőzött a pótkerékben Röszkén

Több mint tíz kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök egy montenegrói férfi személyautójának pótkerekében Röszkén - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező montenegrói férfi járművének tételes ellenőrizése mellett döntöttek, ezért megkérték, hogy álljon autójával a vizsgálócsarnokba.

A kérés hallatán a sofőr idegesen kezdett viselkedni, sőt a pénzügyőrök utasításának, hogy a csomagtér ajtajára gyárilag felszerelt pótkerék burkolatát távolítsa el, sem akart rögtön eleget tenni. A pótkerékben a pénzügyőrök több mint 10 kilogramm kábítószergyanús anyagot - feltehetően marihuánát - találtak - közölte az alezredes.

A NAV munkatársai a 20 millió forint feketepiaci értékű kábítószergyanús anyagot, valamint a járművet vezető férfit átadták a rendőrségnek.A pénzügyőrök Röszkén június eleje óta többször találtak nagy mennyiségű marihuánát. 

Szerző