Előfizetés

Nincs CT a kardiológián

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.07.07. 07:04

Olykor akár nyitott mellkassal is, de másik intézménybe kell szállítani az országos kardiológiai intézetből a szívbeteg gyerekeket, ha komputertomográfiára (azaz CT-re) van szükség, mert a kórháznak nincs ilyen eszköze. Miután az intézetben szinte futószalagon végeznek különleges műtéteket, például itt zajlik a veleszületett szívbetegségek kezelése, a gyermekszív-transzplantáció, hetente egy gyerek biztosan utazik a szomszédos István vagy a Heim Pál kórház diagnosztikai részlegére.

A múlt héten a Klubrádióban mesélte el egy nagymama saját családja megrázó tapasztalatát: 13 éves lányunokáját már többször operálták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, a gyereket most is az intenzíven ápolják, transzplantációra készítik elő. A műtét előtt szükséges egy CT-vizsgálat, így nyitott mellkassal szállították át a Heim Pál kórházba a beavatkozásra, mert csak ott van CT.

A szállítás megszervezése sem egyszerű: elő kell készíteni a szállítóeszközt, rengeteg gép utazik a gyerekkel köztük lélegeztető gép, infúziós pumpa, keringéstámogató eszköz, olykor műszív. Miután mentők nincsenek kiképezve az ilyen gépek használatára, ezért külön orvosi teamnek kell kísérnie súlyos szívbeteg gyerekeket a CT-vizsgálatra.

A helyzet valóban messze van az ideálistól – erősítette meg a nagymama által elmondottakat a Népszavának Ofner Péter, az intézet főigazgatója. A CT-vizsgálatot muszáj az ilyen gyerekeknél elvégezni, mert alapinformációt nyújt az állapotukról. Hozzátette azt is, hogy várhatóan a budapesti egészségügyi ellátórendszer átalakításával még az idén megoldódhat a probléma, mert a kormány által 2017-ben a programra jóváhagyott 40 milliárd forintból jut majd a kardiológiai intézetnek is új komputertomográf.

2010 óta negyven százalékkal bővült a CT és MR diagnosztikai berendezések száma Magyarországon, mostanra 104 CT és 65 MR működik az országban. Ám ahhoz, hogy a gépek számával elérjük az uniós országok átlagát, kétszer ennyire lenne szükség. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság, mert a vizsgálatok számában csak 30 százalékkal maradunk el az uniós átlagtól. Évente 800 ezer CT-, és 360 ezer MR vizsgálatot finanszíroz az egészségbiztosító. Ehhez a magánszférában további 20 ezer CT és 50 ezer MR vizsgálatot vásárol magának a lakosság.

A betegek mélyére néznek
A CT-vizsgálat (komputertomográfia) röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás. A hagyományos röntgenképnél sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok, valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól. A vizsgálat során a beteg egy hengerben fekszik, ahol röntgensugárral letapogatják. A hengerben egy röntgensugarakat kibocsátó egység fordul körbe, amellyel szemben egy a sugarakat felfogó egység található. A gép a test metszeteiben megméri, hogy milyen mértékű a sugár elnyelődése. A készülék az egyes metszeti képeket számítástechnikai eljárással jeleníti meg a képernyőn. A szívbeteg gyermekeknél azért van szükség a CT-vizsgálatra, mert az pontos képet ad a szerveik anatómiai sajátosságairól. A felnőtteknél a kardiológiában a koszorú érszűkületét mutatja meg. A szívről nyert képből 98 százalékos pontossággal eldönthető, hogy a beteg panaszát koszorúér szűkülete vagy tüdőembólia okozta. A nemzetközi szakirodalom szerint a heveny mellkasi fájdalommal orvoshoz fordulók 60 százalékáról a katéterezés során kiderül, hogy nincs szüksége koszorúér-tágításra, vagyis sokkal gyorsabban, jóval kisebb sugárterhelés mellett, katéter behelyezése nélkül, egyszerű CT-vizsgálattal megúszhatná a kórházi kalandot. Ráadásul egy diagnosztikus katéterezésnek százezres a kiadása az egészségbiztosítónak, míg a speciális CT-vizsgálat csak 25 ezerbe, azaz annak töredékébe kerül.Szenzáció! Filmre vették a rákos sejtek terjedését

Publikálás dátuma
2017.07.06. 22:25
Illusztráció: Thinkstock
Japán kutatók filmre vették, hogyan terjednek és képeznek áttéteket az egyes rákos sejtek egerek szervezetében - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az egészséges szövetek zöld színben, a rákos sejtek intenzív vörösben látszanak a filmen, melyet a Tokiói Egyetem és a Riken Intézet tudósai készítettek. Azt remélik, az új technológia segít megmagyarázni, hogyan zajlik a végzetes folyamat. A kutatást egerekkel végezték, ám úgy vélik, a módszer a jövőben a beteg emberek kezelését segítheti.

Mielőtt a rák áttéteket képezne testszerte, könnyebb megállítani és gyógyítani, ahogy azonban terjedni kezd, rendkívül nehéz a kezelés. A daganat úgy fejlődhet, hogy egyes részek leválhatnak róla és a véráramba kerülve megtámadják az egészséges szervek szöveteit is. A folyamat pontosabb megismerése új kezelésekhez adhat ötleteket.

A kutatók módosított, fluoreszkáló daganatszöveteket injekcióztak egerekbe. Ezután vártak, amíg terjedni kezd a kór, majd vegyi anyagokkal az állatok testét és belső szerveit átlátszóvá tették. A Cell Reports című szaklap aktuális számában közzétett tanulmány részletezi, hogyan növekedett a tumor a tüdőkben, a belekben és a májban, mielőtt terjedni kezdett a szervezetben. "A film olyan részletességgel mutatja be a rákos sejtburjánzást, hogy kalkulálni tudjuk az alakját, terjedelmét és eloszlását. Most emberi klinikai mintákon alkalmazzuk a modellt" - magyarázta Ueda Hiroki, a kutatás egyik résztvevője.

Lövöldözés egy ravatalozónál - Rendőrök sérültek

Rendőröket sebesített meg lőfegyverrel egy férfi a kelet-spanyolországi Gavá településen csütörtök délután. Az elkövetőt elfogták - közölték a spanyol hatóságok.

A támadó a Barcelonától 20 kilométerre lévő városka ravatalozójánál lőtte meg a két rendőrt, egyikük 50, a másik 62 éves. Súlyos a sérülése annak a rendőrnek, akit a nyakán ért a lövés, társát a térdén találta el a golyó. A spanyol közszolgálati televízió információi szerint a férfi akkor nyitott tüzet a rendőrökre, amikor igazoltatni akarták.

A támadó egy zöld színű Alfa Romeoval menekült el a helyszínről, és ő is megsérült, az egyik rendőr lövése eltalálta. Az autót a hatóságok a közeli Sitges településen találták meg, majd pedig rábukkantak az elkövetőre is a szomszédos Canyelles település egy lakóházában, amelyet percek alatt körülzártak, a férfit pedig elfogták.

Az El Periodico című katalán lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte: a támadás összefüggésbe hozható egy korábbi gyilkossággal. Hétfőn találták meg egy lelőtt, 63 férfi holttestét a tengerparti üdülőfalu, Miami Playa egyik lakásában. Épp az áldozat ravatalát tartották abban a ravatalozóban, amelynél a lövöldözés történt - írta az újság internetes oldalán. Jordi Jané, a katalán kormány belügyi tanácsosa az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: nem terrorakció történt. A hatóságok azt valószínűsítik, hogy a lövöldözésnek a szervezett bűnözéshez lehet köze.