Jóvátehetetlen károk Szíriában

Publikálás dátuma
2017.07.11. 10:54
Menekülők Szíriában. FOTÓ: Getty Images

A szíriai konfliktus hat év alatt legalább 226 milliárd dollár kárt okozott a gazdaságnak, derült ki a Világbank tegnap közzétett elemzéséből. A háború több mint 320 ezer ember halálát okozta, 2011 márciusa óta Szíria lakosságának több mint fele kényszerült otthona elhagyására az AFP jelentése szerint. Hafez Ghanem, a Világbank közel-keleti és észak-afrikai ügyekben illetékes alelnöke szerint a szíriai háború szétrombolta a társadalmi-gazdasági szerkezetet, ennek helyreállítása nehezebb lesz, mint az infrastruktúra újjáépítése. A szíriai lakásállomány 27 százaléka megsemmisült, az egészségügyi és oktatási intézmények felét lerombolták. A Világbank számításai szerint évente 538 ezer állás veszett el 2010 és 2015 között. Mintegy 9 millió embernek se állása, se képzettsége a közel-keleti országban.

Szerző

Gyorsan terjed a kolera Jemenben

Jemenben egyre gyorsabban terjed a kolerajárvány, a Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint az elmúlt tíz hétben már több mint 300 ezer ember fertőződött meg. Naponta mintegy 7 ezer új betegről érkezik jelentés – riadóztatott az ICRC. Az ENSZ azt jelentette, hogy már több mint 1700 ember veszítette életét a járványban.

A két éve tartó polgárháború miatt a jemeni egészségügyi rendszer összeomlott, nincs vízellátás, a higiéniai viszonyok nem megfelelőek, több mint 14,5 millió ember él elfogadhatatlan körülmények között, ez pedig melegágya a kolera terjedésének. Az emberek tünetei enyhék, de a legsúlyosabb esetek akár néhány óra leforgása alatt halálhoz vezethetnek, ha nem kap a beteg megfelelő kezelést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint több mint 297 ezer megbetegedést jelentettek, a járvány a 23 jemeni megye közül egy kivétellel valamennyit érinti.

Szerző
Témák
Jemen kolera

Kenya fellép az al-Shabaab ellen

A kenyai hadsereg tegnap légicsapásokat hajtott végre a szomáliai iszlamista csoport, az al-Shabaab erdei rejtekhelye ellen. Az iszlamisták az elmúlt két hétben kilenc polgári személyt lefejeztek, s három rendőrt is meggyilkoltak Kenya Szomáliával határos Lamu térségében. Az al-Shabaab magára vállalta a rendőrgyilkosságokat. A kenyai rendőrség offenzívát indított a Boni erdő ellen, mivel feltételezéseik szerint ott az iszlamisták fő bázisa. Az al-Shabaab célja a nyugatbarát szomáliai kormány megdöntése s a sarija törvényén alapuló, iszlamista rendszer bevezetése. A terrorcsoport rendszeresen lecsap kenyai területen is, rá akarja kényszeríteni a kenyai fegyveres erőket, hogy vonuljanak ki Szomáliából. A kenyai csapatok az Afrikai Unió által létrehozott békefenntartó erő, az AMISOM keretében állomásoznak szomáliai területen.

Szerző