Köves Slomóék megköszönték Netanjahunak

Publikálás dátuma
2017.07.21. 12:52
Benjamin Netanjahu feleségével, Orbán Viktor mellettük FOTÓ: Tóth Gergő
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köszönetét fejezi ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, aki háromnapos látogatásával azt üzente, a magyar zsidóság a múlt fájdalmait nem felejtve, de a jövőbe nézve, büszkén élheti meg zsidó identitását - olvasható a szervezet pénteki közleményében. 

Azt írták: az izraeli miniszterelnök látogatása fontos és pozitív történelmi esemény mind a magyar-izraeli kapcsolatok, mind pedig a magyar zsidóság életében.

A közlemény szerint Benjámin Netanjahu látogatása utolsó eseményeként magánbeszélgetésen fogadta az EMIH vezetőit. Ezen a fogadáson Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija felidézte Benjámin Netanjahu négy évvel ezelőtti, az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédét. Abban a miniszterelnök a lubavicsi rebbét, az EMIH és a Chabad mozgalom 1994-ben elhunyt mesterét, Menachem Schneersont idézte. A rebbe harminc évvel ezelőtt azt mondta Benjámin Netanjahunak, soha ne felejtse el, ha egy sötét helyen meggyújtanak egy gyertyát, az világossággal tölti meg a sötétséget - írták. 

Köves Slomó szerint Netanjahu magyarországi látogatása is egy ilyen gyertyagyújtás volt, "és erről a gyertyáról még sok másikat fogunk meggyújtani". Az EMIH vezető rabbija a július elején megjelent új, magyar nyelvű Talmud-fordítás két kötetét adta át az izraeli miniszterelnöknek. Hozzátették: a kötetek szimbolikusan is kifejezik azt a magyar zsidó reneszánszot, amelyhez a látogatás újabb erőt adott.

Szerző

Hőség - Felfüggesztik a kamionstopot

A tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik a magyarországi utakon - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Az NFM emlékeztetett: a kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig van érvényben a júliusi és augusztusi hétvégéken, az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára azonban az érkező hőhullám miatt 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el július 23-án éjfélig.

A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül szállíthatnak, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak - áll az NFM közleményében.

Szerző

Elküldték a Sportkórház főigazgatóját

Publikálás dátuma
2017.07.21. 10:15

Megválnak a Sportkórház főigazgatójától, Soós Ágnestől – adta hírül a Magyar Idők. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár közölte vele a döntést, miszerint nem kívánják meghosszabbítani az egyébként nyugdíjkorba lépő főigazgató megbízatását, amely hivatalosan július 31-én jár le. 

Az ok, hogy nem halad kellő ütemben a sportegészségügyi rendszer megújítása, és a Sportkórház sem költözött ki még az Alkotás úti épületből. Ez utóbbi azért jelent problémát, mert addig a Testnevelési Egyetem sem veheti birtokba az épületet.

Az OSEI-nek, mint ismert, az Ortopédiai Klinika egykori épületében jelölték ki a végleges helyét, ide kellett volna az előzetes bejelentés szerint június 30-ig átköltöznie először az adminisztrációnak, majd a járóbeteg-szakellátásnak, végül pedig a kórházi részlegnek.

Menet közben azonban kiderült, hogy az épület mégsem felel meg minden szempontból egy európai színvonalú sportkórház céljainak, annak ellenére sem, hogy a kormány tízmilliárd forintot különített el az épület felújítására és a szükséges átalakításokra, valamint a költöztetésre.

A sportegészségügy megújításával és nem mellesleg a Sportkórház elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásával a Sportkórház korábbi főigazgatóját, Berkes Istvánt bízta meg még tavaly nyáron Balog Zoltán miniszter. Berkes István mandátumát azóta egyszer már meghosszabbították, kérdés, hogy a június 30-án lejárt megbízatást ismét megerősítik-e - írja a kormányközeli napilap.

Szerző